0
0
0
s2sdefault

Onderzoekers en studenten van de TU Delft verzamelen deze week op een praktische manier gegevens over de stroming van de Irrawaddy in Myanmar. De riviersnelheid wordt onderzocht met behulp van vijftien zelfgemaakte GPS-trackers en vierhonderd drijvende ballonnen met fietslampjes.

De Irrawaddy of Ayeyarwady is met ruim 2.170 kilometer de grootste rivier in het Zuidoost-Aziatische land. De variaties in de stroomsnelheid zijn nog amper onderzocht. De metingen die deze week in het middenstuk in de buurt van Mandalay worden gehouden, doen hier wat aan. Het onderzoek gebeurt op een laagdrempelige manier, vertelt onderzoeker Thom Bogaard van de TU Delft vanuit Myanmar. “We gaan met eenvoudige en betaalbare middelen na hoe de rivier nu bij laagwater stroomt. Onze collega’s in Myanmar kunnen dit onderzoek later zelf gemakkelijk herhalen en dan ook de stroomsnelheid bij hoogwater bepalen. Daarnaast meten we de kwaliteit van het water.”

De Delftse onderzoekers laten op drie locaties vijftien low cost, high tech GPS-trackers te water. “Deze trackers zijn bevestigd aan vlotjes van hout en piepschuim”, zegt Bogaard. “Ons team heeft deze constructies gebouwd met gebruik van lokale kennis. De trackers slaan elke minuut hun positie op een SD-kaart op en geven elk kwartier door waar ze zich in de rivier bevinden. Ook volgen wij de stroming met vierhonderd low tech drijvers. We hebben daarvoor fietslampjes van de Hema in ballonnen gestopt. Deze ballonnen hangen boven kokosnoten. We laten de drijvers op verschillende plekken in de Irrawaddy los.”

De metingen beginnen morgen (31 januari) en duren drie à vier dagen. Het onderzoeksteam houdt de trackers en ballonnen gedurende enkele honderden kilometers met een boot in de gaten. Tevens wordt hun doorkomst om de 50 tot 70 kilometer vanaf een brug met de hand geteld. Bogaard: “Dat levert nuttige gegevens op voor Inland Water Transport, zeg maar Rijkswaterstaat van Myanmar. Ook is de informatie belangrijk voor het opzetten van een waterkwaliteitssysteem. Dat werkt alleen goed in combinatie met een numeriek model met dit soort gegevens.”

Bogaard wijst op het experimentele karakter van het project. “Niet eerder is de snelheid van een rivier op zo’n uitgebreide manier gemeten. Dat maakt het een spannend experiment.” Het project past volgens Bogaard goed in de samenwerking tussen de faculteit Civil Engineering & Geosciences van de TU Delft en enkele universiteiten en overheidsorganisaties in Myanmar. “Een aantal van hun studenten promoveert bij ons. De samenwerking werkt twee kanten op. We leren echt van elkaar.” De Irrawaddy is een mooi onderzoeksobject, besluit Bogaard. “Het is een van de meest natuurlijke rivieren van de wereld. Geweldig om te bestuderen.”

Meer informatie over de onderzoeksprojecten van de TU Delft in Myanmar. Beelden van het project worden deze week geplaatst op het Instagramaccount van de TU Delft.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.