Voor de Oryon Watermill in Doesburg is een rijkssubsidie toegekend. Hiermee is de laatste horde voor de realisatie van deze innovatieve waterkrachtcentrale genomen.

De Oryon Watermill die door het Arnhemse bedrijf Deepwater Energy is ontwikkeld, komt te staan in de stuw in de Oude IJssel bij Doesburg. Zo’n vijfhonderd huishoudens worden van duurzame elektriciteit voorzien. Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Doesburg zijn nauw betrokken bij het project. De levering van energie gaat lopen via de Rijn en IJssel Energiecoöperatie.

Deepwater Energy krijgt van de rijksoverheid een subsidie in het kader van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie. “De subsidie is toegekend op het niveau van 124 euro per megawattuur”, vertelt directeur Dolf Pasman. “Dit betekent dat de overheid het bedrag voor elk aan het net verkocht kilowattuur aanvult tot 12,4 eurocent. Hiermee is de financiële toekomst van het project veiliggesteld. De architectonische fase is al afgerond, waardoor we binnenkort kunnen beginnen met de bouw. Naar verwachting is de waterkrachtcentrale medio 2018 gereed voor gebruik.”

De Oryon Watermill behoort tot de nieuwe generatie van waterkrachtturbines. De installatie is betaalbaar en bijna overal te plaatsen, aldus Pasman. “De constructie is modulair en aan de lokale watersituatie aan te passen. De installatie kan al worden ingezet bij een langzame stroming van één meter per seconde. Een voorwaarde van het waterschap bij de aanbesteding was dat de waterkrachtinstallatie bij extreem hoogwater kan worden weggehaald. Dat is binnen 24 uur mogelijk, omdat de Oryon Watermill met behulp van een eenvoudige constructie is gekoppeld aan het stuwcomplex.”

Een ander voordeel is volgens Pasman de visvriendelijkheid. “De installatie bestaat uit een verticale asturbine met omhulzing. Daarmee onderscheidt ons product zich van andere installaties die een voor vissen risicovolle horizontale asturbine hebben. Je kunt het zien als een soort draaideur in de supermarkt. Er zijn geen versnijdende delen.”

Pasman is positief over de toekomst van de Oryon Watermill. “In Nederland is veel belangstelling voor het opwekken van duurzame energie uit water. Wij gaan zelf onze installatie ook plaatsen op drie locaties in de Berkel, die door Waterschap Rijn en IJssel zijn vrijgegeven. Verder zijn we bezig bij de Tidal Technology Center Grevelingendam.”

Buiten Nederland ziet Pasman nog meer mogelijkheden. “In theorie kan met waterkracht alle energie worden opgewekt die voor de wereldbevolking nodig is. Ik word wekelijks benaderd door buitenlandse partijen die geïnteresseerd zijn. In Suriname hebben we al een project lopen. Bij het dorp Duwatra in de Surinamerivier bouwen we een waterkrachtcentrale die begin volgend jaar klaar is. Gaaf als deze installatie straks gaat draaien. Dan kunnen we wereldwijd de potentie tonen.”

Meer weten?

Informatie over Waterkrachtcentrale Doesburg

Werking en toepassingen van Oryon Watermill

Bericht over bouw van installatie in Suriname

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Heerlijk paniekartikel van onze klimaatreligie. Is er ook ruimte voor feiten, logica en wetenschap?
Heel ernstig is ook dat er nog altijd meer mensen overlijden ten gevolge van koude dan ten gevolge van hitte.
Vorig juli temperaturen van - 70 en lager op de Zuidpool. Het komt wel erg dichtbij zo.
https://www.accuweather.com/nl/aq/amundsen-scott-south-pole-station/2258520/july-weather/2258520?year=2022
Bidden dat Groenland weer ijsvrij en groen wordt zodat alles weer bij het oude blijft.
Dank. Mvrgr, Henk Timme
@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.