secundair logo knw 1

Artist impression van het nieuwe HittePlein.

Het HittePlein op de campus van TU Delft heeft dit voorjaar een metamorfose ondergaan. Van een kaal betonnen plein is het veranderd in een groene plek waar het idealiter ook bij hitte goed toeven is. Of dat zo is, moet onderzoek uitwijzen.

2706 Miriam CoendersMiriam CoendersOp het HittePlein worden innovatieve oplossingen tegen hittestress en droogte ontwikkeld en getest. Dat gebeurde de afgelopen drie jaar ook al, maar los van elkaar. Nu gaat het om de combinatie van oplossingen, op een plein dat ook gebruikt wordt door omwonenden en passanten, vertelt hydroloog Miriam Coenders van TU Delft.

Zij werkt samen met drie collega-onderzoekers (Marjolein van Esch, Eva Stache en Martine Rutten) aan deze oplossingen, die moeten bijdragen aan klimaatbestendige steden. Dat doen ze door onder meer de verhouding tussen de waterkringloop en de energiebalans nauwkeurig in kaart te brengen.

In het ontwerp voor het 630 vierkante meter grote plein worden groenstroken en bomen gecombineerd met verschillende typen bestrating. Coenders onderzoekt met behulp van een nieuwe sensortechnologie en ondergrondse glasvezelkabels de rol van van vegetatie.

Transpireren
"Bomen en planten transpireren om zichzelf te koelen", legt ze uit. "Daarbij onttrekken ze thermische energie uit de lucht en koelt de omgeving dus af. Ook bieden ze natuurlijk schaduw en veranderen ze de windstroming."

Wat Coenders bijvoorbeeld wil onderzoeken, is waar die energie blijft en hoeveel water er verdampt. Daarover is nog weinig bekend. Op het HittePlein gaat het om de combinatie van oplossingen die voor verkoeling in de stad kunnen zorgen, bijvoorbeeld klinkers die snel water doorlaten en waterbuffers die regenwater opslaan.

Coenders en haar collega’s willen ook weten hoe groot waterbuffers moeten zijn om het stedelijk groen van voldoende water te voorzien en wat de effecten zijn van de grondsamenstelling op het waterverbruik en de hitte.

Ondernemers
De onderzoekers werken samen met studenten, overheden en ondernemers, die hun innovaties op het HittePlein testen. Het is de bedoeling dat de oplossingen uiteindelijk worden opgeschaald naar ‘echte’ steden. "Met het warme weer van de afgelopen weken is daar wel behoefte aan", aldus Coenders.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.