Waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest publiceren dit jaar drie keer een online tijdschrift met als thema ‘de kracht van water’. De rode draad wordt gevormd door de Kerstvloed van 1717 en de dijkmaatregelen die sindsdien zijn genomen.

Bij de watersnoodramp van driehonderd jaar geleden braken in de nacht van 24 op 25 december de dijken in Noord-Nederland door. Dat kostte alleen al in de provincie Groningen aan ruim tweeduizend mensen het leven. Ook in andere provincies en landen vielen erg veel slachtoffers, in totaal 14.000. Het was in het noorden de laatste grote overstroming, vertelt woordvoerder Willeke Bergman van Waterschap Hunze en Aa’s. “Daarna werden de dijken versterkt onder leiding van rentmeester Thomas van Seeratt. Zij vormen tot op de dag van vandaag de basis voor onze bescherming tegen hoogwater.”

Noord-Nederland herdenkt dit jaar met allerlei evenementen de natuurramp. In het weekend van 23 en 24 september is er het wandelfestival Tocht om het Noord. Dan lopen vijfduizend mensen twee dagen over de oude dijk in Groningen. Het digitale magazine ‘De kracht van water!’ van waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest haakt hierbij aan. Bergman: “We brengen dit tijdschrift alleen in 2017 uit. Er verschijnen tot aan de tocht drie nummers, waarvan het eerste net is verschenen. Het magazine belicht de Kerstvloed, hoe de dijken daarna zijn versterkt en wat we op het ogenblik doen om dijken te verbeteren. Deze informatie wordt op een leuke manier met animaties en video’s gepresenteerd.”

De twee waterschappen hebben ook een educatieproject rondom de Kerstvloed om kinderen bewust te maken van het belang van waterveiligheid. In groepen 7 en 8 van de basisscholen wordt een film over de ramp getoond. Het wandelfestival heeft in september een juniortocht voor leerlingen van het basisonderwijs in de gemeente Eemsmond.

Bekijk het eerste nummer van het online magazine. Meer informatie over de herdenking van de Kerstvloed van 1717 vindt u hier.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!