De nitraatconcentraties in het grondwater voldeden in 2015 niet overal aan de norm. Ook zit er te veel stikstof en fosfaat in grond- en oppervlaktewater. Dat blijkt uit de rapportage Waterkwaliteit in Nederland; toestand (2012-2015) en trend (1992-2015), die het RIVM vorige week publiceerde.

 

De meeste overschrijdingen van de nitraatnorm komen in het ondiepe grondwater voor. In het diepere grondwater en het oppervlaktewater zijn de nitraatconcentraties meestal lager. De door het RIVM onderzochte metingen laten zien dat de concentraties in 2015 niet wezenlijk verschilden van die in voorgaande jaren. In het rapport schrijft het RIVM te verwachten dat de waterkwaliteit pas zal verbeteren in de eerste vijf jaar na de volledige uitvoering van het vijfde Nitraatrichtlijnactieprogramma (2014-2017), dankzij de maatregelen die de in dit actieprogramma, en de voorgaande programma's, zijn genomen.

De rapportage is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken. Het is een addendum bij het in 2016 gepubliceerde rapport over de toestand en trend van de landbouwpraktijk en waterkwaliteit in Nederland, beter bekend als de nitraatrapportage. De uitkomsten van het onderzoek zullen worden gebruikt bij de onderhandelingen tussen Nederland en de Europese Commissie over het zesde Nederlandse Nitraatrichtlijnactieprogramma.

Hier vindt u de rapportage van het RIVM (pdf)

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.