0
0
0
s2smodern

De agrariërs in het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe kunnen voorlopig tevreden zijn. Nadat zij gistermiddag massaal protesteerden, besloot het algemeen bestuur de voorgenomen belastingverhoging terug te draaien. 

In het voorstel draaiden de agrariërs op voor het gat dat resteert in de categorie ongebouwd nu de waterschappen provincies en gemeenten niet meer extra mag belasten voor bermen langs wegen. Dat is het gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad in het Wegenarrest.

''Die grond brengt dus minder op en dat kunnen we alleen binnen deze categorie compenseren’’, zegt woordvoerder Bernoe Meier van Vallei en Veluwe. ''Het gaat dus eigenlijk om een verplaatsing.’’

Voor de boeren betekende dat een belastingverhoging van circa 10 procent, zo kregen ze vorige week per brief te horen. Dat viel hen rauw op het dak. Met zo’n 150 trekkers verzamelden ze zich gistermiddag voor het hoofdkantoor van Vallei en Veluwe in Apeldoorn, waar het algemeen bestuur over de begroting voor 2020 vergaderde.

Eerlijke verdeling
Zeven insprekers uitten hun zorgen in de vergadering, die overigens rustig verliep. ''De boeren willen een eerlijke verdeling van de lasten’’, aldus actieleider Albert Notenboom op Omroep Gelderland.

De heffing voor huishoudens stijgt maximaal 2,5 procent, die voor het bedrijfsleven nog minder.

Het algemeen bestuur toonde begrip voor de boeren en besloot het voorstel terug te draaien. Het ontstane gat als gevolg van de Wegenwet wordt volgend jaar nu geheel uit de reserves betaald. Dat betekent dat het belastingtarief voor een gemiddeld agrarisch bedrijf 4 procent in plaats van 10 procent stijgt. Het exacte percentage verschilt per bedrijf. 

Vernieuwing nodig

''We begrijpen dat de forse stijging van de waterschapslasten voor agrariërs als gevolg van het Wegenarrest in deze maatschappelijk bewogen periode moeilijk te accepteren is’’, verklaart dijkgraaf Tanja Klip-Martin. ''Door de uitspraak van de Hoge Raad ontkomen we er niet aan. We komen de agrariërs tegemoet door het eerste jaar de kosten voor het Wegenarrest op ons te nemen.’’

Komend voorjaar kijkt Vallei en Veluwe naar 2021 en verder. Volgens Klip-Martin toont de situatie tegelijk ook aan dat het belastingstelsel van de waterschappen aan vernieuwing toe is. ''Dat proces loopt.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.