Afgelopen jaar zijn er ruim honderd projecten bijgekomen in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. De teller stond eind 2018 op 357. Veel projecten gaan vooral over het tegengaan van uitspoeling van voer en meststoffen.

Dit blijkt uit het jaarverslag over 2018. Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) is een initiatief van de agrarische ondernemersorganisatie LTO Nederland dat wordt ondersteund door het Rijk en de waterschappen. Onder de vlag van DAW werken boeren en waterbeheerders samen om knelpunten op het gebied van water op te lossen, zoals verontreiniging van water met meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen en te veel of te weinig water.

Volgens het jaarverslag zijn vorig jaar ondanks de droogte weer de nodige stappen vooruit gezet. Het aantal lopende projecten is met meer dan honderd toegenomen naar 357, inclusief de projecten voor de grondwaterbeschermingsgebieden. Hierbij zijn zo’n vijftienduizend agrariërs aangesloten. Bijna de helft van de projecten vindt plaats in de melkveehouderij en ongeveer een kwart in de akkerbouw.

In Zuid-Nederland lopen de meeste projecten: 130. Daarna komen het westen (85), het noorden (72) en het oosten (62). Het meest genoemde doel is het verminderen van het verlies van nutriënten, gevolgd door het verminderen van het verlies van gewasbeschermingsmiddelen en het verminderen van droogteschade. Daarbij de kanttekening dat veel projecten meerdere doelen hebben. Kennisoverdracht is verreweg de meest toegepaste maatregel. Hoe effectief maatregelen zijn, laat zich moeilijk voorspellen. Dit is erg afhankelijk van de lokale situatie, aldus het jaarverslag.

De groei is mede ontstaan door een groot aantal nieuwe projecten voor de aanpak van nitraat in de 34 grondwaterbeschermingsgebieden. Deze kwetsbare gebieden liggen op de zandgronden in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Alle agrariërs worden hier benaderd om zich in te zetten voor de grondwaterkwaliteit.

Het streven is een deelname van 50 tot 80 procent in een grondwaterbeschermingsgebied. De werving is eind 2018 begonnen en gaat dit jaar door. De deelnemers kunnen individuele bedrijfsbegeleiding krijgen en ervaringen uitwisselen via kleine studiegroepen en velddemonstraties.

 

MEER INFORMATIE
Jaarverslag 2018 DAW
Toelichting door LTO Nederland
Bericht over grondwaterbeschermingsgebieden
Artikel over DAW in magazine H2O 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.