secundair logo knw 1

Halfdoorlatende dammen in Demak (foto: Wetlands International)

Pas de ontwerpfilosofie van Building with Nature wereldwijd grootschalig toe voor uitdagingen op watergebied. Deze oproep doen watergezant Henk Ovink en directeur Henk Nieboer van EcoShape ter gelegenheid van Wereldwaterdag.

Zij hebben hierover vandaag een position paper gepubliceerd. Hun oproep sluit aan bij het thema ‘Nature for Water’ van de Wereldwaterdag op 22 maart. Building with Nature is een nieuwe manier van ontwerpen die de natuur benut. Volgens Henk Ovink en Henk Nieboer zijn natuurlijke oplossingen essentieel om de grote wateruitdagingen als gevolg van onder andere de groei van de wereldbevolking, toenemende urbanisatie en klimaatverandering het hoofd te bieden.

Behoorlijke vooruitgang
In de watersector is de afgelopen jaren een behoorlijke vooruitgang geboekt bij het begrijpen, ontwerpen en beheren van Building with Nature-oplossingen. De auteurs geven als voorbeeld de integrale en inclusieve benadering van kusterosie in het Javaanse onderdistrict Demak. Een Indonesisch-Nederlands samenwerkingsverband zorgt ervoor dat verloren gegaan mangrovebos op natuurlijke wijze kan herstellen, onder meer door halfdoorlatende houten dammen aan te leggen en de lokale bevolking te trainen in duurzame aquacultuur.

Nederland is een voorloper bij Building with Nature. Er is veel geïnvesteerd in de kennisontwikkeling en het begrip van de principes. Ook heeft Nederland veel ervaring opgedaan met projecten. Ovink en Nieboer noemen de Zandmotor, het programma Ruimte voor de Rivier, De Hondsbossche Duinen en het lopende project Marker Wadden.

Noodzakelijke stappen
Volgens de watergezant en de directeur van EcoShape (de stichting die het publiek-private innovatieprogramma Building with Nature uitvoert) is het nu tijd om op grote schaal van Building with Nature te leren en deze ontwerpmethode te herhalen en op te schalen. Hiervoor zijn de volgende stappen nodig:

• Leid een nieuwe generatie van ingenieurs, ontwerpers, ecologen, beleidsmakers, bestuurders en politici op in het gedachtegoed.
• Ontwikkel een stevig verhaal over Building with Nature op landschapsschaal voor de uitdagingen op watergebied, inclusief business cases en voorbeelden van succesvolle pilotprojecten.
• Implementeer wereldwijd grootschalige pilotprojecten en deel de opgedane kennis en ervaring.
• Betrek de lokale bevolking in de planning en implementatie van Building with Nature en zorg dat mensen de kennis en financiële middelen hebben om de oplossingen op te schalen, in samenwerking met overheden en de private sector.
• Schaal bestaande pilots op en herhaal deze met internationale consortia in de rest van de wereld, in samenwerking met de financiële sector.

Krachten bundelen
Ovink en Nieboer schrijven tot slot dat de Nederlandse publieke en private partijen graag internationaal samenwerken om hun unieke kennis en ervaring te delen. Het is nu zaak om de krachten te bundelen en Building with Nature wereldwijd op te schalen.

Lees meer in de position paper

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....