De werkzaamheden voor de verdieping van de Nieuwe Waterweg en de Botlek zijn begonnen. De vaarweg wordt over een lengte van 25 kilmeter dieper uitgegraven. Hierdoor kunnen zeeschepen met een diepgang tot vijftien meter zonder problemen de haven van Rotterdam bereiken.
De baggerwerkzaamheden duren zo’n zes maanden. Het officiële startschot is afgelopen maandag gelost door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en Ronald Paul, chief operating officer van Havenbedrijf Rotterdam. Rijkswaterstaat is opdrachtgever van de verdieping van de Nieuwe Waterweg en het Havenbedrijf Rotterdam van die van de Botlek. De uitvoering ligt in handen van de bedrijven Koninklijke Boskalis Westminster en Van der Kamp.
De Nieuwe Waterweg wordt anderhalve meter uitgegraven tot een diepte van zeventien meter onder NAP. Hierdoor kunnen grotere tankers (de zogeheten New Panamax en Aframax schepen) zonder beperkingen de haven binnenvaren. Nu moeten sommige schepen een deel van hun lading op de Maasvlakte lossen om het havengebied te kunnen bereiken.
Minister van Nieuwenhuizen heeft het over een investering in de bereikbaarheid van de Mainport Rotterdam. “We zetten de poort verder open, waarmee de Rotterdamse haven snel de ruimte krijgt voor de steeds groter wordende zeeschepen. De verdieping zorgt voor een betere concurrentiepositie van bedrijven in het Botlekgebied.”
De verdieping van de Nieuwe Waterweg kan nadelige gevolgen hebben voor de waterhuishouding in West-Nederland. Zo dringt meer zout water binnen. Het havenbedrijf en de betrokken waterschappen hebben eind 2016 een overeenkomst gesloten om de zoetwatervoorziening en de veiligheid van de dijken te garanderen. Zij monitoren de gevolgen en grijpen waar nodig in.
In totaal wordt 5 miljoen kubieke meter baggerspecie weggehaald. De baggerwerkzaamheden leveren niet meer hinder op dan regulier onderhoudsbaggerwerk. Wie meer wil weten over het project, kan terecht in het informatiecentrum FutureLand op de Maasvlakte. Hier is tot 1 april 2019 de tentoonstelling Van diep naar dieper te zien.
Meer infomatie
Informatie van Rijkswaterstaat over verdieping
Overeenkomst tussen havenbedrijf en waterschappen
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.