0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voert dynamisch peilbeheer in in de polder Lange Weide. Het is voor het eerst dat een veenweidegebied deze vorm van peilbeheer krijgt, aldus het waterschap. Met het beheer wil de waterbeheerder de onderwaterdrainage in de polder stimuleren.

In de polder wordt onderwaterdrainage aangelegd met de bedoeling de bodemdaling te vertragen. In het oostelijk deel van het Groene Hart daalt de veenweidebodem met bijna een centimeter per jaar. 

De onderwaterdrainage betreft een proef met een omvang van 310 hectare. Er wordt dit en volgend jaar 450 kilometer drainage in het gebied aangelegd.

Stabiele zomergrondwaterstand
Met de drains, die onder waterpeil liggen, wordt de veenbodem vochtig gehouden. Door deze techniek te combineren met dynamisch peilbeheer probeert het hoogheemraadschap te sturen op een stabiele zomergrondwaterstand tussen de 40 en 50 centimeter onder het maaiveld.

Daardoor worden de bodemdaling en CO2-uitstoot vertraagd en kunnen de melkveebedrijven in het gebied blijven functioneren. Ook de waterkwaliteit verbetert, omdat er minder veen afbreekt, aldus het waterschap.

Door dynamisch peilbeheer toe te passen kan in de Lange Weide tijdens een droge periode het peil in de sloten met maximaal 13 cm worden verhoogd. Hierdoor wordt de infiltratie van slootwater in de onderwaterdrains gestimuleerd. In een natte periode kan het peil worden verlaagd om de drainerende werking te stimuleren. Het water loopt dan uit de drains in de sloot. De aanpassing van het slootpeil zorgt zo voor een stabielere grondwaterstand, aldus het waterschap.

Duitse vraagtekens
Onderzoekers van het Duitse Greifswald Mire Centre, onder wie de Nederlander John Couwenberg, zetten eerder dit jaar vraagtekens bij de werking van de onderwaterdrains in veenweide. Die bevindingen zorgden voor onrust, maar ze werden onlangs weerlegd door onderzoekers van Wageningen Wageningen University & Research (WUR). 
Veenexpert Jan van den Akker, die op verzoek van Stichtse Rijnlanden de Duitse kritiek analyseerde, stelde vast dat de onderwaterdrainage in de veenweidegebieden wel degelijk werkt. 

MEER INFORMATIE 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  Wetlnad Products · 7 months ago
  Helaas moet het hier regelmatig herhaald worden. De werkzaamheid en het goed functioneren van onderwaterdrainage in welke vorm dan ook is NIET BEWEZEN. De onderzoekers die op één of andere manier met veel lobbywerk uit de melkveehouderij overal woordvoerders vinden hebben uitsluitend gerekend.
  Op basis van aannames, die door wereldwijd bekende veenspecialisten als zeer discutabel gezien worden, worden berekeningen gemaakt die schijnbaar een vermindering van bodemdaling en CO2-emissies laten zien. Een door het Waterschap Stichtse Rijnlanden betaalde reactie op het wetenschappelijk weerleggen van de werkzaamheid van owd, weerlegt niet de Duitse argumenten, maar promoot opnieuw de eigen aangenomen berekeningen.
  Meten is weten, en dat gaat nog jaren duren. De eerste METINGEN in Friesland en Zegveld laten duidelijk zien dat er niet of nauwelijks werking van owd is. Helaas mogen deze meetgegevens niet openbaar gemaakt worden omdat ze te veel afwijken... Aan u de keus of ze de owd THEORIE wetenschappelijk GEMETEN bevestigen of hard onderuit halen.
  Wetenschap ziet anders, dat ziet hopelijk langzamerhand ook het bureau van de rijksbouwmeester.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het