secundair logo knw 1

Verbetering van de Afsluitdijk

Door de stikstofuitspraak van de Raad van State komt een aantal grote projecten van het Hoogwaterbeschermingsprogramma stil te liggen. Het zou onder meer gaan om de Afsluitdijk, dijkprojecten in IJmuiden en Vlieland, alsook de Houtribdijk, onderdeel Trintelzand.

Dat blijkt uit een lijst van 127 projecten die RTL Nieuws heeft gepubliceerd. De gevolgen van de stikstofuitspraak van de Raad van State worden vrijdag in de ministerraad besproken. Daarna komt het kabinet met een brief.

In juni gaf minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een eerste inventarisatie vrij van projecten (infrastructuur, woningbouw, landbouw) die in de knel zouden komen door de stikstofuitspraak van de Raad van State. Daaronder '30 tot 40 dijkversterkingsprojecten', zonder dat duidelijk werd om welke projecten het ging.

Grevelingen
Volgens de lijst die de RTL vanavond heeft gepubliceerd, staan op de lijst ook de plannen voor het Grevelingen en Volkerak-Zoommeer om beperkt getij terug te brengen in het gebied. Ook het project om de capaciteit van de Noordervaart in Noord- en Midden-Limburg te vergroten voor aanvoer van zoetwater naar de Hoge Zandgronden in Brabant valt onder het verbod.

Waterkwaliteit
Het project 'Verbeterprogramma Waterkwaliteit Rijkswateren', opgezet om de chemische en ecologische kwaliteit van grond- en oppervlaktewater te verbeteren ten behoeve van de Kaderrichtlijn Water, is eveneens op de lijst te vinden.

Daarop staan verder projecten als kustlijnzorg, vervanging en renovatie hoofdwatersysteem en hoofdvaarwegen en zandwinning in de Noordzee. In totaal treft de stikstofuitspraak van de Raad van State 53 projecten van Infrastructuur en Waterstaat, aldus de lijst.

Verboden
Deze projecten liggen in de buurt van beschermde natuurgebieden. Tot nu toe konden deze doorgaan vanwege een compensatieregeling voor de stikstofdepositie in deze gebieden, zoals vastgelegd in het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Deze aanpak is verboden door de Raad van State omdat hij in strijd is met Europese regelgeving. Naar verluidt 18.000 projecten zijn door de uitspraak stil komen te liggen. Dat betreft woningbouw, maar ook wegenaanleg en de bouw van windparken.

Van Nieuwenhuizen
Minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW zei eerder deze week in Zwolle, waar ze op werkbezoek was, desgevraagd tegen H2O dat er omwille van de veiligheid een oplossing moet komen voor de dijkversterkingsprojecten die stil komen te liggen door de stikstofuitspraak van de Raad van State.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht RTL
H2O: Uitspraak Raad van State brengt ook dijkversterkingsprojecten in gevaar

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).