Waterschap Brabantse Delta heeft behalve in Oosterhout nu ook in Moerdijk een ‘kraan’ om zoet water naar het West-Brabantse achterland te sturen. Bij de sluis van Roode Vaart kan voortaan 3,5 kubieke meter water per seconde worden ingelaten. De extra aanvoer is nodig omdat het vaker langdurig droog is.

Met een druk op een rode knop openden minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en deltacommissaris Peter Glas gistermiddag officieel de nieuwe waterinlaat naast sluis Roode Vaart. Hierdoor kan zoet water vanuit het Hollandsch Diep binnenstromen. In zijn toespraak merkte Harbers op dat zo de zoetwateraanvoer in het westen van Brabant aanzienlijk wordt verbeterd. “Daarmee slaan we twee vliegen in één klap: een beter zoetwatersysteem en een betere waterkwaliteit.”

Louis VriensLouis Vriens

Het was een mooie opening, zegt Louis Vriens van waterschap Brabantse Delta die omgevingsmanager bij het project is. “Er waren zo’n tachtig betrokkenen aanwezig. Uiteraard zijn we blij dat ook de minister en de deltacommissaris erbij waren. Dat voelt voor alle partijen die aan het project hebben gewerkt, als een steuntje in de rug.”

No-regret maatregel
Vriens noemt de waterinlaat een ‘no-regret’ maatregel in het kader van het Deltaprogramma Zoetwater. “Wij zijn bezig om in West-Brabant een nieuw evenwicht te vinden tussen te veel en te weinig water. Met dat laatste hebben we vanaf 2018 problemen gehad. Het komt op een goed moment dat we de inlaat nu kunnen gebruiken, want het is alweer hartstikke droog. De aanvoer van extra zoet water is niet alleen belangrijk voor boeren maar ook voor natuur en recreatie.”

Bij de sluis kan ruim 3,5 kubieke meter ofwel 3,5 duizend liter zoet water per seconde worden ingelaten. Het water gaat vervolgens door kanaal Roode Vaart waarbij een doorlaat in het centrum van Zevenbergen wordt gepasseerd en komt tenslotte terecht in het systeem van de rivieren Mark, Dintel en Vliet en de bijbehorende poldergangen.

Op twee manieren water binnengelaten
De volledig geautomatiseerde en op afstand bediende waterinlaat is in bedrijf tijdens het open seizoen dat loopt van april tot oktober. Het binnenlaten van water kan op twee manieren, vertelt Vriens. “Soms kan dit onder vrij verval bij een hoge waterstand in het Hollandsch Diep. Hier is een verschil van ongeveer 40 à 50 centimeter tussen eb en vloed. Is vrij verval niet mogelijk, dan zetten we de voortstuwer in de inlaat aan. Dat is een zeer grote propeller.”

Volgens Vriens is de waterinlaat bij sluis Roode Vaart een broodnodige aanvulling op de tot voor kort enige ‘kraan’ in Oosterhout voor het West-Brabantse achterland. Het waterschap kan op deze locatie maximaal 11 kubieke meter water per seconde binnenlaten, afkomstig van de Maas via het Wilhelminakanaal. De tweede inlaat zorgt behalve voor extra water ook voor meer zekerheid. “In Oosterhout is vaak sprake van bruinrot en blauwalg en daarom kan deze inlaat niet worden ingezet als het te lang droog is. Bij het Hollandsch Diep speelt dit probleem niet, omdat het een erg groot waterlichaam is.”

Technisch behoorlijk complex project
De inlaat is binnen een jaar gebouwd en daarmee werd de planning gehaald. Vriens deelt een pluim uit aan aannemer Van Boekel Bouw & Infra. “Die heeft flink gas gegeven in de periode dat er kon worden gebouwd.” Ook werkten de partijen in de omgeving goed mee, zoals de omwonenden, de gemeente Moerdijk en de verzamelde industrie in Port of Moerdijk. “Wij hebben met hen afspraken gemaakt en ze steeds op de hoogte gehouden. Dat is goed gegaan. Zo stelde Port of Moerdijk grond beschikbaar.” De provincie Noord-Brabant en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maakten als projectpartners de aanleg van de inlaat financieel mede mogelijk.

Dat de waterinlaat naast de sluis is gebouwd, maakte het project technisch behoorlijk complex. “Een grote uitdaging vormde de drassige ondergrond. Hiervoor bedacht de aannemer een best wel innovatieve oplossing. De aannemer heeft eerst Soilmix wanden geplaatst. Vervolgens is met een grote graafmachine met roterende schijven de bodem losgemaakt en tegelijkertijd cementwater ingespoten. Daardoor ontstond een soort tijdelijke waterdichte badkuip. Die is droog gezet en toen kon de aannemer beginnen met de aanleg van de inlaatkokers.”

De graafmachine ging tien tot vijftien meter de grond in. “Dan is maar de vraag wat je tegenkomt. Gelukkig is dat allemaal goed gegaan. Het was wel een technisch hoogstandje.”

Verdubbeling van inlaat mogelijk
Brabantse Delta oefent de komende tijd eerst met de inlaat, besluit Vriens. “Daarna hebben wij een beter beeld of deze maatregel voldoende is of dat we nog iets extra moeten doen.”

In het ontwerp is alvast voorgesorteerd op de toekomst. “De betonnen constructie is op zo’n manier gemaakt dat wij nog een tweede voortstuwer kunnen plaatsen, als daaraan straks behoefte zou zijn. Dan wordt de hoeveelheid ingelaten water verdubbeld. Hiermee hoeven we niet nog op een andere plek door een primaire kering heen, want dat is een heel gedoe.”


MEER INFORMATIE
Brabantse Delta over de opening
Bericht op site deltaprogramma
Toespraak minister Harbers
Informatie over het project
H2O Actueel: start aanleg inlaat

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!