secundair logo knw 1

Vijf prijzen te winnen (foto: Unie van Waterschappen)

Virtual reality-dijken, de site Visspotter.nl en een gemakkelijk te plaatsen waterkrachtinstallatie. Deze inzendingen behoren tot de twaalf nominaties voor de Waterinnovatieprijs die in vier categorieën wordt uitgereikt. Ook is er een publieksprijs.

De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen en wordt sinds 2012 jaarlijks toegekend. Hiervoor komen innovatieve projecten in aanmerking die toepasbaar zijn binnen de taken en verantwoordelijkheden van de waterschappen. Dit jaar waren er 115 inzendingen. Daarvan zijn er nu twaalf overgebleven.

De Waterinnovatieprijs heeft vier categorieën: waterveiligheid, schoon water, voldoende water en de nieuwe categorie van energie en waterschappen. Per categorie zijn drie inzendingen genomineerd. Een jury onder leiding van Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, wijst de winnaars aan. Ook is er een publieksprijs waarvoor tot en met 22 november online kan worden gestemd. De winnende inzendingen worden op maandag 27 november bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

Genomineerde inzendingen

Categorie Waterveiligheid:
• Innovatieve doorlatendheidssondering voor dijkverbeteringen (Fugro Nederland B.V.). Met deze sondeertechniek wordt snel de horizontale doorlatendheid om de twee centimeter in beeld gebracht.
• VR-Dijken (Witteveen+Bos): een tool voor virtueel parametrisch dijkontwerp.
• Verbetering IJsseldijk Gouda (Hoogheemraadschap van Rijnland). De dijk wordt van binnenuit versterkt met een cementinjectie.

Categorie Schoon water:
• Visspotter.nl (Arcadis). Het publiek bekijkt de monitoringsbeelden van migrerende vissen en geeft aan welke vissoorten zij herkennen.
• GE(O)ZOND Water (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN). Er wordt een innovatieve zuiveringstrein ontwikkeld die kan omgaan met de complexe watermatrix van rwzi-effluent.
• The Great Bubble Barrier (The Great Bubble Barrier). Door twee diagonale bellenschermen te plaatsen wordt de stroming van de rivier gebruikt om het afval naar de kant te leiden.

Categorie Voldoende water:
• Multiflexmeter (Multiflexmeter en een alliantie van meerdere waterschappen). Dit is een schappelijk geprijsde meter waarmee intensiever de watersystemen online kunnen worden gemeten.
• De zoete stuw (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) waarmee zout water wordt afgevoerd en zoet water vastgehouden.
• Hemel(s)water (Water Innovation Consulting): een concept om regen vanaf het dak op te vangen en op een duurzame manier te zuiveren naar water van zeer hoge kwaliteit.

Categorie Energie en waterschappen:
• EQA-Box Plug & Play waterkracht (EQA-Projects B.V. en waterschap Rivierenland). De waterkrachtinstallatie is binnen een dag te plaatsen bij bijvoorbeeld een stuw of gemaal.
• Innovatiefabriek Nieuwveer (Waterschap Brabantse Delta). Hier worden verschillende innovaties ontwikkeld en gerealiseerd.
• Superkritisch vergassen: de supervariant (Hollands Noorderkwartier en SCW Systems). Met deze doorbraaktechnologie kan ontwaterd zuiveringsslib worden omgezet in groengas.

Publieksprijs De Vernufteling voor Tauw
De Vernufteling is een prijs in de ingenieurswereld en gaat naar het bureau dat het meest vindingrijke project inzendt. De jury was dit jaar het meest gecharmeerd van een digitale oplossing voor een optimale verkeersdoorstroming van Royal HaskoningDHV. Het project Aardappelfabriek verwarmt zwembad met riothermie van advies- en ingenieursbureau Tauw won de publieksprijs.

Begin 2018 zal het zwembad in het Gelderse dorp Wezep door middel van riothermie worden verwarmd. Dit is een techniek om energie uit afvalwater uit het rioolstelsel terug te winnen via warmtewisselaars. De restwarmte komt van de aardappelfabriek van CêlaVita. Hiermee wordt jaarlijks bijna 250.000 kubieke meter aan gas uitgespaard. In februari dit jaar is in Urk het eerste zwembad geopend dat zonder gas wordt verwarmd. Tauw is ook daarbij betrokken.

Overzicht nominaties voor de Waterinnovatieprijs 

Meer informatie over de prijs voor Tauw

Bericht over waterinzendingen voor De Vernufteling 

Bericht over riothermie in zwembad Urk

  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.