Het project ‘40 km Leidinginspectie BAL-1’ van Dunea, Acquaint en GMB heeft de NSTT No-Dig Award 2022 gewonnen, samen met een project in de elektriciteitssector. Hierbij is een innovatieve tool toegepast, de Aquabrella.

De prijswinnaars zijn op 23 maart bekendgemaakt tijdens een evenement van NSTT, de Nederlandse vereniging voor Sleufloze Technieken. Met de inspectietool Aquabrella die door het Leeuwardense bedrijf Acquaint is ontwikkeld, kunnen waterleidingen worden onderzocht met behulp van diverse sensortechnieken. De Kamer van Koophandel nam de tool vorig jaar op in de Innovatie Top 100.

Vorm van een paraplu
De Aquabrella lijkt op een paraplu en vaart mee met de stroming van het water naar het eindpunt. Hierbij is geen of nauwelijks contact met de buiswand. Door de sensoren worden over een lange afstand draadloos metingen verricht. Het systeem bepaalt de conditie van de leiding met ultrasone geluidsgolven en magnetische velden.

Aquabrella bij Dunea projectBeeld van de inspectie van de Dunea-leiding I foto: Acquaint

Bij het project waarvoor de NSTT No-Dig Award 2022 is toegekend, is de innovatieve techniek voor het eerst toegepast in de drinkwatersector. Acquaint heeft samen met GMB Rioleringstechnieken de veertig kilometer transportleiding BAL-1 van het Zuid-Hollandse waterbedrijf Dunea geïnspecteerd. Via deze leiding gaat voorgezuiverd rivierwater van Bergambacht naar de duinen in Scheveningen. Binnen het project was de langste ‘run’ 22 kilometer.

Zo’n inspectie levert informatie op over verschillende faalmechanismen van de waterleiding, zoals ligging (XYZ), lekkages, wanddikte, voegwijdten, deformatie en draadbreuken in het voorgespannen beton. Op basis hiervan kan een verwachting voor de restlevensduur van de leiding worden opgesteld. Worden zwakke plekken geconstateerd, dan zijn specifieke maatregelen mogelijk.

Voor het eerst twee prijswinnaars
De andere award gaat naar een project van landelijk netbeheerder TenneT en het NRG-consortium, met aannemerscombinatie Denys en Kouwenberg: de aanleg van 2 kilometer HDD leiding (HHD staat voor horizontaal gestuurde boring) met de nieuwe methode van Electric Power Pipe. Hierdoor is het voor het eerst mogelijk om horizontaal te boren op zeer geringe diepte voor (elektriciteits)kabels over lange afstanden, zonder het risico van blow-outs.

Het is niet eerder voorgekomen dat twee projecten de prijs winnen. Volgens de jury scoren zij even goed op allerlei aspecten van de doorontwikkeling van sleufloze technieken. Ook doen beide technieken – ondanks de grote verschillen hiertussen – niet voor elkaar onder wat betreft innovatiekracht en nieuwe toepassingsmogelijkheden.

BEKIJK OOK
Korte video Dunea over het project

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.