De afgelopen twee weken werd voor de achtste keer de Boskalis Beach Cleanup Tour georganiseerd. In 30 etappes haalden 2873 vrijwilligers 4641 kilo afval van het strand. Tijdens deze editie was extra aandacht voor de aanwezigheid van sigarettenfilters op het strand. In totaal werden 57.772 sigarettenpeuken van het strand gehaald.

De eerste vijftien dagen van augustus werd langs het Noordzeestrand de jaarlijkse Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee georganiseerd. In verband met de coronamaatregelen was de opzet anders dan gebruikelijk. De deelnemers gingen niet in grote groepen, maar in eigen gezelschap te werk en er werden tijdslots gehanteerd.

“Dit jaar deden er bijna 3000 vrijwilligers mee”, zegt Marijke Boonstra, senior projectleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee. “Dat is eigenlijk een record. We zien dat de aanpak waarbij mensen op eigen gelegenheid het strand schoonmaakten, aantrekkelijk was voor met name gezinnen. Misschien dat die zich in voorgaande jaren af lieten schrikken door de lengte van de etappes. In elk geval laat dit grote aantal vrijwilligers zien dat veel mensen zich in willen spannen voor een schoner strand.”

De vrijwilligers haalden minder kilo plastic van het strand dan in voorgaande edities. In 2019 haalden de vrijwilligers nog 10.991 kilo afval van de stranden. “Omdat we met een andere opzet werkten, is het moeilijk de resultaten een op een te vergelijken. Maar we zien dat het de goede kant op gaat,” zegt Boonstra. “De stranden lijken op het oog schoner. Maar er ligt nog ontzettend veel klein afval. En juist dat kleine afval is heel schadelijk voor het zeeleven, want dieren zien dat aan voor voedsel.”

Om het probleem van het kleine afval onder de aandacht te brengen, lag de bijzondere focus van de schoonmaakactie dit jaar op sigarettenpeuken. “Veel mensen weten niet dat daar plastic en giftige stoffen inzitten. Dus sigarettenpeuken op het strand hebben echt een enorme negatief effect op de natuur.” In totaal vonden de vrijwilligers 57.772 sigarettenpeuken. Het strand van Zandvoort was koploper, daar werden 8039 stuks opgeruimd.

Door de focus op de sigarettenpeuken te leggen, wil Stichting De Noordzee consumenten bewust maken van dit probleem. “Het strand is geen asbak. Tegelijkertijd praten we ook met beheerders als gemeenten om passende maatregelen te nemen, zoals het inrichten van rookvrije zones.”

De komende tijd zoekt Stichting De Noordzee het gesprek met producenten om te kijken of ze geen milieuvriendelijker alternatieven kunnen ontwikkelen. “Daar wordt al aan gewerkt maar dit proces gaat nog langzaam. We spreken dus alle betrokkenen aan om ervoor te zorgen dat we voorkomen dat het plastic in de natuur terecht komt. Dat is uiteindelijk de enige manier om het probleem op te lossen.”

 

MEER INFORMATIE
Website Boskalis Beach Cleanup Tour
H2O Actueel: Twee weken lang opruimestafette aan Noordzeekust
H2O Actueel: opbrengst schoonmaakactie 2019

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
People in conversation:
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hetty AdamsHetty, ik ben het niet met je oneens dat de voorgestelde ingrepen waarschijnlijk zinvol zijn, en waarschijnlijk "no regret". En een fijn klusje voor vrijwilligers om sleuven door het bos te trekken met aan de zijkant een mini-dijkje. Mijn vraag betreft vooral de opzet van het onderzoek. Want als er "bijna nooit" een hoosbui valt, dan voegt zo'n minidijkje ook bijna nooit iets toe. Bij goed onderzoek hoort ook een discussie over de conclusies en aanbevelingen. Anders gaan allerlei clubjes straks "sleuven trekken". Een kans op een hoosbui op een perceel kleiner dan bijv. 5% betekent een kans van 1x in de twintig jaar. Met een spreiding tussen 1 jaar en 80 jaar. Of zoiets. En daarvoor ga je het oude oppervlak van de Veluwe over een grote oppervlakte verstoren?
@Hans Middendorp AWPHans, het water van kleinere buien wordt dan ook vast gehouden. Ik vind dit een mooie ingreep, die meteen ook mogelijkheden biedt om de kleine waterkringloop te herstellen. Mits dat er naast de slootjes meerjarig oogstbaar/eetbaar groen wordt geplaatst, dat helpt dan weer met verdamping waardoor de temperatuur daalt juist door de verdamping. De regentrigger bij herstel van de kleine waterkringloop, waardoor die buien zich niet meer samenpakken maar gelijkmatig verdeelt uitregenen ook achter de veluwe op de hoge zandgronden. Oogstbaar is b.v. voederbomen als veevoer.
Mooie studie en uitkomsten die goed passen met wat je zou verwachten. Maar... er is gerekend met hoosbuien van 60 mm in één uur. Dan snap ik dat afstroming over het oppervlak plaats vindt. Maar negentig procent van de buien is minder dan 10 of 20 mm en dan is er gewoon inzijging van hemelwater in de bodem en helemaal geen oppervlakkige afstroming. Hoosbuien komen weliswaar steeds vaker voor, maar zijn toch vooral zeer plaatselijk. Het kan dus jaren duren voor een bepaald perceel door een hoosbui wordt getroffen. Toch?
Bedankt voor deze aanvullende opinie op ons artikel. Wij hebben als auteurs vanuit TAUW en HDSR uw opinie met interesse gelezen en willen graag een reactie geven.
De aanleiding van het onderzoek waren klachten die HDSR ontving van omwonenden over overstortlocaties. Naast een feitelijke weergave van de situatie van de watergang en de ecologische toestand, was de beleefwaarde van omwonenden een belangrijke component in het onderzoek. We hebben er voor gekozen het onderzoek en artikel verder neutraal te houden en onze mening als onderzoekers en initiator van het onderzoek buiten beschouwing te laten.
Natuurlijk zijn wij het met u eens dat doekjes en vuil in het water onwenselijk zijn. In het uitgebreidere online artikel gaan we wel in op de nodige verbeterpunten om effecten die nu buiten het onderzoek zijn gevallen, beter in beeld te krijgen. Daaronder benoemen wij ook een manier om de hoeveelheid doekjes en vuil in het water beter te monitoren.
Uw grootste zorg over dat we geen heftige zomerse onweersbui in het onderzoek meenemen, erkennen wij. De zomer van 2021 was niet extreem warm, waardoor de zuurstofloosheid na een overstort niet direct heeft geleid tot vissterfte. Hierdoor lijkt het alsof het effect beperkt is. Maar we zien wel dat overstorten gedurende de zomer tot zuurstofarme condities leiden. Dit is ecologisch gezien zeer onwenselijk.
Dat dit niet direct naar voren komt in de titel, is een keuze. Daarin is de aanleiding van het onderzoek als uitgangspunt genomen, wat heeft geleid tot een onverwacht inzicht: namelijk dat omwonenden van de onderzochte locaties over het algemeen beperkt hinder ondervinden van overstorten. Dit betekent dus niet dat er geen effect is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!