secundair logo knw 1

Waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest publiceren dit jaar drie keer een online tijdschrift met als thema ‘de kracht van water’. De rode draad wordt gevormd door de Kerstvloed van 1717 en de dijkmaatregelen die sindsdien zijn genomen.

Bij de watersnoodramp van driehonderd jaar geleden braken in de nacht van 24 op 25 december de dijken in Noord-Nederland door. Dat kostte alleen al in de provincie Groningen aan ruim tweeduizend mensen het leven. Ook in andere provincies en landen vielen erg veel slachtoffers, in totaal 14.000. Het was in het noorden de laatste grote overstroming, vertelt woordvoerder Willeke Bergman van Waterschap Hunze en Aa’s. “Daarna werden de dijken versterkt onder leiding van rentmeester Thomas van Seeratt. Zij vormen tot op de dag van vandaag de basis voor onze bescherming tegen hoogwater.”

Noord-Nederland herdenkt dit jaar met allerlei evenementen de natuurramp. In het weekend van 23 en 24 september is er het wandelfestival Tocht om het Noord. Dan lopen vijfduizend mensen twee dagen over de oude dijk in Groningen. Het digitale magazine ‘De kracht van water!’ van waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest haakt hierbij aan. Bergman: “We brengen dit tijdschrift alleen in 2017 uit. Er verschijnen tot aan de tocht drie nummers, waarvan het eerste net is verschenen. Het magazine belicht de Kerstvloed, hoe de dijken daarna zijn versterkt en wat we op het ogenblik doen om dijken te verbeteren. Deze informatie wordt op een leuke manier met animaties en video’s gepresenteerd.”

De twee waterschappen hebben ook een educatieproject rondom de Kerstvloed om kinderen bewust te maken van het belang van waterveiligheid. In groepen 7 en 8 van de basisscholen wordt een film over de ramp getoond. Het wandelfestival heeft in september een juniortocht voor leerlingen van het basisonderwijs in de gemeente Eemsmond.

Bekijk het eerste nummer van het online magazine. Meer informatie over de herdenking van de Kerstvloed van 1717 vindt u hier.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?