secundair logo knw 1

Het wisselvallige en vrij koele zomerweer zorgt in het algemeen voor een verbetering van de droogtesituatie. Er zijn wel regionale verschillen. Zo heeft het in het westen en zuidwesten van het land de laatste tijd vrij weinig geregend, waardoor de droogte hier aanhoudt.

De waterbeschikbaarheid is afgelopen week opnieuw iets verbeterd, meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de droogtemonitor. De verdamping is lager, omdat het niet erg warm is voor hartje zomer. Ook is de watervraag aan het afnemen.

De toplaag van de bodem is op veel plaatsen natter geworden. Dat is gunstig voor de landbouw. De grondwaterstanden blijven volgens de LCW laag tot gemiddeld voor de tijd van het jaar.

Daling van neerslagtekort verwacht
Op korte termijn verandert het weerbeeld niet wezenlijk. Er wordt volgende week veel regen voorspeld in eigen land en in de stroomgebieden van de Rijn en Maas. Daardoor zal het neerslagtekort dalen.

Het landelijk gemiddelde neerslagtekort zit momenteel met 196 millimeter nog op het niveau van de 5 procent droogste jaren. Begin augustus belandt het tekort daaronder. Het KNMI houdt rekening met 180 millimeter over vijftien dagen.

Het neerslagtekort is op het ogenblik In het zuiden en westen het grootst: op sommige plaatsen komt 240 millimeter voor. In de oostelijke provincies ligt het tekort meestal tussen de 150 en 210 millimeter.

Rijn- en Maasafvoer lager dan normaal
Zowel de Rijn- als de Maasafvoer zijn lager dan normaal voor juli. De afvoer van de Rijn bij Lobith zal vandaag en morgen rond de 1.000 kubieke meter per seconde liggen. Aan het eind van de week wordt een kleine afvoergolf op de Rijn verwacht. Daarna daalt de afvoer begin augustus weer richting 1.200 m3/s, nog wel boven het LCW-criterium van 1.100 m3/s voor augustus.

De afvoer van de Maas bij Sint Pieter is met 45 m3/s laag voor de tijd van het jaar maar hoger dan het LCW-criterium (onderschrijding van 25 m3/s over een periode van 3 dagen). De verwachting is dat afvoeren van de Rijn en de Maas in de komende twee weken boven het LCW-criterium voor augustus zullen blijven.

De LCW ziet positieve gevolgen van de verwachte neerslag en de toenemende Rijnafvoer. De situatie voor de natuur zal zich de komende week stabiliseren en voor de landbouw en scheepvaart iets verbeteren. Veel van de droogtemaatregelen van waterbeheerders zijn nog van kracht, zoals de verhoging van waterpeilen en de onttrekkingsverboden uit oppervlaktewateren.

Regionale verschillen
Volgens de LCW zijn er regionaal aanzienlijke verschillen in de droogtesituatie. De droogtemonitor schetst dit beeld van de zes regio’s van de regionale droogte-overleggen:

Noord: de situatie is inmiddels zo goed dat er minder behoefte is aan het zoetwaterreservoir van het IJsselmeer. Daarom wordt de verhoging van het streefpeil in het IJsselmeer en het Markermeer gedeeltelijk teruggedraaid: van 12,5 naar 15 centimeter onder NAP. Dit is nog wel altijd 5 centimeter hoger dan het normale zomerpeil. Bij waterschap Drents Overijsselse Delta zijn veel watergangen zonder wateraanvoer droog aan het vallen, in de gebieden van de andere waterschappen gebeurt dit lokaal.

West-Midden: het neerslagtekort is hier hoger dan het landelijk gemiddelde. Verzilting blijft een aandachtspunt. Daarom zijn op 12 juli de Klimaatbestendige Zoetwateraanvoer (KWA) en de Doorvoer Krimpenerwaard (DKW) aangezet. De KWA wordt nu nog steeds ingezet om water aan te voeren, de DKW is op 17 juli weer gestopt.

Gelderland: er worden geen bijzonderheden in het waterbeheer gemeld. De maatregelen die eerder zijn genomen, blijven van kracht. De grondwaterstanden op de hoge zandgronden van de Veluwe zijn laag, ondanks de neerslag van afgelopen week. Ook is er sprake van droogval.

Twentekanalen: Twente is momenteel het minst droge plekje van Nederland, geeft Vechtstromen aan in een eigen bericht. De waterverdeling is goed beheersbaar in het gebied van de Twentekanalen en de Overijsselse Vecht. Waar geen aanvoer van water mogelijk is, vallen bovenlopen incidenteel droog.

Zuid-West: hier is niet erg veel neerslag gevallen, waardoor de droogte voortduurt. De verdamping is wel minder geworden en de watervraag is laag. De waterkwaliteit gaat achteruit door de aanhoudende droogte.

Zuid-Oost: er is voldoende water beschikbaar om alle belangen van water te voorzien. In grote delen van de regio gelden onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater. De grondwaterstanden variëren van normaal tot (zeer) laag. Waterbeheerders houden deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost