secundair logo knw 1

Foto: Jaap Lotstra Stichting De Noordzee

De afgelopen twee weken werd voor de achtste keer de Boskalis Beach Cleanup Tour georganiseerd. In 30 etappes haalden 2873 vrijwilligers 4641 kilo afval van het strand. Tijdens deze editie was extra aandacht voor de aanwezigheid van sigarettenfilters op het strand. In totaal werden 57.772 sigarettenpeuken van het strand gehaald.

De eerste vijftien dagen van augustus werd langs het Noordzeestrand de jaarlijkse Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee georganiseerd. In verband met de coronamaatregelen was de opzet anders dan gebruikelijk. De deelnemers gingen niet in grote groepen, maar in eigen gezelschap te werk en er werden tijdslots gehanteerd.

“Dit jaar deden er bijna 3000 vrijwilligers mee”, zegt Marijke Boonstra, senior projectleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee. “Dat is eigenlijk een record. We zien dat de aanpak waarbij mensen op eigen gelegenheid het strand schoonmaakten, aantrekkelijk was voor met name gezinnen. Misschien dat die zich in voorgaande jaren af lieten schrikken door de lengte van de etappes. In elk geval laat dit grote aantal vrijwilligers zien dat veel mensen zich in willen spannen voor een schoner strand.”

De vrijwilligers haalden minder kilo plastic van het strand dan in voorgaande edities. In 2019 haalden de vrijwilligers nog 10.991 kilo afval van de stranden. “Omdat we met een andere opzet werkten, is het moeilijk de resultaten een op een te vergelijken. Maar we zien dat het de goede kant op gaat,” zegt Boonstra. “De stranden lijken op het oog schoner. Maar er ligt nog ontzettend veel klein afval. En juist dat kleine afval is heel schadelijk voor het zeeleven, want dieren zien dat aan voor voedsel.”

Om het probleem van het kleine afval onder de aandacht te brengen, lag de bijzondere focus van de schoonmaakactie dit jaar op sigarettenpeuken. “Veel mensen weten niet dat daar plastic en giftige stoffen inzitten. Dus sigarettenpeuken op het strand hebben echt een enorme negatief effect op de natuur.” In totaal vonden de vrijwilligers 57.772 sigarettenpeuken. Het strand van Zandvoort was koploper, daar werden 8039 stuks opgeruimd.

Door de focus op de sigarettenpeuken te leggen, wil Stichting De Noordzee consumenten bewust maken van dit probleem. “Het strand is geen asbak. Tegelijkertijd praten we ook met beheerders als gemeenten om passende maatregelen te nemen, zoals het inrichten van rookvrije zones.”

De komende tijd zoekt Stichting De Noordzee het gesprek met producenten om te kijken of ze geen milieuvriendelijker alternatieven kunnen ontwikkelen. “Daar wordt al aan gewerkt maar dit proces gaat nog langzaam. We spreken dus alle betrokkenen aan om ervoor te zorgen dat we voorkomen dat het plastic in de natuur terecht komt. Dat is uiteindelijk de enige manier om het probleem op te lossen.”

 

MEER INFORMATIE
Website Boskalis Beach Cleanup Tour
H2O Actueel: Twee weken lang opruimestafette aan Noordzeekust
H2O Actueel: opbrengst schoonmaakactie 2019

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...