0
0
0
s2sdefault

Waterschap Brabantse Delta is begonnen met de aanleg van de ‘tweede kraan voor West-Brabant’, een zoetwaterinlaat naast sluis Roode Vaart in Moerdijk. De inlaat bestaat voor het grootste deel uit een pompgemaal en een inlaatkanaal, dat naast de sluis Roode Vaart komt te liggen.

De installatie pompt water vanuit het Hollandsch Diep in de Roode Vaart met een capaciteit van 3,5 kubieke meter per seconde. De waterinlaat wil waterschap Brabantse Delta gebruiken om in tijden van droogte de rivieren Mark & Dintel, de Vliet en de polderwatergangen door te kunnen spoelen.

Als de installatie in Moerdijk klaar is, heeft het waterschap er twee om extra water in te laten in West-Brabant. In Oosterhout bij het Wilhelminakanaal staat er ook een, voor water uit de Maas.

Goed voor waterkwaliteit
Extra wateraanvoer is niet alleen nodig in droge zomers, het verbetert ook de doorstroming, stelt het waterschap. “Stroming is goed voor de waterkwaliteit en gaat blauwalgen en verzilting tegen. Een tweede waterinlaat biedt bovendien meer zekerheid, bijvoorbeeld bij problemen met de techniek of waterkwaliteit bij de inlaat in Oosterhout.”

De zoetwaterinlaat in Moordijk bestaat voor het grootste deel uit een gemaal (een grote pomp) en een inlaatkanaal. Het water stoomt straks vanuit het Hollandsch Diep via het kanaal onder de dijk door naar de Roode Vaart. Bij de ontwikkeling van de installatie gold als voorwaarde dat de zoetwaterinlaat robuust en sterk moet zijn, met relatief eenvoudige uitbouwmogelijkheden naar 10 kubieke meter water per seconde. 

Van Boekel Bouw en Infra voert het werk uit en is naar verwachting in 2022 klaar.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Aan ambitie geen gebrek! Geweldig. Ben benieuwd wat voor kennis dit gaat opleveren!
Frank Agterberg H2O/Waternetwerk
@Paul GootjesBeste Paul, het was destijds onmogelijk om een milieuhygiënische verklaring te verkrijgen (voor dat 'grout') omdat testprocedures en -mogelijkheden nog niet bestonden terwijl ILT wél aandrong op het volledig afvullen van boorgaten met precies dat materiaal. Er is met vereende krachten door leveranciers, CI's en eindgebruikers gewerkt aan een goede testmethode en daarmee de vereiste verklaringen. Dat heeft al met al tot medio 2020 geduurd. Inmiddels is dat dus opgelost en is de discussie verschoven naar de thermische geleidbaarheid en mengverhoudingen van het grout met het oog op de energetische en milieutechnische prestaties.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Ook is het opvallend dat er niet gesproken wordt over de toepassing van ongekeurde HDPE bodemlussen.
Lekkage en veel weerstand, wat de hele levensduur voor extra energiegebruik zorgt wordt niet genoemd.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Wel vreemd dat ILT in 2019 de overtreding toeliet dat er stoffen zonder geldige milieu hygiënische verklaring werden gebruikt. Dit werd medegedeeld in een brief van ILT op 28 februari waarbij de tijd werd gegeven tot 31 december 2019 om "de overtreding zo spoedig mogelijk ongedaan te maken"

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.