secundair logo knw 1

De Raad van State heeft definitief bepaald dat de ontpoldering van de Zeeuwse Hedwigepolder door mag gaan. De hoogste bestuursrechter heeft de eisen van voormalig eigenaar Gery de Cloedt afgewezen. Hij vroeg om een herziening van de eerdere uitspraak tot ontpoldering, omdat het water van de Westerschelde dat in de polder gaat stromen met PFAS is vervuild.

In juni van dit jaar deed de bestuursrechter al de uitspraak geen voorlopige voorziening te treffen en dat is nu in de bodemprocedure bevestigd met het vonnis dat de eerdere uitspraak uit 2014 niet wordt herzien.

De Raad van State heeft bepaald dat De Cloedt zijn argument acht jaar geleden had moeten aanvoeren toen hij de ontpoldering aanvocht. Herziening van een onherroepelijke uitspraak is slechts mogelijk ’op grond van feiten of omstandigheden die bij de verzoeker vóór de uitspraak niet bekend waren en ook niet bekend konden zijn’, stelt de bestuursrechter. De PFAS-verontreiniging in de Westerschelde had naar het oordeel van de afdeling bestuursrechtspraak vóór de uitspraak in november 2014 ‘redelijkerwijs bekend kunnen zijn’.

Geen uitspraak over PFAS verontreiniging
Met de uitspraak heeft de Raad van State alleen gekeken naar de vraag of het vonnis van 2014, waarmee de ontpoldering van de Hedwigepolder mogelijk werd gemaakt, moest worden herzien. Zij heeft hiermee geen uitspraak gedaan over de PFAS-verontreiniging in de Westerschelde die op dit moment bekend is en of deze mogelijk gevolgen heeft voor het project van ontpolderen.

De Hertogin Hedwigepolder ligt op circa 14 kilometer van chemiebedrijf 3M in de haven van Antwerpen dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de PFAS-vervuiling van de Westerschelde. Door lozingen met poly- en perfluoralkylstoffen is er een verhoogde concentratie van PFAS in de zeearm ontstaan.

In juni van dit jaar schreef minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) aan de Tweede Kamer dat onderzoeken en metingen naar PFAS in de Westerschelde geen aanleiding geven om de ontpoldering van de Hedwigepolder uit te stellen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde wel vast dat diverse soorten vis, schaal- en schelpdieren in de Westerschelde hoge concentraties PFAS bevatten.

Onder water
De Zeeuwse Hedwigepolder wordt over ruim een week onder water gezet, meldt dagblad NRC. Bij springtij zal het water van de Westerschelde donderdag of vrijdag gecontroleerd de voormalige polder instromen, zo laat de provincie Zeeland aan NRC weten.

De ontpoldering is onderdeel van een verdrag tussen Nederland en België over de bereikbaarheid van de haven van Antwerpen. De bedoeling is om niet alleen de Hedwigepolder, maar ook de aangrenzende Prosperpolder in België onder water te zetten. Daardoor ontstaat een estuariene natuurgebied van 600 hectare.

De Hedwigepolder is de laatste jaren gebruikt als Europees veldlaboratorium. In het kader van het door de EU gesubsidieerde onderzoeks- en opleidingsprogramma Polder2C’s werden proeven gedaan om de dijk op allerlei manieren te belasten, herstelmaatregelen te testen en verschillende vormen van dijkinspectie en crisisbeheersing te oefenen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.