Samen met de European Space Agency (ESA) en wetenschappers uit verschillende Europese landen onderzoekt Deltares of plastic afval in de oceaan met satellieten gevolgd kan worden. Dat levert informatie op die helpt om het probleem aan te pakken, zegt stromingsdeskundige Anton de Fockert van Deltares.

2110 Anton de FockertAnton de FockertIn het Atlantic Basin van kennisinstituut Deltares in Delft zijn de instrumenten die op de ESA-satellieten zitten de afgelopen twee weken getest. Die worden nu ingezet om bijvoorbeeld de waterstanden en het chlorofylgehalte te meten, maar zien plastics over het hoofd. "Daar schijnen ze met hun radar dwars doorheen", legt De Fockert uit.

Wat ze wel kunnen, is de verstoring in de golven meten die door de plastics worden veroorzaakt. Voor het onderzoek bootst Deltares in het 650 vierkante meter grote bassin daarom oceaangolven – met plastics erin - na, zodat de instrumenten hier uitgeprobeerd kunnen worden.

De Fockert: "Wij zorgen dat de condities realistisch zijn. Onderzoekers uit onder andere Spanje, Portugal en Schotland testen of hun instrumenten aanpassing behoeven en met welke frequenties ze de plastics het best kunnen detecteren."

Gerichte maatregelen
Volgens de Plastic Soup Foundation belandt jaarlijks tussen de 5 en 13 miljoen plastic in de oceanen. Door deze plastics met een satelliet vanuit de hoogte te volgen, is over een veel grotere oppervlakte te zien waar ze vandaan komen en waar ze naartoe gaan, aldus de stromingsexpert. "Dat is op deze schaal niet met andere meetmethodes te doen."

Die informatie is belangrijk om gerichte beleidsmaatregelen te kunnen nemen en vervolgens te kunnen constateren of die effect hebben, stelt hij. Deltares wil deze data via het digitale platform Blue Earth straks met iedereen delen, zoals het nu ook al doet met satellietdata over kusten en golven.

Modellen
De komende maanden gebruiken de onderzoekers om de inmiddels verzamelde data te analyseren. In januari volgen opnieuw twee testweken. Dan moet duidelijk worden of de plastics met de huidige satellieten gevolgd kunnen worden of dat er eventueel nieuwe gebouwd moeten worden

"Plastic is overal: in rivieren, in zeeën, in oceanen", zegt De Fockert. "Maar waar precies, daar hebben we nog weinig zicht op. ESA wil met zijn satellieten bijdragen aan de oplossing van het plasticprobleem. Ook al levert deze methode niet het complete antwoord, in elk geval wel veel meer informatie. En daarmee kunnen wij onze modellen en onze voorspellingen weer verbeteren."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Deltares
H2O-bericht: Platform Blue Earth Data maakt mondiale waterdata toegankelijk

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Heerlijk paniekartikel van onze klimaatreligie. Is er ook ruimte voor feiten, logica en wetenschap?
Heel ernstig is ook dat er nog altijd meer mensen overlijden ten gevolge van koude dan ten gevolge van hitte.
Vorig juli temperaturen van - 70 en lager op de Zuidpool. Het komt wel erg dichtbij zo.
https://www.accuweather.com/nl/aq/amundsen-scott-south-pole-station/2258520/july-weather/2258520?year=2022
Bidden dat Groenland weer ijsvrij en groen wordt zodat alles weer bij het oude blijft.
Dank. Mvrgr, Henk Timme
@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.