De advies- en ingenieursbureaus Tauw en Witteveen+Bos melden beide omzetgroei in 2016. Tauw zag de omzet met 6,7 procent groeien naar 109,3 miljoen euro. Witteveen+Bos zette 137 miljoen euro om, een toename van 7 miljoen euro ofwel 5,4 procent.
De bureaus, beide actief in de watersector, presenteerden kort na elkaar de jaarcijfers over 2016. Beide toonden zich in de berichtgeving tevreden. Tauw presteerde naar eigen zeggen ‘boven verwachting’. Witteveen+Bos, dat vorig jaar het 70-jarig bestaan vierde, kijkt terug op ‘een goed lustrumjaar’.
Tauw realiseerde een nettoresultaat van 2,9 miljoen euro, evenveel als in 2015. Witteveen+Bos kwam uit op een nettoresultaat van 15,7 miljoen euro. In 2015 was dat 14,3 miljoen euro.
CEO Annemieke Nijhof van Tauw verklaart de groei door 'een langzaam verbeterende markt' en de focus op werkzaamheden waarin Tauw onderscheidend is, zoals ‘meten en inspecties, klimaatadaptie, milieudienstverlening voor industrie en duurzame inrichting van de leefomgeving’.
In Duitsland, Frankrijk, België, Italië en Spanje, de landen waar Tauw buiten Nederland actief is, verbeterde het adviesbureau zijn resultaat voor belasting naar 1,9 miljoen euro. In België nam Tauw milieuconsulent en bodemexpert Geosan over. In Nederland opende Tauw het zevende en achtste kantoor in respectievelijk Enschede en Leeuwarden.
Bij Witteveen+Bos blikt algemeen directeur Karin Sluis terug en noemt de inspanningen die het adviesbureau verrichtte om bij te dragen aan de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. “Daarom hebben we in 2016 flink ingezet op de toepassing van onze duurzame ontwerpprincipes.” Als speciaal feit in het lustrumjaar noemt het adviesbureau het winnen van De Vernufteling met het Building wit Nature mangroveproject op Java.
Het adviesbureau met negentien kantoren wereldwijd, ligt, zo laat het weten, op koers om de reductie van CO2 met 30 procent te realiseren in 2020.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...