0
0
0
s2smodern

De paradijselijke eilandengroep Raja Ampat in de Indonesische provincie West-Papoea wordt bedreigd door de opmars van het toerisme. Onderzoekers van Wageningen University & Research schrokken van de invloed van rioolwater op de koralen.

Snelle veranderingen boven water werken door onder water, concludeert het team van Wageningse wetenschappers. Samen met lokale natuurbeschermers deden zij de afgelopen twee weken onderzoek in Raja Ampat.

De eilandengroep, die geldt als het gebied met de rijkste mariene biodiversiteit ter wereld, leek tot nu toe immuun voor koraalziektes en klimaatverandering. Maar de invloed van de mens is groot, zo ontdekte het team.

Toeristenboten en de opkomst van goedkope B&Bs hebben de laatste vijf jaar voor een snelle toestroom van toeristen gezorgd. Plastic afval, erosie door bouwprojecten en rioolwater belanden boven de riffen. Daardoor komen er bacteriën en algen in het water die de koralen verstikken.

Waterstroming
''Toeristen willen uitzicht op zee en duiken op onaangetaste riffen, maar dat blijkt funest voor de waterkwaliteit’’, aldus expeditieleider Lisa Becking.

Het team heeft mogelijk een verassend eenvoudige oplossing ontdekt om de impact van de mens in het gebied te beperken.

''Het blijkt dat de waterstroming ter plekke de invloed van toeristen verkleint. Ongezuiverd rioolwater vanuit een B&B kan bijvoorbeeld recht boven een rif uitkomen. Toch kunnen de riffen gezond blijven als de stroom de vervuiling snel wegspoelt. Terwijl toeristenboten die hun zwartwater lozen dicht bij beschermde baaien, een bloei van algen en bacteriën veroorzaken.’’

Als de overheid zeediepte en lokale stroming in kaart zou brengen en daar toekomstige bouwvergunningen op afstemt, dan zou daarmee de impact op het milieu kunnen worden geminimaliseerd, suggereren de onderzoekers. Daarnaast kan volgens hen worden gedacht aan eenvoudige oplossingen voor rioolwaterzuivering.

Zeshonderd soorten
Het koraal is nu nog op veel plekken vrijwel onaangetast. Het is schoon, heel en er zijn wel zeshonderd soorten hard koraal. Ter vergelijking: in het Caribisch gebied zijn dat er honderd. Op een vierkante meter leven al allerlei soorten vissen, krabben en sponzen en er zwemmen grote manta’s en haaien.

Logisch dat hier veel toeristen op afkomen, vindt Becking. ''Dat is trouwens niet alleen slecht nieuws. Want ze brengen ook geld op, dat weer kan worden gebruikt om het gebied te beschermen.’’

Veel duikbedrijven en touroperators beschikken echter niet over de vereiste vergunningen en veel dagtoeristen hebben geen permit gekocht. ''Door meer toezicht op bestaande regels is dan ook nog veel te winnen’’, aldus de onderzoekers.

 

MEER INFORMATIE
Weblog onderzoeksproject ‘Resilience of the richest reefs’ 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.