secundair logo knw 1

Foto: Roman Grac

Parkeren in het water, slim gestuurde waterbuffering rondom een station en hergebruik van water op daken voor landbouw. Dat zijn voorbeelden van de collectieve regenwaterprojecten die twintig Vlaamse steden en gemeenten gaan uitvoeren. Zij besparen hiermee jaarlijks 70 miljoen liter drink- en grondwater.

Regenwater dat anders naar de riolering zou afvloeien, wordt bij de collectieve regenwaterprojecten op een nuttige manier hergebruikt. De uitvoering van een deel van de projecten is net ter hand genomen, terwijl de rest in de ontwerpfase zit.

Hiervoor zijn eind vorig jaar middelen beschikbaar gesteld in het kader van de Blue Deal van de Vlaamse regering. De steden en gemeenten krijgen tot 75 procent subsidie voor hun investeringen. Zij kunnen bij de projecten samenwerken met partijen als Aquafin (dat rioolwater zuivert), rioolbeheerders en waterbedrijven.

Hergebruik voor landbouwactiviteiten
Het project waarbij het meeste regenwater wordt opgevangen, is van de provincie Antwerpen. De provinciale school PITO Stabroek zorgt met behulp van hergebruik van bestaande buizen en silo’s boven de grond voor een extra capaciteit van 2.500 kubieke meter regenwater. Dit water wordt vooral benut voor de activiteiten van de eigen landbouwafdeling, zoals het irrigeren van serres en de beregening van velden.

Een voorbeeld van een vrij klein project is het creëren van een totale buffercapaciteit van 100 kubieke meter (100.000 liter) in de Oost-Vlaamse gemeente Stekene. Hiermee kan hemelwater dat op de atletiekpiste valt, ook in droge periodes worden gebruikt voor het beregenen van het voetbalplein. Er is dan geen drinkwater meer nodig.

Parkeren in het water
De Vlaamse Milieumaatschappij noemt in een bericht nog een aantal andere voorbeelden. Zoals ‘parkeren in het water’ in Aarschot (Vlaams-Brabant). De parkeerzone van het stedelijk sportcentrum wordt opnieuw aangelegd, nu met een waterdoorlatende verharding. Het regenwater kan op natuurlijke wijze infiltreren in de bodem; hiermee wordt tevens het risico op wateroverlast verminderd. Verder worden de dakafvoeren van het sportcomplex aangesloten op regenwaterputten.

In Kortrijk wordt water gebufferd in de stationsomgeving. De stad kijkt samen met Aquafin naar een slimme sturing. Dit zorgt ervoor dat de ondergrondse buffers voldoende capaciteit hebben om water van hevige regenbuien op te vangen, zodat dit weer kan worden gebruikt voor het onderhoud van rioleringen en van het groen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.