secundair logo knw 1

Foto WDOD

In Zwolse woonwijk Breecamp Noord zijn 40 gasloze huurwoningen opgeleverd die alle zijn voorzien van een nieuw rainwinnersysteem. Een rainwinner is een regenwaterschutting die wordt gebruikt als erfafscheiding. 

Het systeem betreft een combinatie van schutting en grote regenton, waarin 330 liter regenwater kan worden opgeslagen. Bij hevige regenval wordt de regen opgevangen door het systeem, dat bestaat uit holle 'blokken' die op elkaar kunnen worden geplaatst.

Regenwaterschuttingen voorkomen dat schoon regenwater in het riool stroomt. In droge tijden kan het opgevangen water worden gebruikt voor het bewateren van de tuin.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) subsidieert het project dat een initiatief is van de leverancier van het wateropvangsysteem SunnyRain Solutions en woningbouwvereniging Openbaar Belang.

De subsidie is onderdeel van het programma Klimaat Actief! waarmee het waterschap de gevolgen van klimaatverandering wil opvangen. Met de gemeente stimuleert WDOD het aanbrengen van meer groen en minder tegels in tuinen.

De partijen die in dit project samenwerken zijn aangesloten bij de Climate Campus, een initiatief dat wordt omschreven als een workshop om te innoveren. Doel is om stad en delta weerbaar te maken tegen klimaatverandering. In het project participeren overheid, onderwijs- en kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.