0
0
0
s2sdefault

Waterschap Brabantse Delta is begonnen met de aanleg van de ‘tweede kraan voor West-Brabant’, een zoetwaterinlaat naast sluis Roode Vaart in Moerdijk. De inlaat bestaat voor het grootste deel uit een pompgemaal en een inlaatkanaal, dat naast de sluis Roode Vaart komt te liggen.

De installatie pompt water vanuit het Hollandsch Diep in de Roode Vaart met een capaciteit van 3,5 kubieke meter per seconde. De waterinlaat wil waterschap Brabantse Delta gebruiken om in tijden van droogte de rivieren Mark & Dintel, de Vliet en de polderwatergangen door te kunnen spoelen.

Als de installatie in Moerdijk klaar is, heeft het waterschap er twee om extra water in te laten in West-Brabant. In Oosterhout bij het Wilhelminakanaal staat er ook een, voor water uit de Maas.

Goed voor waterkwaliteit
Extra wateraanvoer is niet alleen nodig in droge zomers, het verbetert ook de doorstroming, stelt het waterschap. “Stroming is goed voor de waterkwaliteit en gaat blauwalgen en verzilting tegen. Een tweede waterinlaat biedt bovendien meer zekerheid, bijvoorbeeld bij problemen met de techniek of waterkwaliteit bij de inlaat in Oosterhout.”

De zoetwaterinlaat in Moordijk bestaat voor het grootste deel uit een gemaal (een grote pomp) en een inlaatkanaal. Het water stoomt straks vanuit het Hollandsch Diep via het kanaal onder de dijk door naar de Roode Vaart. Bij de ontwikkeling van de installatie gold als voorwaarde dat de zoetwaterinlaat robuust en sterk moet zijn, met relatief eenvoudige uitbouwmogelijkheden naar 10 kubieke meter water per seconde. 

Van Boekel Bouw en Infra voert het werk uit en is naar verwachting in 2022 klaar.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.