secundair logo knw 1

De afspraak om binnen het beleidsbeginsel ‘Water en bodem sturend’ prioriteit te geven aan het drinkwaterbelang als de leveringsplicht in het geding is, moet nu handen en voeten krijgen. Dat geldt ook voor de afgesproken doelen voor drinkwaterbesparing. Voorts: pas de WACC-regelgeving aan, verruim de mogelijkheden voor waterbesparend bouwen en neem extra maatregelen om de KRW-doelen voor drinkwaterbonnen te halen.

Dat stellen de drinkwaterbedrijven in de aanloop naar de komende Tweede Kamerverkiezingen. Evenals de Unie van Waterschappen maakt koepelorganisatie Vewin in een actielijst de politieke partijen duidelijk welke knelpunten aandacht moeten krijgen in hun verkiezingsprogramma’s.

En als het aan Vewin ligt, krijgt de drinkwatervoorziening serieuze aandacht in politiek Den Haag, want ze staat onder druk. Alle 10 drinkwaterbedrijven hebben vóór 2030 extra productiecapaciteit nodig om de leveringsvraag te kunnen voldoen, maar het is lang niet zeker of dat ook lukt, schrijft de koepelorganisatie. “Drinkwaterbedrijven lopen tegen steeds meer juridische en bestuurlijke belemmeringen aan bij de vergunningverlening. Ook gebrek aan financieringsruimte is een struikelblok.”

5 programmapunten
Het pamflet telt 5 programmapunten. Allereerst wordt gewezen op het Actieprogramma beschikbaarheid drinkwaterbronnen 2023 – 2030, waarover de toen nog missionaire minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat begin juli zei dat hij na de zomer de Tweede Kamer zou informeren over de voortgang van het programma.

Het actieprogramma wordt opgesteld door het ministerie van IenW, provinciekoepel IPO en Vewin. Zij brengen knelpunten concreet en transparant in beeld, inclusief oplossingen/acties, aldus Vewin. “De acties moeten doorwerken in de gebiedsgerichte ruimtelijke plannen (NPLG, NOVEX).”

Voorts moet de prioriteit die in het beleidsbeginsel ‘Water en bodem sturend’ wordt gegeven aan de drinkwatervoorziening om worden gezet in daden en moeten drinkwaterprojecten prioriteit krijgen in de stikstofaanpak.

Leveringsplicht
Vewin bepleit verder dat in de wet duidelijk wordt gemaakt dat de leveringsplicht die drinkwaterbedrijven hebben voor huishoudens óók geldt voor bedrijven die water van drinkwaterkwaliteit nodig hebben. Nu moeten drinkwaterbedrijven steeds vaker nee verkopen aan bedrijven en dat is een ongewenste ontwikkeling, aldus de koepelorganisatie.

“Als drinkwaterbedrijven niet meer kunnen voorzien in de behoefte van zakelijke klanten en deze – als dat al kan – eigen voorzieningen gaan treffen schaadt dat het doelmatig zoetwaterbeheer, leidt dat tot onderbenutting van de publieke infrastructuur (met kostenafwenteling naar huishoudens) en levert dat risico’s op voor economie en werkgelegenheid.”

WACC
Pas de WACC-regelgeving aan om sterk stijgende investeringen mogelijk te maken, is het derde programmapunt. Er ligt een advies van IenW voor verbetering van de WACC-regelgeving en de drinkwaterbedrijven vragen om een snelle uitwerking daarvan.

In het schrijven vraagt Vewin voorts de mogelijkheden om waterbesparend te bouwen te verruimen. Zo moet het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) worden aangepast, zodat gemeenten via maatwerkregels de mogelijkheid krijgen tot opleggen van waterbewust bouwen.

Ook willen de drinkwaterbedrijven aanpassing van het Drinkwaterbesluit zodat opgevangen regenwater naast het doorspoelen van het toilet voor andere toepassingen kan worden gebruikt in het huishouden. Voorts moet het Rijk plaatsen van waterbesparende installaties financieel stimuleren.

Waterkwaliteit
Tot slot bepleit Vewin aanvullende maatregelen om de verslechtering van de waterkwaliteit, een gevaar voor de drinkwaterbronnen, aan te pakken. Die richten zich op het opnemen van de bestaande doelen voor nitraat en bestrijdingsmiddelen in drinkwaterbronnen in de provinciale gebiedsprogramma’s tot snelle herziening van vergunningen voor industriële lozingen, waaronder PFAS.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost