Waterschap Aa en Maas heeft de nieuwe PACAS-installatie op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Oijen officieel in gebruik genomen. De full scale PACAS-installatie is de tweede in Nederland. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat wees er bij de opening op dat er nog 60 miljoen euro in de pot zit van de bijdrageregeling voor zuivering van medicijnresten. ”Mijn oproep aan de waterschappen is: maak er gebruik van.”

Met PACAS (powdered activated carbon in activated sludge, ofwel poederkooldosering in actiefslib) worden microverontreinigingen verwijderd. Het is momenteel de goedkoopste techniek om medicijnresten voor een groot deel uit het afvalwater te halen. De technische inpassing is eenvoudig en vergt weinig ruimtebeslag, er hoeven ook geen onomkeerbare aanpassingen in het zuiveringsproces te worden toegepast. Uit pilots is gebleken dat 70 procent van de stoffen wordt verwijderd door poederkool toe te voegen. De technologie kan op alle rwzi’s met actiefslib worden toegepast, mits deze niet volbelast zijn.

De eerste PACAS-installatie staat op de awzi Leiden Noord van Hoogheemraadschap van Rijnland. Aa en Maas volgt nu in Oijen waar de rioolwaterzuivering wordt vernieuwd en gerenoveerd. Het waterschap nam de gelegenheid te baat om aan de ingebruikname van de installatie een meerdaags evenement over afvalwaterzuivering te koppelen, respectievelijk voor bestuurders, experts en publiek.

Voor de officiële ingebruikname was minister Harbers afgereisd naar Oijen. Hij opende met leerlingen van basisschool De Kleine Weide de installatie, onder het toeziend oog van burgemeester Wobine Buijs van Oss, de Brabantse gedeputeerde Hagar Roijackers, Aa en Maas-bestuurder Peter van Dijk, drinkwaterdirecteur Wim Drossaert (Dunea) en dijkgraaf Mario Jacobs.

Afvalwaterstrategie
De plaatsing van de PACAS-installatie is onderdeel van de afvalwaterstrategie die Aa en Maas heeft ontwikkeld. Die strategie loopt tot en met 2027, legde regisseur schoon water Janneke Snijders van Aa en Maas uit. “Voor elk van de zeven afvalwaterzuiveringen hebben we een strategie ontwikkeld. De eerste stap die we zetten is het optimaliseren van de zuiveringen. En als je dan verder kijkt naar medicijnrestenverwijdering heb je nieuwe technieken nodig. We hebben hier op de rwzi in Oijen de PACAS-installatie geïnstalleerd. Later gaan we in Dinther en Vinkel aan de slag. De komende twee, drie jaar gaan we daar installaties plaatsen.”

Het waterschap investeert de komende vijf jaar 200 miljoen euro aan optimalisatie van de zuiveringen, nieuwe technieken en pilots, aldus Snijders. In Dinther plaatst Aa en Maas een full-scale PACAS-installatie plus een ozontechniek. Op rwzi Vinkel gaat het om de combinatie van poederactiefkool en een schijvenfilter, bleek uit de toelichting van adviseur afvalwaterketen Robert Kras.

Bijdrageregeling
Daarmee maakt het waterschap gebruik van de bijdrageregeling ‘Zuivering medicijnresten’, die is gekoppeld aan het versnellingsprogramma ‘Medicijnresten uit RWZI-afvalwater’. Hoewel waterschappen plannen maken om met nieuwe zuiveringstechnieken op meerdere rwzi’s medicijnresten uit het afvalwater te gaan halen, zit er nog steeds veel geld in die bijdragepot, zo stelde minister Harbers. Daarmee deed hij een oproep aan de waterschappen: “Het geld is er, maak er gebruik van.”

De bewindsman stelde vast dat het bewustzijn over de schadelijke effecten van medicijnresten in water groeit. “Ik heb me om die reden ook aangesloten bij de Green Deal Duurzame Zorg. De partijen die daaraan meedoen, hadden zoiets van: wat doet de minister van Infrastructuur en Waterstaat hier? Nou, ik heb ze even duidelijk gemaakt dat duurzaamheid heel breed is en ook over medicijnresten gaat. En ik merk dat het ook bij die instellingen op de agenda staat.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ambitie 100 MW. Als ik het goed begrijp: per MW wordt 1 m3/s zoet IJsselmeerwater gevraagd (en daarna geloosd op Waddenzee). Ergo: 100 m3/s bij 100 MW. Dat is minder dan de aanvoer via IJssel minus de verdamping op het IJsselmeer tijdens droogte...
op de site staat:
De nieuwe Blue Energie-installatie moet 16,5 kW produceren, genoeg voor ‘een klein dorp’
ik denk dat 16.5KW niet juist is
gr Klaas Knot
“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!