0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Inwoners van Breda en omliggende gemeenten kunnen via de website Samen Waterproof advies op maat krijgen om hun huis en tuin klimaatbestendig te maken. Volgens de initiatiefnemers is ieders inzet nodig.

De adviezen variëren van het verwijderen van tegels en het plaatsen van een regenton tot het aanleggen van een wadi en het opslaan van water in een waterzak in de kruipruimte. Per maatregel wordt vermeld hoeveel deze ongeveer kost.

Inwoners krijgen een advies op maat als ze hun postcode invullen. ''Dat is gebaseerd op de oppervlakte van het huis en het perceel’’, vertelt Peter van den Bosch van waterschap Brabantse Delta.

‘Samen Waterproof’ is een project van waterkring de Baronie, waarbinnen de gemeenten Zundert, Gilze en Rijen, Alphen Chaam, Baarle-Nassau, Etten-Leur, Rucphen en Breda, drinkwaterbedrijf Brabant Water en waterschap Brabantse Delta zich gezamenlijk inzetten voor de waterketen.

Bouwmarkten
Maar om in de toekomst droge voeten te houden en water op te slaan voor drogere periodes is volgens de partijen ook de inzet van de inwoners nodig. ''Met de website bieden we daarvoor een tool’’, verklaart Van den Bosch.

De woningeigenaren moeten uiteindelijk zelf beslissen of en hoeveel maatregelen ze nemen. De tuincentra en bouwmarkten in de regio hebben daarvoor inmiddels veel van de benodigde materialen in hun assortiment.

De website is gemaakt door adviesbureau Witteveen + Bos en bekostigd met geld van de initiatiefnemers en de provincie. Volgens Martine Kreuger van de gemeente Breda is er al belangstelling voor vanuit andere regio’s.

Risicodialogen
Of het onderwerp onder de inwoners leeft, kan ze nu niet zeggen. ''Het is allemaal nog vrij nieuw en de urgentie wordt minder gevoeld dan bijvoorbeeld bij energie. We hebben de site deze week gelanceerd en gaan er langzamerhand meer bekendheid aan geven. En we zullen hem zeker gebruiken als we straks de wijken ingaan voor de zogenaamde risicodialogen.’’ Daarin bespreken gemeenten welke risico’s van klimaatverandering acceptabel zijn en welke niet en welke maatregelen moeten worden genomen.

Per gemeente verschilt het of inwoners gebruik kunnen maken van subsidie. Zo heeft Breda in elk geval een regeling voor groene daken en heeft de gemeenteraad onlangs een motie aangenomen voor meer stimuleringsmaatregelen.

Om buurtbewoners over de streep te halen, bevat de site ook verhalen van inwoners die al ‘waterproof’ zijn. Zij geven tips.

 

MEER INFORMATIE
Website Samen Waterproof
Lanceringsfilmpje

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het