Een nieuwe website maakt de veiligheid van de primaire dijken in Nederland in één oogopslag inzichtelijk. Www.waterveiligheidsportaal.nl is vanaf 1 april beschikbaar.

De site werd op 30 maart gelanceerd tijdens de Water Info Dag in Den Bosch. Opdrachtgever van de site is het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Directeur Erik Kraaij: “Er bleek tot voor kort niet echt een uniform digitaal beeld te zijn voor de veiligheid van onze dijken. Met deze site hebben we dat wel.”

De site wordt een belangrijk instrument in het aanpakken van de veiligheid van de dijken. Keringbeheerders (met name waterschappen) moeten via de site hun beoordelingsgegevens over de veiligheid van de waterkeringen doorgeven aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Als uit de gegevens blijkt dat een dijk versterkt moet worden, gaan de gegevens door naar het HWBP.

In januari van dit jaar zijn nieuwe normen voor de veiligheid van dijken in werking getreden. Tussen 2017 en 2023 moeten alle primaire dijken van Nederland gecontroleerd worden aan de hand van die normen. Kraaij: “Op de site zal dus gaandeweg de komende jaren te zien zijn in hoeverre dijken voldoen aan de nieuwe normen. De afgelopen maanden is al een deel van de dijken daaraan getoetst; die informatie maken we de komende weken zichtbaar op de site. Ook de veiligheid van dijken die de afgelopen jaren geleden nog volgens de oude normen zijn getoetst, maken we zichtbaar. Daarmee komt er dus binnenkort een volledig digitaal overzicht van de gehele dijkveiligheid in Nederland. Per dijk wordt aangegeven of de toetsing volgens de oude of de nieuwe normen is.”

De site is in eerste instantie bedoeld voor mensen die zich vakmatig bezighouden met de veiligheid van dijken, aldus Kraaij. “Gaandeweg komt er zoveel informatie op, dat het ook voor het grote publiek interessant is om een beeld te krijgen van de veiligheid van de Nederlandse dijken.”

Meer informatie op www.waterveiligheidsportaal.nl en www.hoogwaterbeschermingsprogramma.nl

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!