secundair logo knw 1

De duikboot van de onderzoekers in Raja Ampat, omringd door andere duikboten. Foto WUR

De paradijselijke eilandengroep Raja Ampat in de Indonesische provincie West-Papoea wordt bedreigd door de opmars van het toerisme. Onderzoekers van Wageningen University & Research schrokken van de invloed van rioolwater op de koralen.

Snelle veranderingen boven water werken door onder water, concludeert het team van Wageningse wetenschappers. Samen met lokale natuurbeschermers deden zij de afgelopen twee weken onderzoek in Raja Ampat.

De eilandengroep, die geldt als het gebied met de rijkste mariene biodiversiteit ter wereld, leek tot nu toe immuun voor koraalziektes en klimaatverandering. Maar de invloed van de mens is groot, zo ontdekte het team.

Toeristenboten en de opkomst van goedkope B&Bs hebben de laatste vijf jaar voor een snelle toestroom van toeristen gezorgd. Plastic afval, erosie door bouwprojecten en rioolwater belanden boven de riffen. Daardoor komen er bacteriën en algen in het water die de koralen verstikken.

Waterstroming
''Toeristen willen uitzicht op zee en duiken op onaangetaste riffen, maar dat blijkt funest voor de waterkwaliteit’’, aldus expeditieleider Lisa Becking.

Het team heeft mogelijk een verassend eenvoudige oplossing ontdekt om de impact van de mens in het gebied te beperken.

''Het blijkt dat de waterstroming ter plekke de invloed van toeristen verkleint. Ongezuiverd rioolwater vanuit een B&B kan bijvoorbeeld recht boven een rif uitkomen. Toch kunnen de riffen gezond blijven als de stroom de vervuiling snel wegspoelt. Terwijl toeristenboten die hun zwartwater lozen dicht bij beschermde baaien, een bloei van algen en bacteriën veroorzaken.’’

Als de overheid zeediepte en lokale stroming in kaart zou brengen en daar toekomstige bouwvergunningen op afstemt, dan zou daarmee de impact op het milieu kunnen worden geminimaliseerd, suggereren de onderzoekers. Daarnaast kan volgens hen worden gedacht aan eenvoudige oplossingen voor rioolwaterzuivering.

Zeshonderd soorten
Het koraal is nu nog op veel plekken vrijwel onaangetast. Het is schoon, heel en er zijn wel zeshonderd soorten hard koraal. Ter vergelijking: in het Caribisch gebied zijn dat er honderd. Op een vierkante meter leven al allerlei soorten vissen, krabben en sponzen en er zwemmen grote manta’s en haaien.

Logisch dat hier veel toeristen op afkomen, vindt Becking. ''Dat is trouwens niet alleen slecht nieuws. Want ze brengen ook geld op, dat weer kan worden gebruikt om het gebied te beschermen.’’

Veel duikbedrijven en touroperators beschikken echter niet over de vereiste vergunningen en veel dagtoeristen hebben geen permit gekocht. ''Door meer toezicht op bestaande regels is dan ook nog veel te winnen’’, aldus de onderzoekers.

 

MEER INFORMATIE
Weblog onderzoeksproject ‘Resilience of the richest reefs’ 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.