secundair logo knw 1

Halfdoorlatende dammen in Demak (foto: Wetlands International)

Pas de ontwerpfilosofie van Building with Nature wereldwijd grootschalig toe voor uitdagingen op watergebied. Deze oproep doen watergezant Henk Ovink en directeur Henk Nieboer van EcoShape ter gelegenheid van Wereldwaterdag.

Zij hebben hierover vandaag een position paper gepubliceerd. Hun oproep sluit aan bij het thema ‘Nature for Water’ van de Wereldwaterdag op 22 maart. Building with Nature is een nieuwe manier van ontwerpen die de natuur benut. Volgens Henk Ovink en Henk Nieboer zijn natuurlijke oplossingen essentieel om de grote wateruitdagingen als gevolg van onder andere de groei van de wereldbevolking, toenemende urbanisatie en klimaatverandering het hoofd te bieden.

Behoorlijke vooruitgang
In de watersector is de afgelopen jaren een behoorlijke vooruitgang geboekt bij het begrijpen, ontwerpen en beheren van Building with Nature-oplossingen. De auteurs geven als voorbeeld de integrale en inclusieve benadering van kusterosie in het Javaanse onderdistrict Demak. Een Indonesisch-Nederlands samenwerkingsverband zorgt ervoor dat verloren gegaan mangrovebos op natuurlijke wijze kan herstellen, onder meer door halfdoorlatende houten dammen aan te leggen en de lokale bevolking te trainen in duurzame aquacultuur.

Nederland is een voorloper bij Building with Nature. Er is veel geïnvesteerd in de kennisontwikkeling en het begrip van de principes. Ook heeft Nederland veel ervaring opgedaan met projecten. Ovink en Nieboer noemen de Zandmotor, het programma Ruimte voor de Rivier, De Hondsbossche Duinen en het lopende project Marker Wadden.

Noodzakelijke stappen
Volgens de watergezant en de directeur van EcoShape (de stichting die het publiek-private innovatieprogramma Building with Nature uitvoert) is het nu tijd om op grote schaal van Building with Nature te leren en deze ontwerpmethode te herhalen en op te schalen. Hiervoor zijn de volgende stappen nodig:

• Leid een nieuwe generatie van ingenieurs, ontwerpers, ecologen, beleidsmakers, bestuurders en politici op in het gedachtegoed.
• Ontwikkel een stevig verhaal over Building with Nature op landschapsschaal voor de uitdagingen op watergebied, inclusief business cases en voorbeelden van succesvolle pilotprojecten.
• Implementeer wereldwijd grootschalige pilotprojecten en deel de opgedane kennis en ervaring.
• Betrek de lokale bevolking in de planning en implementatie van Building with Nature en zorg dat mensen de kennis en financiële middelen hebben om de oplossingen op te schalen, in samenwerking met overheden en de private sector.
• Schaal bestaande pilots op en herhaal deze met internationale consortia in de rest van de wereld, in samenwerking met de financiële sector.

Krachten bundelen
Ovink en Nieboer schrijven tot slot dat de Nederlandse publieke en private partijen graag internationaal samenwerken om hun unieke kennis en ervaring te delen. Het is nu zaak om de krachten te bundelen en Building with Nature wereldwijd op te schalen.

Lees meer in de position paper

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.