Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voert dynamisch peilbeheer in in de polder Lange Weide. Het is voor het eerst dat een veenweidegebied deze vorm van peilbeheer krijgt, aldus het waterschap. Met het beheer wil de waterbeheerder de onderwaterdrainage in de polder stimuleren.
In de polder wordt onderwaterdrainage aangelegd met de bedoeling de bodemdaling te vertragen. In het oostelijk deel van het Groene Hart daalt de veenweidebodem met bijna een centimeter per jaar.
De onderwaterdrainage betreft een proef met een omvang van 310 hectare. Er wordt dit en volgend jaar 450 kilometer drainage in het gebied aangelegd.
Stabiele zomergrondwaterstand
Met de drains, die onder waterpeil liggen, wordt de veenbodem vochtig gehouden. Door deze techniek te combineren met dynamisch peilbeheer probeert het hoogheemraadschap te sturen op een stabiele zomergrondwaterstand tussen de 40 en 50 centimeter onder het maaiveld.
Daardoor worden de bodemdaling en CO2-uitstoot vertraagd en kunnen de melkveebedrijven in het gebied blijven functioneren. Ook de waterkwaliteit verbetert, omdat er minder veen afbreekt, aldus het waterschap.
Door dynamisch peilbeheer toe te passen kan in de Lange Weide tijdens een droge periode het peil in de sloten met maximaal 13 cm worden verhoogd. Hierdoor wordt de infiltratie van slootwater in de onderwaterdrains gestimuleerd. In een natte periode kan het peil worden verlaagd om de drainerende werking te stimuleren. Het water loopt dan uit de drains in de sloot. De aanpassing van het slootpeil zorgt zo voor een stabielere grondwaterstand, aldus het waterschap.
Duitse vraagtekens
Onderzoekers van het Duitse Greifswald Mire Centre, onder wie de Nederlander John Couwenberg, zetten eerder dit jaar vraagtekens bij de werking van de onderwaterdrains in veenweide. Die bevindingen zorgden voor onrust, maar ze werden onlangs weerlegd door onderzoekers van Wageningen Wageningen University & Research (WUR). Veenexpert Jan van den Akker, die op verzoek van Stichtse Rijnlanden de Duitse kritiek analyseerde, stelde vast dat de onderwaterdrainage in de veenweidegebieden wel degelijk werkt.
MEER INFORMATIE
'Onderwaterdrains wel effectief in veenweidegebied'
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.