secundair logo knw 1

Tyfoon Khanun teisterde eind juli en begin augustus onder meer de Filipijnen (hier een beeld uit de gemeente Guiguinto), Japan en het Koreaans schiereiland I foto: E911A via Wikimedia Commons

Het Rode Kruis verwacht dat in de komende maanden er wereldwijd een forse behoefte aan noodhulp zal zijn als gevolg van natuurgeweld. De hulporganisatie maakt zich vooral zorgen over de intensiteit van het weerfenomeen El Niño, waardoor de kans op droogte, overstromingen en cyclonen sterk wordt verhoogd.

Deze zomer geeft het Rode Kruis al meer noodhulp dan gebruikelijk door natuurrampen. Dat gebeurt in tientallen landen: van Vietnam tot Portugal en van Noorwegen tot Hawaï. Maar dit is waarschijnlijk nog maar het begin, vreest het Rode Kruis. Er is een recordjaar op komst door El Niño. 

Het periodiek optredende weersverschijnsel waarvan de piek meestal in december komt, zorgt voor een sterke opwarming van het wateroppervlak van de Stille Oceaan en daarmee voor een stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur. Dit jaar is extreem warm door El Niño terwijl het door klimaatverandering al gemiddeld warmer is, aldus het Rode Kruis. De voorbije juli is de heetste maand ooit gemeten volgens gegevens van de Wereld Meteorologische Organisatie en EU-klimaatorganisatie Copernicus.

Het Rode Kruis geeft aan dat El Niño leidt tot een sterk verhoogde kans op droogte in bijvoorbeeld Zuid- en West-Afrika en een verhoogde kans op overstromingen en cyclonen in West-Azië. De effecten zullen naar verwachting de komende maanden het heftigst zijn.

Seizoen vol cyclonen, overstromingen en hitte
De organisatie zet zich daarom schrap voor een seizoen vol cyclonen, overstromingen en levensbedreigende hitte. Het Rode Kruis verwacht de hulp overal ter wereld te moeten uitbreiden en bereidt zich hierop al voor. Duizenden hulpverleners zijn klaargestoomd.

Derk SegaarDerk Segaar

Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis, wijst op de overstromingen, aardverschuivingen en bosbranden die veel aandacht in de media krijgen. “In Europa zien we nu wat extreem weer doet: het kost mensenlevens, huizen zijn verwoest, de natuur staat letterlijk in brand. Er blijven tegelijkertijd zoveel natuurrampen onderbelicht.”

De extreme gevolgen van El Niño raken mensen die al noodhulp nodig hebben het hardst, zegt Segaar. “We lezen veel minder over de dodelijke hitte in Iran, ziekte-uitbraken in Bangladesh en overstromingen in Vietnam. Terwijl mensen daar vaak nog bijkomen van een eerdere ramp of een conflict. En dan staat de volgende ellende alweer voor de deur.”

Hij noemt twee voorbeelden. “In Bangladesh zijn door de warmte veel meer muggen en daardoor zijn nu al vijf keer meer mensen besmet met dengue dan vorig jaar. En in Soedan lopen hele vluchtelingenkampen onder water. Mensen die nog maar weinig hadden, raakten ook dat laatste beetje kwijt.”

Veel aandacht voor preventie
Het Rode Kruis besteedt veel aandacht aan preventieve maatregelen. Het datateam van de Nederlandse tak speelt daarbij een belangrijke rol. Het team berekent nauwkeurig waar de impact van een overstroming of cycloon het grootst zal zijn, ook op basis van eerdere El Niños.

Met deze informatie kunnen alvast van te voren maatregelen worden genomen. Het gaat onder andere om het verstevigen van huizen, het uitdelen van waterkits, het maken van actieplannen voor hittegolven en het stimuleren dat boeren hun gewassen al voor een overstroming oogsten.

Segaar licht toe: “Natuurlijk staan we klaar om mensen onderdak te bieden als ze hun huis zijn kwijtgeraakt door een cycloon. We delen water en voedsel uit na een aardverschuiving. Maar voorkomen is beter dan genezen: als we preventief kunnen helpen voordat El Nino toeslaat, beschermen we meer mensenlevens. Het is bovendien veel minder kostbaar om nu al op te treden dan wanneer je dat achteraf doet.” 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost