0
0
0
s2smodern

Door de stikstofuitspraak van de Raad van State komt een aantal grote projecten van het Hoogwaterbeschermingsprogramma stil te liggen. Het zou onder meer gaan om de Afsluitdijk, dijkprojecten in IJmuiden en Vlieland, alsook de Houtribdijk, onderdeel Trintelzand.

Dat blijkt uit een lijst van 127 projecten die RTL Nieuws heeft gepubliceerd. De gevolgen van de stikstofuitspraak van de Raad van State worden vrijdag in de ministerraad besproken. Daarna komt het kabinet met een brief.

In juni gaf minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een eerste inventarisatie vrij van projecten (infrastructuur, woningbouw, landbouw) die in de knel zouden komen door de stikstofuitspraak van de Raad van State. Daaronder '30 tot 40 dijkversterkingsprojecten', zonder dat duidelijk werd om welke projecten het ging.

Grevelingen
Volgens de lijst die de RTL vanavond heeft gepubliceerd, staan op de lijst ook de plannen voor het Grevelingen en Volkerak-Zoommeer om beperkt getij terug te brengen in het gebied. Ook het project om de capaciteit van de Noordervaart in Noord- en Midden-Limburg te vergroten voor aanvoer van zoetwater naar de Hoge Zandgronden in Brabant valt onder het verbod.

Waterkwaliteit
Het project 'Verbeterprogramma Waterkwaliteit Rijkswateren', opgezet om de chemische en ecologische kwaliteit van grond- en oppervlaktewater te verbeteren ten behoeve van de Kaderrichtlijn Water, is eveneens op de lijst te vinden.

Daarop staan verder projecten als kustlijnzorg, vervanging en renovatie hoofdwatersysteem en hoofdvaarwegen en zandwinning in de Noordzee. In totaal treft de stikstofuitspraak van de Raad van State 53 projecten van Infrastructuur en Waterstaat, aldus de lijst.

Verboden
Deze projecten liggen in de buurt van beschermde natuurgebieden. Tot nu toe konden deze doorgaan vanwege een compensatieregeling voor de stikstofdepositie in deze gebieden, zoals vastgelegd in het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Deze aanpak is verboden door de Raad van State omdat hij in strijd is met Europese regelgeving. Naar verluidt 18.000 projecten zijn door de uitspraak stil komen te liggen. Dat betreft woningbouw, maar ook wegenaanleg en de bouw van windparken.

Van Nieuwenhuizen
Minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW zei eerder deze week in Zwolle, waar ze op werkbezoek was, desgevraagd tegen H2O dat er omwille van de veiligheid een oplossing moet komen voor de dijkversterkingsprojecten die stil komen te liggen door de stikstofuitspraak van de Raad van State.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht RTL
H2O: Uitspraak Raad van State brengt ook dijkversterkingsprojecten in gevaar

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geef op lantaarnpalen, gevels, transformatorhuisjes aan hoe hoog het water komt bij een dijkdoorbraak en hoe je in een veilig gebied of gebouw komt. Veel effectiever en aansprekender én met handelingsperspectief.
@rene wellensDank. Aangepast.
Goede pitch van die Rene Willems.
Maar zijn collega Rene Wellens kan het ook best aardig.
Ik zou graag willen weten over welke 12 rwzi's het gaat.
Er is volledige LCA berekening gedaan.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het