Afgelopen vrijdag vond de finale van de Limburgse Water Innovation Challenge plaats. In vier categorieën werden prijzen uitgereikt voor de meest innovatieve ideeën voor de Limburgse waterketen.
Met een challenge voor studenten van MBO's, hbo's en universiteiten wilden de initiatiefnemers, Waterschap Limburg, Waterschapsbedrijf Limburg en Waterleiding Maatschappij Limburg, verfrissende ideeën over de toekomstige waterbeschikbaarheid in Limburg verzamelen. Ook was het doel om jongeren te enthousiasmeren voor een carrière in de watersector.
Als onderdeel van de challenge werden gastlessen gegeven op scholen en werd in mei een hackathon georganiseerd waar ruim zestig studenten aan deelnamen. “Met hulp van experts uit onze organisaties zijn hun ideeën daar verder ontwikkeld en bijvoorbeeld teams bij elkaar gebracht die met vergelijkbare thema’s bezig waren” vertelt Susan Hoenen van WML. “De experts hebben uiteindelijk negen teams uitgekozen die hun idee tijdens de finale konden pitchen.”
De studenten konden meedoen in drie categorieën en daarnaast werd een publieksprijs uitgereikt. De Verbindingsprijs, bedoeld voor een idee dat verschillende wateruitdagingen aan elkaar verbindt, ging naar het idee ‘Van Looswater naar Oogstwater’, voor agrariërs met watertekorten. De Waterketenprijs vroeg om initiatieven om organisaties in de watersector te verbinden en die prijs werd gewonnen met het idee om groene tuinen op daken te plaatsen voor het welzijn van werknemers. Zowel de Eurekaprijs, voor het meest creatieve idee, als de publieksprijs ging naar een voorstel om chemische stoffen efficiënter uit het water te halen.
“De challenge heeft veel jongeren in contact gebracht met de watersector en ook creatieve en innovatieve ideeën opgeleverd,” blikken de initiatiefnemers tevreden terug, “We zijn enthousiast en gemotiveerd om de concepten verder te ontwikkelen. De drie winnaars krijgen elk een ontwikkelingsbudget van 10.000 Euro om hun een vervolg te geven aan verder onderzoek en mogelijk de implementatie van hun concept in de watersector.”
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...