Virtual reality-dijken, de site Visspotter.nl en een gemakkelijk te plaatsen waterkrachtinstallatie. Deze inzendingen behoren tot de twaalf nominaties voor de Waterinnovatieprijs die in vier categorieën wordt uitgereikt. Ook is er een publieksprijs.

De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen en wordt sinds 2012 jaarlijks toegekend. Hiervoor komen innovatieve projecten in aanmerking die toepasbaar zijn binnen de taken en verantwoordelijkheden van de waterschappen. Dit jaar waren er 115 inzendingen. Daarvan zijn er nu twaalf overgebleven.

De Waterinnovatieprijs heeft vier categorieën: waterveiligheid, schoon water, voldoende water en de nieuwe categorie van energie en waterschappen. Per categorie zijn drie inzendingen genomineerd. Een jury onder leiding van Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, wijst de winnaars aan. Ook is er een publieksprijs waarvoor tot en met 22 november online kan worden gestemd. De winnende inzendingen worden op maandag 27 november bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

Genomineerde inzendingen

Categorie Waterveiligheid:
• Innovatieve doorlatendheidssondering voor dijkverbeteringen (Fugro Nederland B.V.). Met deze sondeertechniek wordt snel de horizontale doorlatendheid om de twee centimeter in beeld gebracht.
• VR-Dijken (Witteveen+Bos): een tool voor virtueel parametrisch dijkontwerp.
• Verbetering IJsseldijk Gouda (Hoogheemraadschap van Rijnland). De dijk wordt van binnenuit versterkt met een cementinjectie.

Categorie Schoon water:
• Visspotter.nl (Arcadis). Het publiek bekijkt de monitoringsbeelden van migrerende vissen en geeft aan welke vissoorten zij herkennen.
• GE(O)ZOND Water (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN). Er wordt een innovatieve zuiveringstrein ontwikkeld die kan omgaan met de complexe watermatrix van rwzi-effluent.
• The Great Bubble Barrier (The Great Bubble Barrier). Door twee diagonale bellenschermen te plaatsen wordt de stroming van de rivier gebruikt om het afval naar de kant te leiden.

Categorie Voldoende water:
• Multiflexmeter (Multiflexmeter en een alliantie van meerdere waterschappen). Dit is een schappelijk geprijsde meter waarmee intensiever de watersystemen online kunnen worden gemeten.
• De zoete stuw (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) waarmee zout water wordt afgevoerd en zoet water vastgehouden.
• Hemel(s)water (Water Innovation Consulting): een concept om regen vanaf het dak op te vangen en op een duurzame manier te zuiveren naar water van zeer hoge kwaliteit.

Categorie Energie en waterschappen:
• EQA-Box Plug & Play waterkracht (EQA-Projects B.V. en waterschap Rivierenland). De waterkrachtinstallatie is binnen een dag te plaatsen bij bijvoorbeeld een stuw of gemaal.
• Innovatiefabriek Nieuwveer (Waterschap Brabantse Delta). Hier worden verschillende innovaties ontwikkeld en gerealiseerd.
• Superkritisch vergassen: de supervariant (Hollands Noorderkwartier en SCW Systems). Met deze doorbraaktechnologie kan ontwaterd zuiveringsslib worden omgezet in groengas.

Publieksprijs De Vernufteling voor Tauw
De Vernufteling is een prijs in de ingenieurswereld en gaat naar het bureau dat het meest vindingrijke project inzendt. De jury was dit jaar het meest gecharmeerd van een digitale oplossing voor een optimale verkeersdoorstroming van Royal HaskoningDHV. Het project Aardappelfabriek verwarmt zwembad met riothermie van advies- en ingenieursbureau Tauw won de publieksprijs.

Begin 2018 zal het zwembad in het Gelderse dorp Wezep door middel van riothermie worden verwarmd. Dit is een techniek om energie uit afvalwater uit het rioolstelsel terug te winnen via warmtewisselaars. De restwarmte komt van de aardappelfabriek van CêlaVita. Hiermee wordt jaarlijks bijna 250.000 kubieke meter aan gas uitgespaard. In februari dit jaar is in Urk het eerste zwembad geopend dat zonder gas wordt verwarmd. Tauw is ook daarbij betrokken.

Overzicht nominaties voor de Waterinnovatieprijs 

Meer informatie over de prijs voor Tauw

Bericht over waterinzendingen voor De Vernufteling 

Bericht over riothermie in zwembad Urk

  

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi onderzoek. Met de hete zomers van nu is het fijn om vlakbij zwemwater te hebben en het water op de hoek van de straat ( in mijn geval) kan dan een enorme aantrekkingskracht hebben. Mooie aanvulling op het onderzoek, zou een vergelijking met nabijgelegen “ officiële zwemwaterlocaties” kunnen zijn: op welke punten scoren deze beter ( en waar minder) als zwemlocatie… , wat is de capaciteit … en hoe nabijgelegen zijn deze locaties.
Hoezo een nieuwe bestuurscultuur in de politiek? Handje-klap van de ChristenUnie om zo veel als mogelijk alles bij het oude te houden. Dat je in 2022 met een amendement op basis van het advies uit 2015 - is echt oude wijn in nieuwe zakken. De commissie Boelhouwer was duidelijk: of alle geborgde zetels opheffen, of max. 2 zetels voor boeren en 2 zetels voor natuurbeheerders (die steeds 'natuur' worden genoemd). Geborgde zetels natuur zijn overbodig, zelfs Natuurmonumenten wil er vanaf. En dan meteen de waterschapsbelasting op natuurterreinen afschaffen, Natuur wordt uit publiek geld betaald en landelijk gaat het slechts om 0.25% van de totale opbrengst van de watersysteemheffing.
Juni wordt ook droog: veel NW winden, dwz. wat buien, maar die zullen geen zoden aan de dijk zetten.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
Je sommetje klopt niet, Hans, want de lozing van N was altijd al veel groter dan van P. Stel in 1990 was de lozing van N 5 keer zo groot als P, dus 5:1. N is afgenomen met 64%, er is dus nog over 0,36*5 = 1,8. Van P is 74% verwijderd, dus nog over 0,26*1 = 0,26. De verhouding N:P is dan nu geworden 1,8:0,26 oftewel (afgerond) 7:1. Er is dus nu meer stikstof ten opzichte van fosfor in de lozing, dan het geval was in 1990.
"64% minder lozing dan in 1990" juicht dit artikel. Dan praat je dus over 2 procent verbetering per jaar. Of anders gezegd: na 32 jaar is de restlozing met twee-derde afgenomen. De zuiveringstechniek is in deze periode geëvolueerd van alleen aerobe beluchting naar anaerobe technieken, dus zo verrassend is dit niet.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!