0
0
0
s2sdefault

Op het nieuwe platform BlueEarth Data van Deltares kunnen waterbeheerders wereldwijd watergerelateerde data vinden om daarmee bijvoorbeeld overstromingsrisico’s beter te kunnen inschatten. Dat moet hen helpen om zich hierop beter voor te bereiden.

1009 schotmeijerGert-Jan SchotmeijerOnder het motto ‘Dare to share’ zijn verschillende databanken en voorspellingssystemen van Deltares gecombineerd tot één internetplatform, dat voor iedereen gratis toegankelijk is. "Het is voor het eerst dat deze informatie zo compleet wordt aangeboden", zegt Gert-Jan Schotmeijer van Deltares.

In de praktijk zullen het vooral waterbeheerders en -specialisten zijn die hier gebruik van maken, denkt hij. "Maar ook de scheepvaart tapt al data af. Voor hen is bijvoorbeeld de rivierafvoer interessant. En baggeraars zijn ook enthousiast."

Volgens Deltares worden overstromingsrisico’s vaak onderschat en slecht beheerd vanwege een gebrek aan data, zeker in minder ontwikkelde regio’s. De voorbereiding op toekomstige overstromingen en kusterosie vereist daarnaast gegevens over verschillende gevaren, zoals erosie, golven en extreme gebeurtenissen, en die waren tot nu toe niet beschikbaar in één systeem.

Ook terugkijken
Op het platform BlueEarth Data zijn de data gegroepeerd onder de thema’s Overstromingen, Kustbeheer en Offshore. Door in te zoomen op de wereldkaart, kunnen gebruikers bijvoorbeeld het waterpeil, de stijging en de stroming tot maximaal tien dagen vooruit bekijken. Wie een account aanmaakt, kan de data downloaden.

"Maar het gaat niet alleen om de verwachting, we kunnen ook terugkijken", vertelt Schotmeijer. "Dat hebben we zelf bijvoorbeeld al gedaan voor een artikel in ‘Nature’ over kusterosie in de afgelopen dertig jaar."

Zo verbindt BlueEarth Data de hele onderzoekswereld die werkt aan kust- en rivieroverstromingen met elkaar, verklaart voorzitter Jaap Kwadijk van de Wetenschapsraad van Deltares op de website van het kennisinstituut.

Interactie
Het platform is deze week officieel gelanceerd, maar dat betekent nog niet dat het af is. Schotmeijer: "We willen heel graag dat anderen meedoen, zodat we nog meer data kunnen toevoegen. Globale datasets en in de toekomst ook regionale data, zodat we verder kunnen inzoomen op de regio."

Deltares hoopt ook op interactie met de gebruikers, zodat het zijn modellen kan verbeteren. "Als zij bijvoorbeeld zien dat de rivierafvoer in werkelijkheid anders is dan onze verwachting, horen we dat graag."

De initiatiefnemers werken intussen al aan een uitbreiding met datasets over klimaatverandering en de gevolgen voor onder andere de zeespiegelstijging. Hierdoor zullen de risico’s op veel plaatsen in de wereld volgens hen alleen maar toenemen.

"Dit platform is een uitkomst voor dataschaarse gebieden", meent Schotmeijer dan ook. "Water stopt niet bij de grenzen. Hiermee zien we hoe alles op elkaar ingrijpt."

 

MEER INFORMATIE
Platform BlueEarth Data
Nieuwsbericht Deltares

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zeer spijtig om te lezen dat Alexander is overleden. Jouw tekst Walter is geheel in lijn zoals ik Alexander kende in de tijd dat ik bij WZHO werkzaam was. Goed gedaan.
Het is een prachtig idee. Als een horeca man/vrouw er meer wil hebben kosten ze ongeveer € 7,-. Een andere ondernemer biedt ze aan voor bijna 13 euro. Ik koop er dus een paar bij een horeca-ondernemer.
Groet, Jan Jansen, Maastricht
Dit heet PARTICIPATIE en daar valt voor de overheid nog veel te leren. Met name het HHNK zit nog in de fase dictatuur of welk ander synoniem daarin passend is.
Misschien kan je ook proberen om water besparen leuker te maken, kijk eens op mijn website www.dickytec.net
Knappe technologie die Nereda!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.