0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Afgelopen jaar zijn er ruim honderd projecten bijgekomen in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. De teller stond eind 2018 op 357. Veel projecten gaan vooral over het tegengaan van uitspoeling van voer en meststoffen.

Dit blijkt uit het jaarverslag over 2018. Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) is een initiatief van de agrarische ondernemersorganisatie LTO Nederland dat wordt ondersteund door het Rijk en de waterschappen. Onder de vlag van DAW werken boeren en waterbeheerders samen om knelpunten op het gebied van water op te lossen, zoals verontreiniging van water met meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen en te veel of te weinig water.

Volgens het jaarverslag zijn vorig jaar ondanks de droogte weer de nodige stappen vooruit gezet. Het aantal lopende projecten is met meer dan honderd toegenomen naar 357, inclusief de projecten voor de grondwaterbeschermingsgebieden. Hierbij zijn zo’n vijftienduizend agrariërs aangesloten. Bijna de helft van de projecten vindt plaats in de melkveehouderij en ongeveer een kwart in de akkerbouw.

In Zuid-Nederland lopen de meeste projecten: 130. Daarna komen het westen (85), het noorden (72) en het oosten (62). Het meest genoemde doel is het verminderen van het verlies van nutriënten, gevolgd door het verminderen van het verlies van gewasbeschermingsmiddelen en het verminderen van droogteschade. Daarbij de kanttekening dat veel projecten meerdere doelen hebben. Kennisoverdracht is verreweg de meest toegepaste maatregel. Hoe effectief maatregelen zijn, laat zich moeilijk voorspellen. Dit is erg afhankelijk van de lokale situatie, aldus het jaarverslag.

De groei is mede ontstaan door een groot aantal nieuwe projecten voor de aanpak van nitraat in de 34 grondwaterbeschermingsgebieden. Deze kwetsbare gebieden liggen op de zandgronden in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Alle agrariërs worden hier benaderd om zich in te zetten voor de grondwaterkwaliteit.

Het streven is een deelname van 50 tot 80 procent in een grondwaterbeschermingsgebied. De werving is eind 2018 begonnen en gaat dit jaar door. De deelnemers kunnen individuele bedrijfsbegeleiding krijgen en ervaringen uitwisselen via kleine studiegroepen en velddemonstraties.

 

MEER INFORMATIE
Jaarverslag 2018 DAW
Toelichting door LTO Nederland
Bericht over grondwaterbeschermingsgebieden
Artikel over DAW in magazine H2O 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

@MartinBeste Martin,
Dank voor je vraag.
Het bufferend vermogen is niet gelijk aan de (mate van) opname van CO2 uit de lucht, maar voor de mate waarin het water 'weerstand' biedt tegen verandering in de pH t.g.v. dosering van zuur of base. Het bufferend vermogen komt overeen met het totaal carbonaatgehalte van water. Carbonaat komt van nature in het water door oplossing van kalk (calciumcarbonaat) tijdens de passage door een kalkhoudende bodem. Natuurlijk grondwater bevat ook vrijwel altijd veel meer koolzuur (CO2) dan in evenwicht is met de lucht.
In onze techniek voegen we zoutzuur aan het water toe om de pH te verlagen en daardoor het bufferend vermogen van het water te verlagen (zoutzuur zet waterstofcarbonaat om in opgelost CO2). Hierdoor wordt de hoeveelheid CO2 in het water nog hoger dan van nature. Het meeste koolzuur blazen we vervolgens in speciale ontgassingstoren uit.
De hoeveelheid chloride die we toevoegen is veel lager dan de smaakgrens, ongeveer een factor 10 lager. Daar proef je dus niets van.
Groet, Weren (WML)
Scheur in Westerdijk is al jaren oud.
@Roel van SwamDank. Aangepast.
Op de Braakman zal de opbrengst 1,9 MWh zijn, neem ik aan.
Begrijp ik het goed dat er zoutzuur aan het water wordt toegevoegd om de pH te verlagen en daardoor het bufferend vermogen (de opname van CO2 uit de lucht) te verminderen? Wat betekent dit toevoegen van chloride voor de smaak?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het