secundair logo knw 1

Juryvoorzitter Karin Sleeking (links) reikt de publieksprijs uit aan Maarten Veldhuis. Foto Unie van Waterschappen

In de verkiezing Ambtenaar van het Jaar 2023 heeft Maarten Veldhuis van Waterschap Vallei en Veluwe gisteravond de Publieksprijs gewonnen. De jury riep Annelies van Eekelen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit tot de beste. 

Naast Veldhuis was ook Cindy Reinders van Waterschap Limburg eind oktober doorgedrongen tot de finale van de verkiezing, die jaarlijks georganiseerd wordt door uitgever Publiek Denken. Dat wil hiermee ambtenaren die een excellente prestatie hebben geleverd of een bijzonder verhaal hebben in het zonnetje zetten. 

Uit de twaalf finalisten, die zijn bepaald door een online publieksstemming, koos de jury de uiteindelijke winnaar. De publieksprijs gaat naar degene die de meeste stemmen van het publiek had gekregen. Beide uitslagen werden gisteravond bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Den Haag. 

Sprakeloos
Jurylid Meindert Smallenbroek, algemeen directeur van de Unie van Waterschappen, betitelde Veldhuis na de bekendmaking op X de ‘Freek Vonk van het water’. De accountmanager terreinbeherende organisaties en landgoederen bij Vallei en Veluwe zet zich in om landschappen gezonder te maken en meer te sturen met water en bodem. 

Tips en inzichten deelt hij veelvuldig op sociale media, waarmee hij inwoners en overheden weet te inspireren, aldus de jury. Zelf was Veldhuis na de prijsuitreiking even "sprakeloos", reageerde hij in een filmpje op X. "Heel bijzonder."

Top 12
Winnares Van Eekelen is projectleider Aanpak Energiearmoede bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De jury noemde haar "onbewust extreem bekwaam": ze is heel goed in wat ze doet, maar lijkt dat zelf niet in de gaten te hebben. In korte tijd wist ze partijen met verschillende belangen op één lijn te brengen, waardoor de overheid kwetsbare huishoudens kon ondersteunen. 

De jury, onder leiding van Karin Sleeking (directeur A&O fonds Gemeenten) bepaalt ook de volgorde van de kandidaten in de Top 12. Die staat in de Publiek Denken-special die op 19 december verschijnt, evenals interviews met de winnaars en de volledige Top 100. Daarin stonden nog acht waterschappers en een medewerker van Rijkswaterstaat die de finale niet wisten te bereiken.

UPDATE 20/12
De finalisten Maarten Veldhuis en Cindy Reijnders zijn op de vijfde en twaalfde plaats geëindigd. Lees een interview met Veldhuis en een verhaal over Reijnders in het magazine Publiek Denken. Voor de klasseringen van de andere waterschappers, zie de volledige Top 100.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.