Virtual reality-dijken, de site Visspotter.nl en een gemakkelijk te plaatsen waterkrachtinstallatie. Deze inzendingen behoren tot de twaalf nominaties voor de Waterinnovatieprijs die in vier categorieën wordt uitgereikt. Ook is er een publieksprijs.
De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen en wordt sinds 2012 jaarlijks toegekend. Hiervoor komen innovatieve projecten in aanmerking die toepasbaar zijn binnen de taken en verantwoordelijkheden van de waterschappen. Dit jaar waren er 115 inzendingen. Daarvan zijn er nu twaalf overgebleven.
De Waterinnovatieprijs heeft vier categorieën: waterveiligheid, schoon water, voldoende water en de nieuwe categorie van energie en waterschappen. Per categorie zijn drie inzendingen genomineerd. Een jury onder leiding van Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, wijst de winnaars aan. Ook is er een publieksprijs waarvoor tot en met 22 november online kan worden gestemd. De winnende inzendingen worden op maandag 27 november bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Rijtuigenloods in Amersfoort.
Genomineerde inzendingen
Categorie Waterveiligheid:
• Innovatieve doorlatendheidssondering voor dijkverbeteringen (Fugro Nederland B.V.). Met deze sondeertechniek wordt snel de horizontale doorlatendheid om de twee centimeter in beeld gebracht.
• VR-Dijken (Witteveen+Bos): een tool voor virtueel parametrisch dijkontwerp.
• Verbetering IJsseldijk Gouda (Hoogheemraadschap van Rijnland). De dijk wordt van binnenuit versterkt met een cementinjectie.
Categorie Schoon water:
• Visspotter.nl (Arcadis). Het publiek bekijkt de monitoringsbeelden van migrerende vissen en geeft aan welke vissoorten zij herkennen.
• GE(O)ZOND Water (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN). Er wordt een innovatieve zuiveringstrein ontwikkeld die kan omgaan met de complexe watermatrix van rwzi-effluent.
• The Great Bubble Barrier (The Great Bubble Barrier). Door twee diagonale bellenschermen te plaatsen wordt de stroming van de rivier gebruikt om het afval naar de kant te leiden.
Categorie Voldoende water:
• Multiflexmeter (Multiflexmeter en een alliantie van meerdere waterschappen). Dit is een schappelijk geprijsde meter waarmee intensiever de watersystemen online kunnen worden gemeten.
• De zoete stuw (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) waarmee zout water wordt afgevoerd en zoet water vastgehouden.
• Hemel(s)water (Water Innovation Consulting): een concept om regen vanaf het dak op te vangen en op een duurzame manier te zuiveren naar water van zeer hoge kwaliteit.
Categorie Energie en waterschappen:
• EQA-Box Plug & Play waterkracht (EQA-Projects B.V. en waterschap Rivierenland). De waterkrachtinstallatie is binnen een dag te plaatsen bij bijvoorbeeld een stuw of gemaal.
• Innovatiefabriek Nieuwveer (Waterschap Brabantse Delta). Hier worden verschillende innovaties ontwikkeld en gerealiseerd.
• Superkritisch vergassen: de supervariant (Hollands Noorderkwartier en SCW Systems). Met deze doorbraaktechnologie kan ontwaterd zuiveringsslib worden omgezet in groengas.
Publieksprijs De Vernufteling voor Tauw
De Vernufteling is een prijs in de ingenieurswereld en gaat naar het bureau dat het meest vindingrijke project inzendt. De jury was dit jaar het meest gecharmeerd van een digitale oplossing voor een optimale verkeersdoorstroming van Royal HaskoningDHV. Het project Aardappelfabriek verwarmt zwembad met riothermie van advies- en ingenieursbureau Tauw won de publieksprijs.
Begin 2018 zal het zwembad in het Gelderse dorp Wezep door middel van riothermie worden verwarmd. Dit is een techniek om energie uit afvalwater uit het rioolstelsel terug te winnen via warmtewisselaars. De restwarmte komt van de aardappelfabriek van CêlaVita. Hiermee wordt jaarlijks bijna 250.000 kubieke meter aan gas uitgespaard. In februari dit jaar is in Urk het eerste zwembad geopend dat zonder gas wordt verwarmd. Tauw is ook daarbij betrokken.
Overzicht nominaties voor de Waterinnovatieprijs
Meer informatie over de prijs voor Tauw
Bericht over waterinzendingen voor De Vernufteling
Bericht over riothermie in zwembad Urk
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.