Onderzoekers en studenten van de TU Delft verzamelen deze week op een praktische manier gegevens over de stroming van de Irrawaddy in Myanmar. De riviersnelheid wordt onderzocht met behulp van vijftien zelfgemaakte GPS-trackers en vierhonderd drijvende ballonnen met fietslampjes.

De Irrawaddy of Ayeyarwady is met ruim 2.170 kilometer de grootste rivier in het Zuidoost-Aziatische land. De variaties in de stroomsnelheid zijn nog amper onderzocht. De metingen die deze week in het middenstuk in de buurt van Mandalay worden gehouden, doen hier wat aan. Het onderzoek gebeurt op een laagdrempelige manier, vertelt onderzoeker Thom Bogaard van de TU Delft vanuit Myanmar. “We gaan met eenvoudige en betaalbare middelen na hoe de rivier nu bij laagwater stroomt. Onze collega’s in Myanmar kunnen dit onderzoek later zelf gemakkelijk herhalen en dan ook de stroomsnelheid bij hoogwater bepalen. Daarnaast meten we de kwaliteit van het water.”

De Delftse onderzoekers laten op drie locaties vijftien low cost, high tech GPS-trackers te water. “Deze trackers zijn bevestigd aan vlotjes van hout en piepschuim”, zegt Bogaard. “Ons team heeft deze constructies gebouwd met gebruik van lokale kennis. De trackers slaan elke minuut hun positie op een SD-kaart op en geven elk kwartier door waar ze zich in de rivier bevinden. Ook volgen wij de stroming met vierhonderd low tech drijvers. We hebben daarvoor fietslampjes van de Hema in ballonnen gestopt. Deze ballonnen hangen boven kokosnoten. We laten de drijvers op verschillende plekken in de Irrawaddy los.”

De metingen beginnen morgen (31 januari) en duren drie à vier dagen. Het onderzoeksteam houdt de trackers en ballonnen gedurende enkele honderden kilometers met een boot in de gaten. Tevens wordt hun doorkomst om de 50 tot 70 kilometer vanaf een brug met de hand geteld. Bogaard: “Dat levert nuttige gegevens op voor Inland Water Transport, zeg maar Rijkswaterstaat van Myanmar. Ook is de informatie belangrijk voor het opzetten van een waterkwaliteitssysteem. Dat werkt alleen goed in combinatie met een numeriek model met dit soort gegevens.”

Bogaard wijst op het experimentele karakter van het project. “Niet eerder is de snelheid van een rivier op zo’n uitgebreide manier gemeten. Dat maakt het een spannend experiment.” Het project past volgens Bogaard goed in de samenwerking tussen de faculteit Civil Engineering & Geosciences van de TU Delft en enkele universiteiten en overheidsorganisaties in Myanmar. “Een aantal van hun studenten promoveert bij ons. De samenwerking werkt twee kanten op. We leren echt van elkaar.” De Irrawaddy is een mooi onderzoeksobject, besluit Bogaard. “Het is een van de meest natuurlijke rivieren van de wereld. Geweldig om te bestuderen.”

Meer informatie over de onderzoeksprojecten van de TU Delft in Myanmar. Beelden van het project worden deze week geplaatst op het Instagramaccount van de TU Delft.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ambitie 100 MW. Als ik het goed begrijp: per MW wordt 1 m3/s zoet IJsselmeerwater gevraagd (en daarna geloosd op Waddenzee). Ergo: 100 m3/s bij 100 MW. Dat is minder dan de aanvoer via IJssel minus de verdamping op het IJsselmeer tijdens droogte...
op de site staat:
De nieuwe Blue Energie-installatie moet 16,5 kW produceren, genoeg voor ‘een klein dorp’
ik denk dat 16.5KW niet juist is
gr Klaas Knot
“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!