0
0
0
s2smodern

Het Programma Aanpak Grote Wateren van de overheid omvat een investeringsprogramma van 2 miljard euro voor de Zuidwestelijke delta, het IJsselmeergebied, de Waddenzee, de Eems-Dollard en de grote rivieren. Bij alle maatregelen die worden genomen om de waterkwaliteit en ecologische kwaliteit in deze wateren te gebieden te verbeteren, speelt grondverzet een grote rol. Nu komt er een hackaton om dit duurzamer en goedkoper te maken.

De hackaton ‘Duurzaam en Kosteneffectief Grondverzet’ wordt op 19 juni georganiseerd door het Kernteam Deltatechnologie van Topsector Water & Maritiem. Alex Hekman, Business Director Water van ingenieursadviesbureau Sweco, is lid van dit kernteam. “Binnen de topsectoren willen we kennis en innovatiekracht van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid bij elkaar brengen om ervoor te zorgen dat we als Nederland internationaal voorop blijven lopen.”

Hekman en collega’s uit de watersector zochten een onderwerp om hun steentje aan dit topsectorenbeleid bij te dragen. “Als je kijkt naar de grote wateren, dan zie je dat er weinig ruimte voor economische en maatschappelijke initiatieven is. Dit komt omdat wateren niet voldoen aan alle ecologische eisen. Daarmee zit alle activiteit rond zo’n watergebied op slot. De overheid gaat veel investeren in ecologische maatregelen om de waterkwaliteit van de grote wateren te verbeteren.”

Grondverzet
Bij de maatregelen die worden genomen om de ecologische kwaliteit en waterkwaliteit in deze wateren te verbeteren, speelt grondverzet een grote rol. “Er wordt simpelweg heel veel met grond gesleept bij de ecologische maatregelen die worden genomen. Dat is sowieso duur en levert ook nog eens een enorme uitstoot van broeikasgassen op. Als we daar innovaties voor kunnen bedenken, kunnen we dus een ontzettende grote besparing bereiken. Bovendien zouden we de innovaties wereldwijd kunnen toepassen. Dat maakt het ook commercieel aantrekkelijk.”

Tijdens de hackaton wil Hekman inhoudelijke experts bij elkaar halen en die het probleem van het grondverzet laten ‘hacken’. “We willen het probleem helemaal afbreken en doorgronden en zo tot innovaties komen. Het wordt best spannend. Tijdens de bijeenkomst werken we samen, maar in het dagelijks leven zijn we concurrenten van elkaar. Maar er zijn echte systeemsprongen nodig als we duurzamer willen werken. Dat kan één bedrijf of marktpartij niet alleen. Daar zijn zowel de overheid als alle bedrijven in de keten voor nodig. Samen kunnen we tijdens de hackaton laten zien dat we als sector de innovatiekracht hebben om deze belangrijke uitdaging aan te gaan.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.