Acquaint heeft de nieuwe techniek Aquabrella, een inspectie tool die drinkwaterbedrijven in staat stelt om inzicht te krijgen in de conditie van hun leidingen, vorige week gelanceerd op de relatiedag. De innovatie is door de Kamer van Koophandel opgenomen in de Innovatie Top 100 van dit jaar.
De Aquabrella is al succesvol toegepast bij een inspectie in opdracht van Dunea, laat Acquaint weten. In samenwerking met GMB rioleringstechnieken is de 40 kilometer lange transportleiding van Bergambacht naar de duinen in Scheveningen geïnspecteerd met de tool.
De Aquabrella lijkt op een paraplu. In de leiding klapt de paraplu uit om zo met de stroming van het water mee te varen naar het eindpunt. Onderweg verzamelt de Aquabrella data. De tool meet onder andere de wanddikte, verzakkingen en deformaties, en brengt de ligging van de leiding in beeld. Met ultrasone geluidsgolven en magnetische velden bepaalt het systeem de conditie van de leiding.
Met de draadloze inspectietool vergroot Acquaint het bereik van één kilometer met de traditionele visuele camera inspectie naar een bereik van ruim twintig kilometer. Door zijn flexibele design past hij door een mangat, wordt de wand van de leiding tijdens de inspectie nauwelijks aangetast en ontstaat weinig troebeling, waardoor de drinkwaterleiding met gemak in gebruik kan worden gehouden.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.