secundair logo knw 1

Vrijwilligers verzamelen afval | Foto Paula Romein Stichting De Noordzee

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour hebben vrijwilligers 4.408 kilo afval op de stranden aan de Noordzeekust verzameld en verwijderd. Ze raapten tevens 86.954 sigarettenpeuken op. Dat zijn er bijna 30.000 meer dan vorig jaar, aldus Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee.

Alle peuken werden door de vrijwilligers apart gehouden en geteld. Op het strand van Zandvoort werden de meeste verzameld: 33.121 stuks. Vorig jaar waren er dat nog 8.039.

Door de focus op de sigarettenpeuken te leggen, wil Stichting De Noordzee consumenten bewust maken van dit probleem. Vorig jaar werd tijdens de schoonmaakactie ook aandacht gevraagd voor deze vorm van strandvervuiling, maar gezien de toename van het aantal geraapte peuken heeft dat niet tot verbetering geleid.

Stichting De Noordzee roept nu kustgemeenten op maatregelen te nemen zodat stranden peukenvrij worden, door bijvoorbeeld rookvrije zones in te stellen. “Voor een schone en gezonde Noordzee hebben we peukenvrije stranden nodig”, aldus Boonstra.

Negende editie
De schoonmaakactie beleefde deze zomer de negende editie. Er deden 1.567 vrijwilligers mee. Ze maakten in 15 dagen de stranden schoon.

Naast afval vonden de vrijwilligers veel dode vogels die aan de vogelgriep waren bezweken. En drieëneenhalf jaar na de containerramp met MSC Zoe, waarbij 342 containers boven de Waddeneilanden overboord sloegen, werd er ook dit jaar nog afval gevonden dat afkomstig is uit deze containers, aldus Stichting De Noordzee.

Ook dit jaar zijn er bijzondere vondsten gedaan. Op Schiermonnikoog werd een appelsapverpakking gevonden uit 1983. Tussen het afval lagen ook een coronatest en een hoefijzer.

Strandafval

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
Begin eerst maar met het Veluwe meer en de randmeren uit te diepen en baggeren....perfecte opslagbuffer voor overvloed aan water.
@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.
Reintje Paijmans Kriens Waterschapsverkiezingen: apart of niet?
"Kennis van Waterbeheer" en "Provinciaal bestuur"  voor een groot deel van onze bevolking, is naar mijn ervaring heel gering. De situatie  is per provincie ook geheel anders. Of je nu in Zuid-Holland woont of in Drenthe: water aanvoer, afvoer  en tekort zijn niet met elkaar te vergelijken. De grenzen vallen niet samen. 
Ik heb als geograaf ook veel te maken gehad met wat dat voor problemen voor de bevolking, stadsbesturen en waterschappen veroorzaakte. Stadsbesturen hebben, zeker in de huidige tijd, andere, grotere problemen op hun agenda staan. Op welke manier moet, kan betere voorlichting opgelost worden? Ik heb lezingen gegeven, excursies georganiseerd, bestuursleden van de waterschappen daarbij uitgenodigd en wat ik ook erg belangrijk vind, aan het voortgezet onderwijs voorlichting, onderwijs gegeven. Bij excursies vroeg ik aan de ouders van de leerlingen of zij "mee wilden helpen" met vervoer, eten, geld ophalen voor de bijkomende kosten. Vaak meldden meer ouders zich aan dan eigenlijk nodig was, maar dat had voor de waterschappen in velerlei opzicht positieve gevolgen.
"Samenwerking", overleg met de landen waar de rivieren ontstaan en door stromen, afspreken hoeveel water ieder land wil, kan, mag gebruiken, afvoeren, dat zijn problemen, die nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.
Ik hoop dat dit soort onderwerpen net zo belangrijk worden gevonden als problemen met  auto rijden, parkeren en boodschappen doen.
Ik wens Nederland veel succes.