secundair logo knw 1

De rioolwaterzuiveringinstallatie Oijen stamt uit 1975 I foto: Waterschap Aa en Maas

Het stikstofslot van de provincie Noord-Brabant speelt waterschap Aa en Maas parten. Hierdoor is de grootscheepse renovatie van rioolwaterzuivering Oijen tijdelijk stopgezet. Het waterschap is naarstig op zoek naar een oplossing, maar die is nog niet zo gemakkelijk te vinden.

De bijna 50 jaar oude rioolwaterzuiveringsinstallatie Oijen (in de gemeente Oss) kan een flinke opknapbeurt gebruiken. De zuivering wordt gemoderniseerd en met de innovatieve PACAS-installatie - al in maart geopend - kunnen voortaan medicijnresten en andere microverontreinigingen uit het afvalwater worden verwijderd.

De renovatiewerkzaamheden zijn eind 2022 van start gegaan. Het stikstofslot dat de provincie Noord-Brabant begin maart instelde, gooit echter roet in het eten. Aanvragen voor vergunningverlening met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden liggen hierdoor tijdelijk stil. Feitelijk is er in Brabant op het ogenblik sprake van een bijna-bouwstop.

Ban op machines die stikstof uitstoten
Ook bij rioolwaterzuivering Oijen speelt dit probleem, legt Aa en Maas uit in een bericht. “Voor de renovatie is de inzet van machines nodig die stikstof uitstoten. Hier rust op het moment een ban op. De provincie geeft de vergunning voor de noodzakelijke bouwwerkzaamheden daarom niet af.”

Overleg met het provinciebestuur heeft niet mogen baten. Er wordt voor het waterschap als maatschappelijke organisatie geen uitzondering gemaakt. De aannemer was begonnen met werkzaamheden waarvoor een vergunning niet nodig is, maar kan nu niet meer vooruit.

Zoektocht naar alternatieven
Waterschap Aa en Maas geeft aan hard te zoeken naar een oplossing en alternatieven. Zoals de inzet van elektrisch materiaal, vertelt directeur Peter Verlaan in een interview met het Brabants Dagblad. “Maar dat is nu nog maar heel beperkt beschikbaar en voor sommige werkzaamheden is het helemaal geen alternatief. Een andere mogelijkheid die we onderzoeken is of we ergens intern stikstofuitstoot kunnen verminderen en dat dan gebruiken voor dit werk.”

De verwachting is dat pas na de zomer de renovatie kan worden hervat. De oplevering van het project zal in ieder geval verschuiven van eind 2025 naar ergens in 2026. Aa en Maas en de aannemer zijn aan het bekijken wat de financiële schade van de tijdelijke stillegging is.

Voorlopig zijn er geen grote risico’s voor het functioneren van de rioolwaterzuivering. Het moet echter niet te lang gaan duren, zegt Verlaan in het Brabants Dagblad. “Een groot deel van de basisinstallatie zit op het eind van zijn technische levensduur en moet worden vervangen. Dat kun je niet blijven uitstellen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.