secundair logo knw 1

De Charlock kwam al eerder in actie op het wad | Foto RWS/Van den Herik

Voor het onderhoud van de Eemsgeul, de toegangsroute naar de Eemshaven, heeft Rijkswaterstaat de Sliedrechtse baggeraar Van den Herik in de arm genomen. Die zet hiervoor een ‘Clean Ship’ in, dat in de eco-modus vaart en daardoor ook minder brandstof verbruikt. 

Rijkswaterstaat wil in 2030 volledig klimaatneutraal zijn en circulair werken. Voor het Eemsgeul-contract zijn de maximaal toelaatbare milieukosten daarom met 20 procent verlaagd ten opzichte van het vorige contract, aldus een bericht op de website. Het gaat dan om een verlaging van onder andere de CO2-uitstoot, de stikstofuitstoot en het energiegebruik.  

Van den Herik verwacht dat te halen met de Charlock, een in 2016 gebouwde hopperzuiger die is gecertificeerd als ‘Clean Ship’. Het schip kwam eerder al in actie in het Waddengebied. 

Het is voorzien van een SCR-installatie, een katalysator die stikstofoxiden afvangt, en zal varen in de eco-modus, waardoor het minder brandstof verbruikt bij een gelijkblijvend productieniveau, belooft Van den Herik.  

Grote schepen 
De Eemshaven is de grootste zeehaven van Noord-Nederland en vervult volgens Rijkswaterstaat ook een cruciale rol in de Europese energieonafhankelijkheid. In 2018 is de Eemsgeul al verdiept om toegang te bieden voor schepen met een maximale diepgang van 14 meter. Die klus werd eveneens door de Sliedrechtse aannemer geklaard. 

Doordat de Eemsgeul al geschikt was voor grote schepen, kon er in 2022 in relatief korte tijd een LNG-terminal ontwikkeld worden in de Eemshaven, stelt Rijkswaterstaat. "Het bevaarbaar houden van deze verbinding is dus van vitaal belang voor de Europese energieonafhankelijkheid."

LNG, vloeibaar aardgas, geldt als alternatief voor ‘gewoon’ gas uit bijvoorbeeld Groningen en Rusland. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.