0
0
0
s2smodern

De voorzitter van de Unie van Waterschappen, Rogier van der Sande, waarschuwt dat de gemeenten niet in staat zullen zijn om te investeren in maatregelen om wijken en steden klimaatbestendig te maken. Ze hebben de middelen niet. “De investeringen in de ruimtelijke adaptatie komen er niet”, aldus Van der Sande.

De dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Rijnland en UvW-voorzitter sprak zijn zorg gisteren uit op het najaarscongres van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk in Nijkerk. Eerder deze maand deed hij hetzelfde op het Deltacongres in Goes, maar niet zo stellig en expliciet. 

Van der Sande ziet dat de gemeenten kampen met financiële problemen, met name in het ‘sociale domein’. De tekorten in de zorg en ondersteuning aan inwoners, sinds 2015 na een decentralisatie van overheidstaken een verantwoordelijkheid van gemeenten, drukken een zwaar stempel op het beleid van de gemeenten. Van der Sande ziet dat bij de lokale besturen de prioriteit ligt bij het oplossen van die problemen. “En ik snap dat ze daarvoor kiezen.”

Onacceptabel
Maar dat er vervolgens geen geld is voor investeringen in het klimaatbestendig maken van stadsdelen en wijken, vindt de UvW-voorzitter onacceptabel. “We kunnen het ons maatschappelijk niet permitteren dat we deze investeringen in de ruimtelijke adaptatie laten afketsen op financieringsproblemen. Als dit niet geregeld wordt leggen we de rekening neer bij de volgende generaties. Dat is onverteerbaar.”

Een eenmalige bijdrage uit de huidige overschotten van het Rijk is niet de oplossing, zegt de voorzitter van de UvW desgevraagd. “Er moet een structurele oplossing komen. We hebben een beleid dat loopt tot 2050.”  

Deltaplan
Dat beleid staat beschreven in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Daarin is afgesproken dat heel Nederland in 2050 waterrobuust en klimaatbestendig is. Volgens die afspraken moeten alle overheden uiterlijk dit jaar een stresstest hebben uitgevoerd voor de weersextremen waar we steeds vaker mee te maken krijgen: wateroverlast, hitte, droogte en overstroming.

De stresstest brengt in kaart waar de problemen in stad en regio zich gaan voordoen en is de opmaat tot risicodialogen met betrokkenen. In die overleggen wordt bepaald welke maatregelen genomen worden om kwetsbare plekken in stadsdelen, wijken of buitengebied aan te pakken. 

Oproep aan het Rijk
In (Haagse) overleggen kaart Van der Sande nu aan dat dat proces vastloopt door gebrek aan geld bij de gemeenten. Hij treft een luisterend oor, vertelt hij, maar vooralsnog geen oplossing. “Men ziet het zelf ook. Maar het is niet makkelijk om tot een oplossing te komen.”

Die moet van het Rijk komen, aldus Van der Sande. "Ja, dit is een oproep aan het Rijk. Gemeenten kunnen het niet. We moeten investeren in de toekomst."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Tijs van Ruth · 8 months ago
    Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

    WaterLeider

Laatste reacties op onze artikelen

Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.