Nijssen, producent en ontwerper van koelsystemen, ontwikkelde een systeem om snel zuurstofloosheid in oppervlaktewater te verhelpen.

Op dit moment wordt het systeem getest en vorige week werden de eerste, veelbelovende resultaten gepresenteerd van een proef die het bedrijf, samen met het hoogheemraadschap van Rijnland, heeft gehouden.

"Het is eigenlijk ontstaan als spin-off van de koelinstallaties die we ontwerpen, waarbij we luchtvochtigheid tot op de procent nauwkeurig kunnen regelen", vertelt Cees Nijssen, directeur van Nijssen. "Enkele jaren geleden hebben we daarvoor zelf een warmtewisselaar ontwikkeld en gepatenteerd. Mij was al snel duidelijk dat de adiabatische koeling, waarbij we water heel fijn vernevelen, een interessant bijproduct had: zuurstofrijk water."

Overal ter wereld leidt zuurstofloosheid in oppervlaktewater tot problemen voor de waterkwaliteit, vooral 's zomers. Het heeft onder meer vissterfte, drijflagen van blauwalgen en stankoverlast tot gevolg. "Ons systeem, FILAIR, is volledig onderhoudsvrij en duurzaam, omdat het maar weinig energie nodig heeft. En je maakt ook geen reuring in het water. Als je zuurstof op andere manieren aan het water toevoegt, loop je het risico de ecologische balans te verstoren."

De eerste proeven zijn uitgevoerd op een voormalige waterzuiveringsinstallatie. Het hoogheemraadschap wil komend seizoen ook op andere locaties proeven uitvoeren. "Zo moeten we nog analyseren welke stoffen precies uit het water worden gefilterd. Ik geloof in het potentieel van FILAIR. Ik ga geen termijnen noemen, maar ik denk dat we iets in handen hebben waarmee we een echt groot probleem op een duurzame manier op kunnen lossen."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.