secundair logo knw 1

De Biesbosch vanuit de lucht I foto: Debot / Wikimedia Commons

Wetenschapsfinancier NWO heeft vier miljoen euro toegekend aan het publiek-private onderzoeksprogramma SALTISolutions. Hierbij gaat het om het tegengaan van verzilting. Om een beter inzicht in de effecten van maatregelen te krijgen, wordt er een virtueel model van de Rijn-Maasdelta gemaakt.

SALTISolutions richt zich op het voorkomen van de inmenging van zout water uit de zee met zoet water. Dit vraagt om meer wetenschappelijke kennis en slimme maatregelen. Een virtueel model (digital twin) van de Rijn-Maasdelta neemt binnen het onderzoeksprogramma een centrale plaats in. Het model wordt door de onderzoekers gemaakt samen met betrokkenen als Rijkswaterstaat, waterschappen, havenbedrijven en baggeraars.

Hiermee kunnen de effecten van maatregelen inzichtelijk worden gemaakt. Er wordt in het virtuele model kennis geïntegreerd over processen op verschillende ruimte- en tijdschalen: van turbulente stromingen op het kleinste schaalniveau tot de gevolgen van klimaatverandering op de lange termijn.

Dat maakt het mogelijk om te voorspellen hoe, waar, wanneer en hoe lang zout uit zeewater zal indringen en hoe maatregelen zoals het implementeren van op de natuur gebaseerde oplossingen de zoetwatervoorziening beïnvloeden.

Wereldwijd getest
De beschikbaarheid van zoet water is niet alleen in de Rijn-Maasdelta een steeds urgenter probleem, maar ook in andere delta’s. Zout zeewater komt verder de rivieren op door zowel menselijk ingrijpen (bijvoorbeeld het uitdiepen van waterwegen) als klimaatverandering. De inzichten binnen SALTISolutions zullen wereldwijd worden getest. Dat leidt tot verdere versterking van de positie van de Nederlandse deltatechnologie.

Julie PietrzakJulie Pietrzak

Het onderzoeksprogramma duurt zes jaar en bestaat uit negen deelprojecten. Programmaleider is professor Julie Pietrzak (Fysische Oceanografie) van de TU Delft. Zij omschrijft SALTISolutions als uniek. “Meerdere stakeholders leveren ons data aan. Daarmee kunnen wij niet alleen verbeteringen aanbrengen in onze modellen en voorspellingen, maar ook samen met onze partners oplossingen vinden.”

De lijst met deelnemende onderzoeksinstellingen, overheden en bedrijven is lang: Arcadis, ARK, Boskalis, Bureau Waardenburg, BAM, Deltares, Evides, Flanders Hydraulics, Havenbedrijf Amsterdam, Havenbedrijf Rotterdam, HKV, Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Hydrologic, Koninklijk NIOZ, Nortek-NL, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Royal HaskoningDHV, STOWA, Svasek, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Twente, Universiteit Utrecht, Van Oord, VEMW, VEWIN, Wageningen University & Research, Waterschap Hollandse Delta en WNF.

In totaal is er ruim zes miljoen euro beschikbaar voor het onderzoek. Vier miljoen euro komt van NWO en de rest dragen private partijen en de overheid bij. SALTISolutions is een van de vijf innovatieve onderzoeksprogramma’s, waarvoor NWO in 2019 geld beschikbaar stelt in het kader van Perspectief. Dit programma wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en richt zich op economische kansen binnen maatschappelijke uitdagingen.

 

MEER INFORMATIE
NWO over toekenning geld
TU Delft over o.a. SALTISolutions
WUR over deelname
Universiteit Twente over eigen inbreng

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.