Afgelopen vrijdag vond de finale van de Limburgse Water Innovation Challenge plaats. In vier categorieën werden prijzen uitgereikt voor de meest innovatieve ideeën voor de Limburgse waterketen.

Met een challenge voor studenten van MBO's, hbo's en universiteiten wilden de initiatiefnemers, Waterschap Limburg, Waterschapsbedrijf Limburg en Waterleiding Maatschappij Limburg, verfrissende ideeën over de toekomstige waterbeschikbaarheid in Limburg verzamelen. Ook was het doel om jongeren te enthousiasmeren voor een carrière in de watersector.

Als onderdeel van de challenge werden gastlessen gegeven op scholen en werd in mei een hackathon georganiseerd waar ruim zestig studenten aan deelnamen. “Met hulp van experts uit onze organisaties zijn hun ideeën daar verder ontwikkeld en bijvoorbeeld teams bij elkaar gebracht die met vergelijkbare thema’s bezig waren” vertelt Susan Hoenen van WML. “De experts hebben uiteindelijk negen teams uitgekozen die hun idee tijdens de finale konden pitchen.”

De studenten konden meedoen in drie categorieën en daarnaast werd een publieksprijs uitgereikt. De Verbindingsprijs, bedoeld voor een idee dat verschillende wateruitdagingen aan elkaar verbindt, ging naar het idee ‘Van Looswater naar Oogstwater’, voor agrariërs met watertekorten. De Waterketenprijs vroeg om initiatieven om organisaties in de watersector te verbinden en die prijs werd gewonnen met het idee om groene tuinen op daken te plaatsen voor het welzijn van werknemers. Zowel de Eurekaprijs, voor het meest creatieve idee, als de publieksprijs ging naar een voorstel om chemische stoffen efficiënter uit het water te halen.

“De challenge heeft veel jongeren in contact gebracht met de watersector en ook creatieve en innovatieve ideeën opgeleverd,” blikken de initiatiefnemers tevreden terug, “We zijn enthousiast en gemotiveerd om de concepten verder te ontwikkelen. De drie winnaars krijgen elk een ontwikkelingsbudget van 10.000 Euro om hun een vervolg te geven aan verder onderzoek en mogelijk de implementatie van hun concept in de watersector.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!