Pas de ontwerpfilosofie van Building with Nature wereldwijd grootschalig toe voor uitdagingen op watergebied. Deze oproep doen watergezant Henk Ovink en directeur Henk Nieboer van EcoShape ter gelegenheid van Wereldwaterdag.

Zij hebben hierover vandaag een position paper gepubliceerd. Hun oproep sluit aan bij het thema ‘Nature for Water’ van de Wereldwaterdag op 22 maart. Building with Nature is een nieuwe manier van ontwerpen die de natuur benut. Volgens Henk Ovink en Henk Nieboer zijn natuurlijke oplossingen essentieel om de grote wateruitdagingen als gevolg van onder andere de groei van de wereldbevolking, toenemende urbanisatie en klimaatverandering het hoofd te bieden.

Behoorlijke vooruitgang
In de watersector is de afgelopen jaren een behoorlijke vooruitgang geboekt bij het begrijpen, ontwerpen en beheren van Building with Nature-oplossingen. De auteurs geven als voorbeeld de integrale en inclusieve benadering van kusterosie in het Javaanse onderdistrict Demak. Een Indonesisch-Nederlands samenwerkingsverband zorgt ervoor dat verloren gegaan mangrovebos op natuurlijke wijze kan herstellen, onder meer door halfdoorlatende houten dammen aan te leggen en de lokale bevolking te trainen in duurzame aquacultuur.

Nederland is een voorloper bij Building with Nature. Er is veel geïnvesteerd in de kennisontwikkeling en het begrip van de principes. Ook heeft Nederland veel ervaring opgedaan met projecten. Ovink en Nieboer noemen de Zandmotor, het programma Ruimte voor de Rivier, De Hondsbossche Duinen en het lopende project Marker Wadden.

Noodzakelijke stappen
Volgens de watergezant en de directeur van EcoShape (de stichting die het publiek-private innovatieprogramma Building with Nature uitvoert) is het nu tijd om op grote schaal van Building with Nature te leren en deze ontwerpmethode te herhalen en op te schalen. Hiervoor zijn de volgende stappen nodig:

• Leid een nieuwe generatie van ingenieurs, ontwerpers, ecologen, beleidsmakers, bestuurders en politici op in het gedachtegoed.
• Ontwikkel een stevig verhaal over Building with Nature op landschapsschaal voor de uitdagingen op watergebied, inclusief business cases en voorbeelden van succesvolle pilotprojecten.
• Implementeer wereldwijd grootschalige pilotprojecten en deel de opgedane kennis en ervaring.
• Betrek de lokale bevolking in de planning en implementatie van Building with Nature en zorg dat mensen de kennis en financiële middelen hebben om de oplossingen op te schalen, in samenwerking met overheden en de private sector.
• Schaal bestaande pilots op en herhaal deze met internationale consortia in de rest van de wereld, in samenwerking met de financiële sector.

Krachten bundelen
Ovink en Nieboer schrijven tot slot dat de Nederlandse publieke en private partijen graag internationaal samenwerken om hun unieke kennis en ervaring te delen. Het is nu zaak om de krachten te bundelen en Building with Nature wereldwijd op te schalen.

Lees meer in de position paper

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!