0
0
0
s2smodern

Inwoners van Breda en omliggende gemeenten kunnen via de website Samen Waterproof advies op maat krijgen om hun huis en tuin klimaatbestendig te maken. Volgens de initiatiefnemers is ieders inzet nodig.

De adviezen variëren van het verwijderen van tegels en het plaatsen van een regenton tot het aanleggen van een wadi en het opslaan van water in een waterzak in de kruipruimte. Per maatregel wordt vermeld hoeveel deze ongeveer kost.

Inwoners krijgen een advies op maat als ze hun postcode invullen. ''Dat is gebaseerd op de oppervlakte van het huis en het perceel’’, vertelt Peter van den Bosch van waterschap Brabantse Delta.

‘Samen Waterproof’ is een project van waterkring de Baronie, waarbinnen de gemeenten Zundert, Gilze en Rijen, Alphen Chaam, Baarle-Nassau, Etten-Leur, Rucphen en Breda, drinkwaterbedrijf Brabant Water en waterschap Brabantse Delta zich gezamenlijk inzetten voor de waterketen.

Bouwmarkten
Maar om in de toekomst droge voeten te houden en water op te slaan voor drogere periodes is volgens de partijen ook de inzet van de inwoners nodig. ''Met de website bieden we daarvoor een tool’’, verklaart Van den Bosch.

De woningeigenaren moeten uiteindelijk zelf beslissen of en hoeveel maatregelen ze nemen. De tuincentra en bouwmarkten in de regio hebben daarvoor inmiddels veel van de benodigde materialen in hun assortiment.

De website is gemaakt door adviesbureau Witteveen + Bos en bekostigd met geld van de initiatiefnemers en de provincie. Volgens Martine Kreuger van de gemeente Breda is er al belangstelling voor vanuit andere regio’s.

Risicodialogen
Of het onderwerp onder de inwoners leeft, kan ze nu niet zeggen. ''Het is allemaal nog vrij nieuw en de urgentie wordt minder gevoeld dan bijvoorbeeld bij energie. We hebben de site deze week gelanceerd en gaan er langzamerhand meer bekendheid aan geven. En we zullen hem zeker gebruiken als we straks de wijken ingaan voor de zogenaamde risicodialogen.’’ Daarin bespreken gemeenten welke risico’s van klimaatverandering acceptabel zijn en welke niet en welke maatregelen moeten worden genomen.

Per gemeente verschilt het of inwoners gebruik kunnen maken van subsidie. Zo heeft Breda in elk geval een regeling voor groene daken en heeft de gemeenteraad onlangs een motie aangenomen voor meer stimuleringsmaatregelen.

Om buurtbewoners over de streep te halen, bevat de site ook verhalen van inwoners die al ‘waterproof’ zijn. Zij geven tips.

 

MEER INFORMATIE
Website Samen Waterproof
Lanceringsfilmpje

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.
Ik ben (als leek) wel erg benieuwd of er al eens is getest op het radicaaleffect van toegevoegde zuurstof (en het eventuele gebrek aan anti-oxidanten in het ultragefiltreerde RWZI-effluent). Iets wat mogelijk de afbraak van de aanwezige medicijnen zou kunnen verklaren.
Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.
Wat wordt er met deze resultaten gedaan? Gaat men ook blussen indien men brand ontdekt of zijn we blij dat de brandmelder het doet. Oplossingen wellicht meenemen in IPMV van STOWA.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.