0
0
0
s2smodern

De agrariërs in het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe kunnen voorlopig tevreden zijn. Nadat zij gistermiddag massaal protesteerden, besloot het algemeen bestuur de voorgenomen belastingverhoging terug te draaien. 

In het voorstel draaiden de agrariërs op voor het gat dat resteert in de categorie ongebouwd nu de waterschappen provincies en gemeenten niet meer extra mag belasten voor bermen langs wegen. Dat is het gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad in het Wegenarrest.

''Die grond brengt dus minder op en dat kunnen we alleen binnen deze categorie compenseren’’, zegt woordvoerder Bernoe Meier van Vallei en Veluwe. ''Het gaat dus eigenlijk om een verplaatsing.’’

Voor de boeren betekende dat een belastingverhoging van circa 10 procent, zo kregen ze vorige week per brief te horen. Dat viel hen rauw op het dak. Met zo’n 150 trekkers verzamelden ze zich gistermiddag voor het hoofdkantoor van Vallei en Veluwe in Apeldoorn, waar het algemeen bestuur over de begroting voor 2020 vergaderde.

Eerlijke verdeling
Zeven insprekers uitten hun zorgen in de vergadering, die overigens rustig verliep. ''De boeren willen een eerlijke verdeling van de lasten’’, aldus actieleider Albert Notenboom op Omroep Gelderland.

De heffing voor huishoudens stijgt maximaal 2,5 procent, die voor het bedrijfsleven nog minder.

Het algemeen bestuur toonde begrip voor de boeren en besloot het voorstel terug te draaien. Het ontstane gat als gevolg van de Wegenwet wordt volgend jaar nu geheel uit de reserves betaald. Dat betekent dat het belastingtarief voor een gemiddeld agrarisch bedrijf 4 procent in plaats van 10 procent stijgt. Het exacte percentage verschilt per bedrijf. 

Vernieuwing nodig

''We begrijpen dat de forse stijging van de waterschapslasten voor agrariërs als gevolg van het Wegenarrest in deze maatschappelijk bewogen periode moeilijk te accepteren is’’, verklaart dijkgraaf Tanja Klip-Martin. ''Door de uitspraak van de Hoge Raad ontkomen we er niet aan. We komen de agrariërs tegemoet door het eerste jaar de kosten voor het Wegenarrest op ons te nemen.’’

Komend voorjaar kijkt Vallei en Veluwe naar 2021 en verder. Volgens Klip-Martin toont de situatie tegelijk ook aan dat het belastingstelsel van de waterschappen aan vernieuwing toe is. ''Dat proces loopt.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een terechte oproep om voor goed waterbeheer te kijken naar de oorspronkelijke functies van bodem en ondergrond in de regulatie van water. Aanvullend op het overzicht van functies in het artikel kun je nog onderscheiden: de regeneratieve functie (recreatie, natuur, verbinding met natuurlijke elementen) en de ecologische dragerfunctie (natuur, biodiversiteit, huisvesting voor grotere dieren, microklimaten). Het landschap, gevormd door bodem en ondergrond, is een factor op zichzelf die mede beschouwd kan worden. Zo wordt de afweging voor klimaatadaptieve maatregelen verbreed en zullen de maatregelen duurzamer bijdragen aan de hele leefomgeving en al zijn bewoners.
Met veel aandacht en interesse heb ik uw uitvoerige artikel gelezen. Ik woon in aan de rand van Apeldoorn, nabij onze bossen. Het probleem "DROOGTE" is hier erg actueel. Veel publicaties in onze pers, veel reacties van vakmensen, bv van Jos Peters van Royal Haskoning DHV in de Stentor van 22 augustus 2020, of van Marjolein Koek van Natuurmonumenten, juli 2020, "noodwapen tegen droogte op de Veluwe". Als geograaf houdt het probleem "droogte" mij ook voortdurend bezig.
Voorstel van ecoloog Herman van Dam: Vervang het naaldbos door loofbos. Naaldbomen gebruiken het hele jaar door (!) water, loofbossen in de winter bijna niets. Dat moet op veel grotere schaal gebeuren. Uiteindelijk werden de naaldbomen destijds hier aangeplant om de steenkolenmijnen in Zuid Limburg van "stutpalen" te voorzien. Sindsdien maken de naaldbomen een veel te groot aandeel uit van de Veluwse bossen. Maar bijna geen mens in en om de Veluwe is op de hoogte van dat probleem of trekt zich daar iets van aan!!
Ik kijk uit naar uw reactie en uw voorstel hoe dit Naaldbomenprobleem op te lossen.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wil een proefinstallatie bouwen waarmee 700 m3/u effluent van de RWZI Wervershoof wordt behandeld met ozon. De proefinstallatie is onderdeel van het project Ge(O)zond Water met als doel een circulaire waterketen te realiseren, met grootschalige productie van gezuiverd afvalwater voor hoogwaardig hergebruik, onder meer in landbouw en industrie
Door de oxidatie met ozon worden medicijnresten uit het effluent verwijderd. In de proefinstallatie is een innovatieve lijn voorzien met een combinatie van een voorgeschakelde ultrasone module en een snel draaiende schijf voor het toevoegen van ozon, een technologie van het Duitse bedrijf Up2e!
Deze technologie wordt momenteel nader getest in een pilot op RWZI Wervershoof. De pilot kan maximaal 10 m3/u water behandelen en max. 180 g O3/u doseren. De testen zijn in week 35 gestart en lopen tot en met week 45.
HHNK geeft geïnteresseerden van waterschappen en drinkwaterbedrijven de gelegenheid om de pilot installatie te bezoeken en kennis te nemen van het werkingsprincipe van deze technologie en van het project Ge(O)zond Water. Heeft u interesse, dan kunt u contact opnemen met: Ronald Koolen, r.koolen@hhnk.nl.
Van harte gefeliciteerd. Delen van deze ervaringen en kennis is essentieel.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.