0
0
0
s2smodern

Rivieren zijn tijdens de koude maanden steeds minder lang bedekt met een ijslaag. Bij een sterke opwarming van de aarde gaat het in 2100 om een vermindering met zeventien dagen. Dit kan negatieve gevolgen voor ecologie en economie hebben, blijkt uit een Amerikaanse studie.

De onderzoekers keken op basis van vierhonderdduizend satellietbeelden uit ruim dertig jaar naar de situatie bij rivieren die breder dan negentig meter zijn. Zij stellen vast dat in het winterseizoen op 56 procent van alle rivieren in de wereld een laag ijs rust. Het gaat vooral om rivieren in het noordelijk halfrond.

De opwarming van de aarde heeft een duidelijk effect op hoe lang rivieren bevroren zijn. Deze periode is met gemiddeld 2,5 procent afgenomen in de periode 1984-2018. De grootste daling is te zien in Alaska, Oost-Europa en het Tibetaans Hoogland.

Een wereldwijde temperatuurstijging van 1 graad Celsius leidt door de bank genomen tot een vermindering van 6,1 dagen ijs op rivieren. In het onderzoek is de lijn doorgetrokken naar de periode 2080-2100 aan de hand van twee scenario’s van het Intergovernmental Panel on Climate Change voor de ontwikkeling van de uitstoot van broeikasgassen. In het gematigde RCP4.5 scenario zijn rivieren 7,3 dagen minder lang bevroren. In het RCP8.5 scenario wanneer de aarde erg sterk opwarmt, gaat het om een gemiddelde vermindering met 16,7 dagen.

Volgens de onderzoekers uit de VS dreigen hierdoor de ecologische en economische waarde van natuurijs negatief te worden beïnvloed. Zo beperkt een laag ijs de uitstoot van broeikasgassen uit rivieren en dat proces wordt nu aangetast. Ook kunnen afgelegen gemeenschappen bevroren rivieren minder goed als ijswegen gebruiken.


MEER INFORMATIE
Bericht over onderzoek
Artikel in Nature

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.