Voor de uitbreiding van renovatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Retranchement moet waterschap Scheldestromen 3,2 miljoen euro meer uittrekken dan voorzien. Door snel en sterk stijgende prijzen, te lage ramingen en aanpassingen in het ontwerp vallen de kosten veel hoger uit dan geraamd. Deze stijging is voor het dagelijks bestuur geen reden om af te zien van renovatie en te kijken naar nieuwbouw: die is naar verwachting nog 3 keer duurder.

De klus gaat 12,1 miljoen euro kosten. Dat is 3,2 miljoen euro meer dan het uitvoeringskrediet van 8,9 miljoen euro waar de algemene vergadering op 19 februari 2020 mee instemde. Die kredietaanvraag was gebaseerd op het prijspeil van 1 januari 2019. Sindsdien zijn de prijzen fors gestegen. Dat is vooral toe te schrijven aan de toenemende vraag naar bouwmaterialen als gevolg van de coronacrisis, staat in de nieuwe kredietaanvraag waarover de algemene vergadering zich deze maand gaat buigen.  

Normaal wordt gerekend met een gemiddelde indexering va 2 tot 2,5 procent, nu krijgt het waterschap te maken met een gewogen prijsstijging van 16 procent voor het civiel- en werktuigbouwkundige deel (CW), goed voor een extra kostenpost van 1,2 miljoen euro. De elektronische installatie valt alleen al 382.000 euro duurder uit als gevolg van snel stijgende prijzen, zoals voor kunststof en staal (plus 40 procent).

Engineeringsuren
Bij de uitwerking van de plannen bleek ook nog eens dat bij de raming van het project niet alle kosten juist waren ingeschat. Met name het aantal ‘engineeringsuren’ was te laag geraamd, zo staat in de kredietaanvraag. Deze bijstelling betekent dat het benodigde krediet met 968.000 euro moet worden verhoogd.

En in de uitwerking van het ontwerp heeft het bouwteam ook een aantal wijzigingen doorgevoerd waardoor er nog eens 442.000 euro extra nodig is. Zo wordt de slibbuffer vergroot, omdat de slibproductie veel groter is dan waarmee is gerekend in het ontwerp. Ook de verandering van het tracé van de persleidingen draagt bij aan de kostenverhoging. Tot slot moet het waterschap ook meer uitgeven (206.000 euro) aan extra onderzoeken die betrekking hebben op oude explosieven, archeologie, Chroom 6 en flora en fauna.

Opgeteld komt het benodigde extra krediet uit op 3,2 miljoen euro en dat is iets meer dan het aanvullende bedrag van 3 miljoen euro dat is vastgesteld in de meerjarenbegroting 2022-2025. 

Nodige voordelen
Ondanks dat de berekende uitvoeringskosten flink hoger zijn dan de ramingen, stelt het college van dijkgraaf en heemraden het algemeen bestuur voor om de uitvoering van de renovatie toe te wijzen aan de aannemers uit het bouwteam. Dat hoeft niet, het waterschap is intellectueel eigenaar van het ontwerp, maar het dagelijks bestuur noemt de berekeningen 'realistisch'.

En gunning aan de ‘huisaannemers’ biedt bovendien de nodige voordelen, aldus het kredietvoorstel. Die hebben betrekking op onder meer het opgebouwde wederzijdse vertrouwen in het bouwteam en de overeenstemming over het ontwerp en het meerwerk. Bij een nieuwe aanbesteding en andere aannemers zouden de bepaling daarvan mogelijk weer tot extra tijd en kosten gaan leiden.

Uit de extra kredietaanvraag blijkt dat het dagelijks bestuur ook (weer) heeft gekeken naar nieuwbouw op een andere locatie als alternatief voor de flink duurder wordende renovatie van de rwzi. Het blijkt dat het dagelijks bestuur dat niet ziet zitten. “De kosten voor deze groene weide variant zijn niet bepaald, maar de verwachting is dat dit circa 3 keer hoger uitvalt.” Ook het feit dat realisatie van nieuwbouw zo’n 5 jaar meer tijd vergt dan renovatie, is een reden om daarvan af te zien. “Hierdoor nemen de risico’s tot uitval van de installatie en de daarvoor benodigde onderhoudskosten toe.” 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.
L.S.
In artikel kom ik passage tegen waarin de penetratie van het wadiwater in grondwaterstand word aangegeven, ik kan niet lezen op welke afstand van het midden van de wadi die punten hebben gemeten. Ook de hoek van de wadi en dus het totaal beschikbaar oppervlak per strekkende meter wadi kan ik niet vinden.
In hoofstuk Veldobservatie
"De grondwatermetingen lieten zien dat het grondwater in de grondverbetering niet tot het maaiveld steeg. De drain was dus niet limiterend voor de infiltratie, maar de doorlatendheid van de bovenste grondlaag (zoals beoogd in het ontwerp). De peilbuizen naast de drains (peilbuis 1 en 4) reageren met 1,7 tot 8,5 cm. Aan de rand van de wadi’s (peilbuis 3) is een stijging van 13,2 tot 29,2 cm te zien. Buiten de wadi is de grondwaterstijging beperkt tussen de 1,8 en 4,6 cm (peilbuis 5). Een voorbeeld van alle metingen in een grafiek wordt gegeven in..."
Is op basis van deze studie een voorspelling te doen omtrent de hoogte variatie van grondwater bij vrij laten uitstromen van een hemelwater afvoer op maaiveld voor een gemiddelde bodemstructuur?

MVG, Wim

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.