secundair logo knw 1

Voor de uitbreiding van renovatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Retranchement moet waterschap Scheldestromen 3,2 miljoen euro meer uittrekken dan voorzien. Door snel en sterk stijgende prijzen, te lage ramingen en aanpassingen in het ontwerp vallen de kosten veel hoger uit dan geraamd. Deze stijging is voor het dagelijks bestuur geen reden om af te zien van renovatie en te kijken naar nieuwbouw: die is naar verwachting nog 3 keer duurder.

De klus gaat 12,1 miljoen euro kosten. Dat is 3,2 miljoen euro meer dan het uitvoeringskrediet van 8,9 miljoen euro waar de algemene vergadering op 19 februari 2020 mee instemde. Die kredietaanvraag was gebaseerd op het prijspeil van 1 januari 2019. Sindsdien zijn de prijzen fors gestegen. Dat is vooral toe te schrijven aan de toenemende vraag naar bouwmaterialen als gevolg van de coronacrisis, staat in de nieuwe kredietaanvraag waarover de algemene vergadering zich deze maand gaat buigen.  

Normaal wordt gerekend met een gemiddelde indexering va 2 tot 2,5 procent, nu krijgt het waterschap te maken met een gewogen prijsstijging van 16 procent voor het civiel- en werktuigbouwkundige deel (CW), goed voor een extra kostenpost van 1,2 miljoen euro. De elektronische installatie valt alleen al 382.000 euro duurder uit als gevolg van snel stijgende prijzen, zoals voor kunststof en staal (plus 40 procent).

Engineeringsuren
Bij de uitwerking van de plannen bleek ook nog eens dat bij de raming van het project niet alle kosten juist waren ingeschat. Met name het aantal ‘engineeringsuren’ was te laag geraamd, zo staat in de kredietaanvraag. Deze bijstelling betekent dat het benodigde krediet met 968.000 euro moet worden verhoogd.

En in de uitwerking van het ontwerp heeft het bouwteam ook een aantal wijzigingen doorgevoerd waardoor er nog eens 442.000 euro extra nodig is. Zo wordt de slibbuffer vergroot, omdat de slibproductie veel groter is dan waarmee is gerekend in het ontwerp. Ook de verandering van het tracé van de persleidingen draagt bij aan de kostenverhoging. Tot slot moet het waterschap ook meer uitgeven (206.000 euro) aan extra onderzoeken die betrekking hebben op oude explosieven, archeologie, Chroom 6 en flora en fauna.

Opgeteld komt het benodigde extra krediet uit op 3,2 miljoen euro en dat is iets meer dan het aanvullende bedrag van 3 miljoen euro dat is vastgesteld in de meerjarenbegroting 2022-2025. 

Nodige voordelen
Ondanks dat de berekende uitvoeringskosten flink hoger zijn dan de ramingen, stelt het college van dijkgraaf en heemraden het algemeen bestuur voor om de uitvoering van de renovatie toe te wijzen aan de aannemers uit het bouwteam. Dat hoeft niet, het waterschap is intellectueel eigenaar van het ontwerp, maar het dagelijks bestuur noemt de berekeningen 'realistisch'.

En gunning aan de ‘huisaannemers’ biedt bovendien de nodige voordelen, aldus het kredietvoorstel. Die hebben betrekking op onder meer het opgebouwde wederzijdse vertrouwen in het bouwteam en de overeenstemming over het ontwerp en het meerwerk. Bij een nieuwe aanbesteding en andere aannemers zouden de bepaling daarvan mogelijk weer tot extra tijd en kosten gaan leiden.

Uit de extra kredietaanvraag blijkt dat het dagelijks bestuur ook (weer) heeft gekeken naar nieuwbouw op een andere locatie als alternatief voor de flink duurder wordende renovatie van de rwzi. Het blijkt dat het dagelijks bestuur dat niet ziet zitten. “De kosten voor deze groene weide variant zijn niet bepaald, maar de verwachting is dat dit circa 3 keer hoger uitvalt.” Ook het feit dat realisatie van nieuwbouw zo’n 5 jaar meer tijd vergt dan renovatie, is een reden om daarvan af te zien. “Hierdoor nemen de risico’s tot uitval van de installatie en de daarvoor benodigde onderhoudskosten toe.” 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.