secundair logo knw 1

De beverschade in de Waaldijk bij Dodewaard. Foto Rivierenland

Bij een extra inspectie van de dijken voor de start van het hoogwaterseizoen heeft Waterschap Rivierenland op meerdere plekken holen van bevers ontdekt. Die zijn of worden nu gedicht, zo meldt het waterschap. Dat is op zich geen nieuws, maar het aantal schades in het gebied neemt de afgelopen jaren wel flink toe. 

"Er zijn steeds meer bevers in ons gebied en we zien ook steeds vaker dat ze zich een weg banen door de dijken heen", zegt woordvoerder Lotte Katee van Waterschap Rivierenland. Dat maakt de dijken kwetsbaar en brengt de waterveiligheid in het geding. Het waterschap noemt bevers het voornaamste risico voor dijken. 

Exacte aantallen voor dit jaar kan Katee nog niet noemen, maar volgens haar zijn er nu reeds "enkele tientallen" beverschades ontdekt. In 2019 waren dat er in totaal 10, in 2021 27. “Het gaat om een exponentiële groei.”

Voor het hoogwaterseizoen, dat op 1 oktober begon, liet het waterschap dit jaar voor het eerst een extra inspectie op de waterlijn uitvoeren door muskusrattenbestrijders. Daarbij werden gaten gevonden in de Maasdijk bij Nederasselt, in de Waaldijk bij Dodewaard en Ophemert en in de Maasdijk bij Dussen. De eerste drie zijn inmiddels gedicht, de laatste komt binnenkort aan de beurt. 

Schade voorkomen
Van de circa zevenduizend bevers in Nederland bevinden zich zo’n drieduizend in het rivierengebied, weet Katee. "Dat is gunstig voor de ecologie, de bever is de bekroning van natte natuur. En het is natuurlijk een fascinerend dier. Laat hem lekker in de uiterwaarden graven, geen probleem. Maar niet in de dijken, want daarachter wonen en werken een miljoen mensen." 

Naast het (kostbare) schadeherstel zet Rivierenland in op maatregelen die schade moeten voorkomen, zoals het plaatsen van damwanden of gaas bij dijkversterkingsprojecten. "Daar knaagt hij niet doorheen."

De bever is een beschermde diersoort en mag daarom niet zomaar afgeschoten worden. In oktober vorig jaar deed Rivierenland dat voor het eerst wel bij de Gelderse Waaldijk. Heemraad Mathieu Gremmen van Rivierenland pleitte toen ook voor een landelijke aanpak van het beverprobleem.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.