Nijssen, producent en ontwerper van koelsystemen, ontwikkelde een systeem om snel zuurstofloosheid in oppervlaktewater te verhelpen.

Op dit moment wordt het systeem getest en vorige week werden de eerste, veelbelovende resultaten gepresenteerd van een proef die het bedrijf, samen met het hoogheemraadschap van Rijnland, heeft gehouden.

"Het is eigenlijk ontstaan als spin-off van de koelinstallaties die we ontwerpen, waarbij we luchtvochtigheid tot op de procent nauwkeurig kunnen regelen", vertelt Cees Nijssen, directeur van Nijssen. "Enkele jaren geleden hebben we daarvoor zelf een warmtewisselaar ontwikkeld en gepatenteerd. Mij was al snel duidelijk dat de adiabatische koeling, waarbij we water heel fijn vernevelen, een interessant bijproduct had: zuurstofrijk water."

Overal ter wereld leidt zuurstofloosheid in oppervlaktewater tot problemen voor de waterkwaliteit, vooral 's zomers. Het heeft onder meer vissterfte, drijflagen van blauwalgen en stankoverlast tot gevolg. "Ons systeem, FILAIR, is volledig onderhoudsvrij en duurzaam, omdat het maar weinig energie nodig heeft. En je maakt ook geen reuring in het water. Als je zuurstof op andere manieren aan het water toevoegt, loop je het risico de ecologische balans te verstoren."

De eerste proeven zijn uitgevoerd op een voormalige waterzuiveringsinstallatie. Het hoogheemraadschap wil komend seizoen ook op andere locaties proeven uitvoeren. "Zo moeten we nog analyseren welke stoffen precies uit het water worden gefilterd. Ik geloof in het potentieel van FILAIR. Ik ga geen termijnen noemen, maar ik denk dat we iets in handen hebben waarmee we een echt groot probleem op een duurzame manier op kunnen lossen."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.