Acquaint heeft de nieuwe techniek Aquabrella, een inspectie tool die drinkwaterbedrijven in staat stelt om inzicht te krijgen in de conditie van hun leidingen, vorige week gelanceerd op de relatiedag. De innovatie is door de Kamer van Koophandel opgenomen in de Innovatie Top 100 van dit jaar.

De Aquabrella is al succesvol toegepast bij een inspectie in opdracht van Dunea, laat Acquaint weten. In samenwerking met GMB rioleringstechnieken is de 40 kilometer lange transportleiding van Bergambacht naar de duinen in Scheveningen geïnspecteerde met de tool.

De Aquabrella lijkt op een paraplu. In de leiding klapt de paraplu uit om zo met de stroming van het water mee te varen naar het eindpunt. Onderweg verzamelt de Aquabrella data. De tool meet onder andere de wanddikte, verzakkingen en deformaties, en brengt de ligging van de leiding in beeld. Met ultrasone geluidsgolven en magnetische velden bepaalt het systeem de conditie van de leiding.

Met de draadloze inspectietool vergroot Acquaint het bereik van één kilometer met de traditionele visuele camera inspectie naar een bereik van ruim twintig kilometer. Door zijn flexibele design past hij door een mangat, wordt de wand van de leiding tijdens de inspectie nauwelijks aangetast en ontstaat weinig troebeling, waardoor de drinkwaterleiding met gemak in gebruik kan worden gehouden.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!