secundair logo knw 1

Na forse regen is zondag in Purmerend een trekkerpomp ingezet om sneller water af te voeren I foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

De droogtesituatie is door het druilerige weer zodanig verbeterd dat waterbeheerders nu over de hele linie normaal beheer voeren. In een aantal gebieden zijn er nog onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater. Dit geldt niet meer voor Zuid-Limburg waar het verbod vrijdag is ingetrokken.

Het is illustratief voor deze zomer dat het KNMI afgelopen zondag (6 augustus) voor acht provincies code geel afgaf in verband met wateroverlast door plaatselijke buien. Op een aantal plaatsen regende het zo hard dat waterschappen maatregelen moesten nemen om water zo snel mogelijk af te voeren.

Waterschap Hollandse Delta zette noodpompen in op Goeree-Overflakkee. Op dit eiland viel in het weekend lokaal meer dan 50 millimeter regen volgens een bericht van de Unie van Waterschappen. Op verschillende plekken bevonden de waterpeilen zich al ruim boven het zomerpeil, waardoor wateroverlast ontstond.

In Purmerend was het zelfs nog natter: 60 tot 70 millimeter. Een parkeergarage liep vol, met als gevolg dat tientallen auto’s als verloren konden worden beschouwd. Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier verdubbelde met een trekkerpomp de capaciteit van het poldergemaal Overwhere, om zo sloten sneller tot gewenst niveau terug te brengen. Hierdoor kon het water in de omgeving naar de sloten uitzakken.

Neerslagtekort naar normaal niveau
Over het algemeen is van droogte nu nauwelijks meer sprake in eigen land na meer dan een maand met een bovengemiddelde hoeveelheid regen en normale zomertemperaturen. Het landelijk gemiddelde neerslagtekort is gedaald naar een mediaan niveau (actueel 117 millimeter). In juni en de eerste helft van juli zat het tekort nog boven of op het niveau van de 5 procent droogste jaren. Ook de afvoeren van de Rijn en Maas zijn normaal voor de tijd van het jaar.

Het heeft ertoe geleid dat er op dit moment voldoende water beschikbaar is, meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de droogtemonitor. De grondwaterstanden zijn in heel het land hersteld als gevolg van de gevallen neerslag. Zij zijn in het algemeen normaal tot boven normaal voor begin augustus.

De waterbeheerders voeren nu normaal beheer, aldus de LCW. Eerder grepen ze naar aanvullende droogtemaatregelen om onder meer water vast te houden en verzilting te bestrijden. Sommige waterschappen hebben hun liveblogs over droogte gesloten.

Geen onttrekkingsverbod meer in Zuid-Limburg
In een aantal gebieden is nog wel sprake van (standaard) onttrekkingsverboden. Dat geldt echter niet meer voor Zuid-Limburg. Voor deze regio is het onttrekkingsverbod voor  oppervlaktewater zoals beken en sloten ingetrokken met ingang van vrijdag 4 augustus. Waterschap Limburg had het verbod op 22 juni ingesteld.

Het waterschap noemt de herstellende beekafvoeren en het teruglopend neerslagtekort als redenen voor het opheffen van het verbod. Er wordt een voorbehoud gemaakt: de komende maanden kunnen de weersomstandigheden ervoor zorgen dat er opnieuw een onttrekkingsverbod nodig is.

Verandering van weerbeeld
Het weerbeeld verandert; voor de rest van augustus wordt warmer en droger zomerweer voorspeld. Het is voor Waterschap Rivierenland aanleiding om op tijd water te gaan vasthouden. In de voorbije weken werd water juist afgevoerd.

Op de meeste plekken zakken de sloten in het rivierengebied naar waterstanden op of net boven het zomerpeil. Het waterschap voert op de hoger gelegen oeverwallen alweer wat water aan. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost