secundair logo knw 1

De Aquabrella lijkt op een paraplu en vaart mee met de waterstroming in een leiding I foto: Acquaint

Het project ‘40 km Leidinginspectie BAL-1’ van Dunea, Acquaint en GMB heeft de NSTT No-Dig Award 2022 gewonnen, samen met een project in de elektriciteitssector. Hierbij is een innovatieve tool toegepast, de Aquabrella.

De prijswinnaars zijn op 23 maart bekendgemaakt tijdens een evenement van NSTT, de Nederlandse vereniging voor Sleufloze Technieken. Met de inspectietool Aquabrella die door het Leeuwardense bedrijf Acquaint is ontwikkeld, kunnen waterleidingen worden onderzocht met behulp van diverse sensortechnieken. De Kamer van Koophandel nam de tool vorig jaar op in de Innovatie Top 100.

Vorm van een paraplu
De Aquabrella lijkt op een paraplu en vaart mee met de stroming van het water naar het eindpunt. Hierbij is geen of nauwelijks contact met de buiswand. Door de sensoren worden over een lange afstand draadloos metingen verricht. Het systeem bepaalt de conditie van de leiding met ultrasone geluidsgolven en magnetische velden.

Aquabrella bij Dunea projectBeeld van de inspectie van de Dunea-leiding I foto: Acquaint

Bij het project waarvoor de NSTT No-Dig Award 2022 is toegekend, is de innovatieve techniek voor het eerst toegepast in de drinkwatersector. Acquaint heeft samen met GMB Rioleringstechnieken de veertig kilometer transportleiding BAL-1 van het Zuid-Hollandse waterbedrijf Dunea geïnspecteerd. Via deze leiding gaat voorgezuiverd rivierwater van Bergambacht naar de duinen in Scheveningen. Binnen het project was de langste ‘run’ 22 kilometer.

Zo’n inspectie levert informatie op over verschillende faalmechanismen van de waterleiding, zoals ligging (XYZ), lekkages, wanddikte, voegwijdten, deformatie en draadbreuken in het voorgespannen beton. Op basis hiervan kan een verwachting voor de restlevensduur van de leiding worden opgesteld. Worden zwakke plekken geconstateerd, dan zijn specifieke maatregelen mogelijk.

Voor het eerst twee prijswinnaars
De andere award gaat naar een project van landelijk netbeheerder TenneT en het NRG-consortium, met aannemerscombinatie Denys en Kouwenberg: de aanleg van 2 kilometer HDD leiding (HHD staat voor horizontaal gestuurde boring) met de nieuwe methode van Electric Power Pipe. Hierdoor is het voor het eerst mogelijk om horizontaal te boren op zeer geringe diepte voor (elektriciteits)kabels over lange afstanden, zonder het risico van blow-outs.

Het is niet eerder voorgekomen dat twee projecten de prijs winnen. Volgens de jury scoren zij even goed op allerlei aspecten van de doorontwikkeling van sleufloze technieken. Ook doen beide technieken – ondanks de grote verschillen hiertussen – niet voor elkaar onder wat betreft innovatiekracht en nieuwe toepassingsmogelijkheden.

BEKIJK OOK
Korte video Dunea over het project

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.