secundair logo knw 1

Vijf prijzen te winnen (foto: Unie van Waterschappen)

Virtual reality-dijken, de site Visspotter.nl en een gemakkelijk te plaatsen waterkrachtinstallatie. Deze inzendingen behoren tot de twaalf nominaties voor de Waterinnovatieprijs die in vier categorieën wordt uitgereikt. Ook is er een publieksprijs.

De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen en wordt sinds 2012 jaarlijks toegekend. Hiervoor komen innovatieve projecten in aanmerking die toepasbaar zijn binnen de taken en verantwoordelijkheden van de waterschappen. Dit jaar waren er 115 inzendingen. Daarvan zijn er nu twaalf overgebleven.

De Waterinnovatieprijs heeft vier categorieën: waterveiligheid, schoon water, voldoende water en de nieuwe categorie van energie en waterschappen. Per categorie zijn drie inzendingen genomineerd. Een jury onder leiding van Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, wijst de winnaars aan. Ook is er een publieksprijs waarvoor tot en met 22 november online kan worden gestemd. De winnende inzendingen worden op maandag 27 november bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

Genomineerde inzendingen

Categorie Waterveiligheid:
• Innovatieve doorlatendheidssondering voor dijkverbeteringen (Fugro Nederland B.V.). Met deze sondeertechniek wordt snel de horizontale doorlatendheid om de twee centimeter in beeld gebracht.
• VR-Dijken (Witteveen+Bos): een tool voor virtueel parametrisch dijkontwerp.
• Verbetering IJsseldijk Gouda (Hoogheemraadschap van Rijnland). De dijk wordt van binnenuit versterkt met een cementinjectie.

Categorie Schoon water:
• Visspotter.nl (Arcadis). Het publiek bekijkt de monitoringsbeelden van migrerende vissen en geeft aan welke vissoorten zij herkennen.
• GE(O)ZOND Water (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN). Er wordt een innovatieve zuiveringstrein ontwikkeld die kan omgaan met de complexe watermatrix van rwzi-effluent.
• The Great Bubble Barrier (The Great Bubble Barrier). Door twee diagonale bellenschermen te plaatsen wordt de stroming van de rivier gebruikt om het afval naar de kant te leiden.

Categorie Voldoende water:
• Multiflexmeter (Multiflexmeter en een alliantie van meerdere waterschappen). Dit is een schappelijk geprijsde meter waarmee intensiever de watersystemen online kunnen worden gemeten.
• De zoete stuw (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) waarmee zout water wordt afgevoerd en zoet water vastgehouden.
• Hemel(s)water (Water Innovation Consulting): een concept om regen vanaf het dak op te vangen en op een duurzame manier te zuiveren naar water van zeer hoge kwaliteit.

Categorie Energie en waterschappen:
• EQA-Box Plug & Play waterkracht (EQA-Projects B.V. en waterschap Rivierenland). De waterkrachtinstallatie is binnen een dag te plaatsen bij bijvoorbeeld een stuw of gemaal.
• Innovatiefabriek Nieuwveer (Waterschap Brabantse Delta). Hier worden verschillende innovaties ontwikkeld en gerealiseerd.
• Superkritisch vergassen: de supervariant (Hollands Noorderkwartier en SCW Systems). Met deze doorbraaktechnologie kan ontwaterd zuiveringsslib worden omgezet in groengas.

Publieksprijs De Vernufteling voor Tauw
De Vernufteling is een prijs in de ingenieurswereld en gaat naar het bureau dat het meest vindingrijke project inzendt. De jury was dit jaar het meest gecharmeerd van een digitale oplossing voor een optimale verkeersdoorstroming van Royal HaskoningDHV. Het project Aardappelfabriek verwarmt zwembad met riothermie van advies- en ingenieursbureau Tauw won de publieksprijs.

Begin 2018 zal het zwembad in het Gelderse dorp Wezep door middel van riothermie worden verwarmd. Dit is een techniek om energie uit afvalwater uit het rioolstelsel terug te winnen via warmtewisselaars. De restwarmte komt van de aardappelfabriek van CêlaVita. Hiermee wordt jaarlijks bijna 250.000 kubieke meter aan gas uitgespaard. In februari dit jaar is in Urk het eerste zwembad geopend dat zonder gas wordt verwarmd. Tauw is ook daarbij betrokken.

Overzicht nominaties voor de Waterinnovatieprijs 

Meer informatie over de prijs voor Tauw

Bericht over waterinzendingen voor De Vernufteling 

Bericht over riothermie in zwembad Urk

  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zoet water wordt schaars(er). Dus stop dan alvast met het gebruik van alle water als koelmiddel. Trek alle vergunningen daarvoor - helaas wel op termijn -  in. Verbiedt dan gelijk ook even om het klimaat nog verder op te warmen zoals onze regering met kerncentrales denkt te (moeten of mogen) gaan doen. Niet alleen de burger moet gaan leren om zuinig om te gaan met water, de overheid zelf en het bedrijfsleven ook. Kunnen gelijk alle smeerpijpen dicht, zoals Du Pont mag hebben en Campina bij voorbeeld. Kijk eens hoeveel vervuiling dat gaat schelen. 
Citaat: "En ja, het waterbedrijf moet dan weten hoeveel ‘ingezetenen’ er zijn ‘achter de meter’. Dat kan het probleem niet zijn, dat lukt ook prima bij heffingen van gemeente en waterschap." Dat zou je toch denken. Begin dit jaar liet waterschap Delfland weten bij een informatieve bijeenkomst over het waterspoor dat, in ons gebied met 1,2 miljoen huishoudens, er maar liefst 3-400.000 drinkwaterrekeningen gaan naar adressen die niet corresponderen met de administratie van het waterschap. Al die 'onbekende aansluitingen' moeten eerst worden nagelopen door Evides en Dunea, vindt het college. 'Tot die tijd kunnen we niks doen'. Gewoon de zuiveringsheffing meesturen met de drinkwaternota mag niet: een belastingaanslag moet van de belastingheffer naar de belastingplichtige, die mag je niet combineren met de drinkwaterrekening. Bureacratie zegeviert over de praktijk.
Ik ken nog wel een mooie waterstroom die verontreinigd is met PFAS en andere stoffen die graag een pilot zou willen zijn voor deze techniek. Reiniging met actieve kool is hier duur en slecht werkend vanwege de andere stoffen en lozing is daarna op het riool. 
Wat een mooie ontdekking! Uiteraard is de beste oplossing geen PFAS meer produceren en/of lozen. Helaas is ons watersysteem nu al zodanig met PFAS verontreinigd dat veel bronnen voor drinkwater onder druk staan. Drinkwaterbedrijven produceren en lozen geen PFAS, maar zijn vervolgens wel via de Drinkwaterwet verplicht te voorkomen dat o.a. deze, zeer zorgwekkende stof, in het drinkwater terecht komt. Na ontwikkelen van verwijderingstechnologie (die de gebonden DW-klant mag betalen) is de ontstane reststroom niet vergunbaar..
Daarom zeg ik, mooi werk Han Zuilhof en Wetsus! Heel veel succes gewenst met de opschaling!
Wellicht kunnen we de techniek inzetten om de rommel op te ruimen die we de afgelopen 50 jaar in het milieu hebben gestort, en tegelijkertijd nieuwe accumulatie proberen te voorkomen. Maar ik ben met je eens dat voorkomen altijd veel beter is dan opruimen... Alleen voorkomen moet in Europees verband, en dat duurt meestal net even iets langer.Laten we daarom maar starten met opruimen..........