Morgen presenteren dertien ondernemers uit de watersector een set van maatregelen om het eenvoudiger te maken om regenwater in te zetten als grondstof. Ze noemen het zelf een ‘regenwaterwet’ met als belangrijkste onderdelen een andere beprijzing van drinkwater en het stimuleren van regenwatergebruik.

Blue City, de ontmoetingsplek in Rotterdam waar circulaire voorbeelden worden uitgewerkt, is gevestigd in een voormalig zwembad. Jaarlijks stroomt 2900 m3 regenwater van het dak van het gebouw in het riool. Om ideeën op te halen om dit regenwater te gebruiken, organiseerden Blue City, de gemeenten en twee waterschappen een hackaton voor ondernemers.

“Er was weinig budget beschikbaar om tot oplossingen te komen”, vertelt Ger Pannekoek. Deze ondernemer nam deel aan de hackaton en is een van de initiatiefnemers van de regenwaterwet. “Dat was een blessing in disguise. Daardoor concentreerden wij ons al snel op de bredere vraag waarom er in Nederland zo weinig gebruik wordt gemaakt van het regenwater als grondstof.”

Terwijl er volgens Pannekoek genoeg innovaties en technische middelen zijn om regenwater op te vangen en te gebruiken. “We kwamen tot de conclusie dat er genoeg pilots zijn gedaan, maar die komen nooit echt van de grond. Het Nederlandse beleid is er te veel opgericht om wateroverlast te voorkomen, terwijl we toch ook allemaal het gedeelde belang hebben om robuust door droge periodes te komen bijvoorbeeld.”

De belangrijkste elementen van de ‘regenwaterwet’, die morgen tijdens de Week van de Circulaire Economie zal worden gepresenteerd in BlueCity, zijn de beprijziging van het drinkwater en het stimuleren van regenwatergebruik. “Voor wat betreft dat laatste zou je kunnen kijken naar verplichtingen bij nieuwbouw om regenwater te benutten om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen. En als het gaat om de drinkwaterprijzen, gaat het ons er niet om drinkwater duurder te maken, maar drinkwatermisbruik aan te pakken. Daarom zou je kunnen denken aan een gestaffelde prijs voor het drinkwater.”

Na de presentatie van de voorstellen willen de initiatiefnemers de ideeën juridisch verder uitwerken en een ‘regenwateralliantie’ opzetten. “Alleen het lanceren van een plan is natuurlijk niet genoeg”, zegt Pannekoek. “We zullen de komende jaren echt moeten duwen en trekken om het onderwerp hoger op de agenda te krijgen. We zien een belangen overstijgende alliantie voor ons, waar bijvoorbeeld ook de drinkwaterbedrijven voor zullen worden uitgenodigd.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!