secundair logo knw 1

Illustratie: RIVM

De nitraatconcentraties in het grondwater voldeden in 2015 niet overal aan de norm. Ook zit er te veel stikstof en fosfaat in grond- en oppervlaktewater. Dat blijkt uit de rapportage Waterkwaliteit in Nederland; toestand (2012-2015) en trend (1992-2015), die het RIVM vorige week publiceerde.

 

De meeste overschrijdingen van de nitraatnorm komen in het ondiepe grondwater voor. In het diepere grondwater en het oppervlaktewater zijn de nitraatconcentraties meestal lager. De door het RIVM onderzochte metingen laten zien dat de concentraties in 2015 niet wezenlijk verschilden van die in voorgaande jaren. In het rapport schrijft het RIVM te verwachten dat de waterkwaliteit pas zal verbeteren in de eerste vijf jaar na de volledige uitvoering van het vijfde Nitraatrichtlijnactieprogramma (2014-2017), dankzij de maatregelen die de in dit actieprogramma, en de voorgaande programma's, zijn genomen.

De rapportage is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken. Het is een addendum bij het in 2016 gepubliceerde rapport over de toestand en trend van de landbouwpraktijk en waterkwaliteit in Nederland, beter bekend als de nitraatrapportage. De uitkomsten van het onderzoek zullen worden gebruikt bij de onderhandelingen tussen Nederland en de Europese Commissie over het zesde Nederlandse Nitraatrichtlijnactieprogramma.

Hier vindt u de rapportage van het RIVM (pdf)

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...