0
0
0
s2smodern

Op het nieuwe platform BlueEarth Data van Deltares kunnen waterbeheerders wereldwijd watergerelateerde data vinden om daarmee bijvoorbeeld overstromingsrisico’s beter te kunnen inschatten. Dat moet hen helpen om zich hierop beter voor te bereiden.

1009 schotmeijerGert-Jan SchotmeijerOnder het motto ‘Dare to share’ zijn verschillende databanken en voorspellingssystemen van Deltares gecombineerd tot één internetplatform, dat voor iedereen gratis toegankelijk is. "Het is voor het eerst dat deze informatie zo compleet wordt aangeboden", zegt Gert-Jan Schotmeijer van Deltares.

In de praktijk zullen het vooral waterbeheerders en -specialisten zijn die hier gebruik van maken, denkt hij. "Maar ook de scheepvaart tapt al data af. Voor hen is bijvoorbeeld de rivierafvoer interessant. En baggeraars zijn ook enthousiast."

Volgens Deltares worden overstromingsrisico’s vaak onderschat en slecht beheerd vanwege een gebrek aan data, zeker in minder ontwikkelde regio’s. De voorbereiding op toekomstige overstromingen en kusterosie vereist daarnaast gegevens over verschillende gevaren, zoals erosie, golven en extreme gebeurtenissen, en die waren tot nu toe niet beschikbaar in één systeem.

Ook terugkijken
Op het platform BlueEarth Data zijn de data gegroepeerd onder de thema’s Overstromingen, Kustbeheer en Offshore. Door in te zoomen op de wereldkaart, kunnen gebruikers bijvoorbeeld het waterpeil, de stijging en de stroming tot maximaal tien dagen vooruit bekijken. Wie een account aanmaakt, kan de data downloaden.

"Maar het gaat niet alleen om de verwachting, we kunnen ook terugkijken", vertelt Schotmeijer. "Dat hebben we zelf bijvoorbeeld al gedaan voor een artikel in ‘Nature’ over kusterosie in de afgelopen dertig jaar."

Zo verbindt BlueEarth Data de hele onderzoekswereld die werkt aan kust- en rivieroverstromingen met elkaar, verklaart voorzitter Jaap Kwadijk van de Wetenschapsraad van Deltares op de website van het kennisinstituut.

Interactie
Het platform is deze week officieel gelanceerd, maar dat betekent nog niet dat het af is. Schotmeijer: "We willen heel graag dat anderen meedoen, zodat we nog meer data kunnen toevoegen. Globale datasets en in de toekomst ook regionale data, zodat we verder kunnen inzoomen op de regio."

Deltares hoopt ook op interactie met de gebruikers, zodat het zijn modellen kan verbeteren. "Als zij bijvoorbeeld zien dat de rivierafvoer in werkelijkheid anders is dan onze verwachting, horen we dat graag."

De initiatiefnemers werken intussen al aan een uitbreiding met datasets over klimaatverandering en de gevolgen voor onder andere de zeespiegelstijging. Hierdoor zullen de risico’s op veel plaatsen in de wereld volgens hen alleen maar toenemen.

"Dit platform is een uitkomst voor dataschaarse gebieden", meent Schotmeijer dan ook. "Water stopt niet bij de grenzen. Hiermee zien we hoe alles op elkaar ingrijpt."

 

MEER INFORMATIE
Platform BlueEarth Data
Nieuwsbericht Deltares

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Huishoudens moeten naar verhouding meer geld betalen voor de waterschapsbelasting dan bedrijven. Dat komt door de gestegen WOZ-waarde van woningen in de laatste jaren, terwijl bedrijfspanden nauwelijks in waarde zijn gestegen. Vereniging Eigen Huis vindt de verdeling niet eerlijk. Maar de Unie van Waterschappen wil nog niet meewerken aan een oplossing maar uitstellen tot "nadat het wetsvoorstel is vastgesteld in 2e en 1e Kamer". Zie:
https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst

.
Erg mooi plan, prachtige visie. De grootste verliespost (verdamping) aanpakken zou ik er nog aan toevoegen: verwijder soortenarme plantages van naaldhout, dat levert waterwinst op én meer biodiversiteit. De CO2-vastlegging gebeurt in de voedselrijkere wadi's twee keer zo efficiënt, dus dat is ook weer winst.
Unie gevangen in eigen modellen.
De Unie van waterschappen is al bijna een jaar bezig om wat uit vinden welk model geldt voor een goede kostenverdeling. Een stuurgoep produceerde ingewikkelde modellen voor de al ingewikkelde huidige verdelingssystematiek. Met als resultaat dan een verdeling over vier categorieën: gebouwd, ongebouwd, ingezetenen en natuur. Met totaal ondoorzichtige grondslagen. Er bleven twee modellen over, uitgerekend van het huidige systeem dat al tien jaar niet goed werkt. In beide systemen passen niet alle waterschappen, helemaal niet als met plusvoorzieningen worden toegepast. Maar volgens mij zijn de waterschappen mans genoeg om zelf wel de verdeling over de categorieën maken met de eigen gebiedskenmerken, welke dat maar mogen zijn. Helemaal geen modellen. Een model beperkt alleen maar. Een gemeente bepaalt ook zelfstandig tarieven voor OZB, afvalstoffenheffing en rioolrecht. Schiermonnikoog met 700 inwoners ook. Kan een waterschap met 300.000- 1 miljoen inwoners zoiets niet? In het bestuur van het wetterskip zitten vaak voor een derde oud-wethouders en ex-raadleden. Die hebben dat jarenlang gedaan. Unie, hou op met het gieten van oude wijn in nieuwe zakken.
Een terechte oproep om voor goed waterbeheer te kijken naar de oorspronkelijke functies van bodem en ondergrond in de regulatie van water. Aanvullend op het overzicht van functies in het artikel kun je nog onderscheiden: de regeneratieve functie (recreatie, natuur, verbinding met natuurlijke elementen) en de ecologische dragerfunctie (natuur, biodiversiteit, huisvesting voor grotere dieren, microklimaten). Het landschap, gevormd door bodem en ondergrond, is een factor op zichzelf die mede beschouwd kan worden. Zo wordt de afweging voor klimaatadaptieve maatregelen verbreed en zullen de maatregelen duurzamer bijdragen aan de hele leefomgeving en al zijn bewoners.
Met veel aandacht en interesse heb ik uw uitvoerige artikel gelezen. Ik woon in aan de rand van Apeldoorn, nabij onze bossen. Het probleem "DROOGTE" is hier erg actueel. Veel publicaties in onze pers, veel reacties van vakmensen, bv van Jos Peters van Royal Haskoning DHV in de Stentor van 22 augustus 2020, of van Marjolein Koek van Natuurmonumenten, juli 2020, "noodwapen tegen droogte op de Veluwe". Als geograaf houdt het probleem "droogte" mij ook voortdurend bezig.
Voorstel van ecoloog Herman van Dam: Vervang het naaldbos door loofbos. Naaldbomen gebruiken het hele jaar door (!) water, loofbossen in de winter bijna niets. Dat moet op veel grotere schaal gebeuren. Uiteindelijk werden de naaldbomen destijds hier aangeplant om de steenkolenmijnen in Zuid Limburg van "stutpalen" te voorzien. Sindsdien maken de naaldbomen een veel te groot aandeel uit van de Veluwse bossen. Maar bijna geen mens in en om de Veluwe is op de hoogte van dat probleem of trekt zich daar iets van aan!!
Ik kijk uit naar uw reactie en uw voorstel hoe dit Naaldbomenprobleem op te lossen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.