secundair logo knw 1

De Aquabrella lijkt op een paraplu en vaart mee met de waterstroming in een leiding I foto: Acquaint

Het project ‘40 km Leidinginspectie BAL-1’ van Dunea, Acquaint en GMB heeft de NSTT No-Dig Award 2022 gewonnen, samen met een project in de elektriciteitssector. Hierbij is een innovatieve tool toegepast, de Aquabrella.

De prijswinnaars zijn op 23 maart bekendgemaakt tijdens een evenement van NSTT, de Nederlandse vereniging voor Sleufloze Technieken. Met de inspectietool Aquabrella die door het Leeuwardense bedrijf Acquaint is ontwikkeld, kunnen waterleidingen worden onderzocht met behulp van diverse sensortechnieken. De Kamer van Koophandel nam de tool vorig jaar op in de Innovatie Top 100.

Vorm van een paraplu
De Aquabrella lijkt op een paraplu en vaart mee met de stroming van het water naar het eindpunt. Hierbij is geen of nauwelijks contact met de buiswand. Door de sensoren worden over een lange afstand draadloos metingen verricht. Het systeem bepaalt de conditie van de leiding met ultrasone geluidsgolven en magnetische velden.

Aquabrella bij Dunea projectBeeld van de inspectie van de Dunea-leiding I foto: Acquaint

Bij het project waarvoor de NSTT No-Dig Award 2022 is toegekend, is de innovatieve techniek voor het eerst toegepast in de drinkwatersector. Acquaint heeft samen met GMB Rioleringstechnieken de veertig kilometer transportleiding BAL-1 van het Zuid-Hollandse waterbedrijf Dunea geïnspecteerd. Via deze leiding gaat voorgezuiverd rivierwater van Bergambacht naar de duinen in Scheveningen. Binnen het project was de langste ‘run’ 22 kilometer.

Zo’n inspectie levert informatie op over verschillende faalmechanismen van de waterleiding, zoals ligging (XYZ), lekkages, wanddikte, voegwijdten, deformatie en draadbreuken in het voorgespannen beton. Op basis hiervan kan een verwachting voor de restlevensduur van de leiding worden opgesteld. Worden zwakke plekken geconstateerd, dan zijn specifieke maatregelen mogelijk.

Voor het eerst twee prijswinnaars
De andere award gaat naar een project van landelijk netbeheerder TenneT en het NRG-consortium, met aannemerscombinatie Denys en Kouwenberg: de aanleg van 2 kilometer HDD leiding (HHD staat voor horizontaal gestuurde boring) met de nieuwe methode van Electric Power Pipe. Hierdoor is het voor het eerst mogelijk om horizontaal te boren op zeer geringe diepte voor (elektriciteits)kabels over lange afstanden, zonder het risico van blow-outs.

Het is niet eerder voorgekomen dat twee projecten de prijs winnen. Volgens de jury scoren zij even goed op allerlei aspecten van de doorontwikkeling van sleufloze technieken. Ook doen beide technieken – ondanks de grote verschillen hiertussen – niet voor elkaar onder wat betreft innovatiekracht en nieuwe toepassingsmogelijkheden.

BEKIJK OOK
Korte video Dunea over het project

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/