Afgelopen vrijdag vond de finale van de Limburgse Water Innovation Challenge plaats. In vier categorieën werden prijzen uitgereikt voor de meest innovatieve ideeën voor de Limburgse waterketen.

Met een challenge voor studenten van MBO's, hbo's en universiteiten wilden de initiatiefnemers, Waterschap Limburg, Waterschapsbedrijf Limburg en Waterleiding Maatschappij Limburg, verfrissende ideeën over de toekomstige waterbeschikbaarheid in Limburg verzamelen. Ook was het doel om jongeren te enthousiasmeren voor een carrière in de watersector.

Als onderdeel van de challenge werden gastlessen gegeven op scholen en werd in mei een hackathon georganiseerd waar ruim zestig studenten aan deelnamen. “Met hulp van experts uit onze organisaties zijn hun ideeën daar verder ontwikkeld en bijvoorbeeld teams bij elkaar gebracht die met vergelijkbare thema’s bezig waren” vertelt Susan Hoenen van WML. “De experts hebben uiteindelijk negen teams uitgekozen die hun idee tijdens de finale konden pitchen.”

De studenten konden meedoen in drie categorieën en daarnaast werd een publieksprijs uitgereikt. De Verbindingsprijs, bedoeld voor een idee dat verschillende wateruitdagingen aan elkaar verbindt, ging naar het idee ‘Van Looswater naar Oogstwater’, voor agrariërs met watertekorten. De Waterketenprijs vroeg om initiatieven om organisaties in de watersector te verbinden en die prijs werd gewonnen met het idee om groene tuinen op daken te plaatsen voor het welzijn van werknemers. Zowel de Eurekaprijs, voor het meest creatieve idee, als de publieksprijs ging naar een voorstel om chemische stoffen efficiënter uit het water te halen.

“De challenge heeft veel jongeren in contact gebracht met de watersector en ook creatieve en innovatieve ideeën opgeleverd,” blikken de initiatiefnemers tevreden terug, “We zijn enthousiast en gemotiveerd om de concepten verder te ontwikkelen. De drie winnaars krijgen elk een ontwikkelingsbudget van 10.000 Euro om hun een vervolg te geven aan verder onderzoek en mogelijk de implementatie van hun concept in de watersector.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!