secundair logo knw 1

Etteke Wypkema en Leon Korving van Phario | Foto Brabantse Delta

Het initiatief Phario heeft de titel ‘Water Innovator of the Year 2018’ gewonnen. Het bioplastic-project is op poten gezet door de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Scheldestromen, Hollandse Delta en Wetterskip Fryslan.

Phario was één van de drie genomineerden tijdens de Water Innovator of the Year verkiezing. De andere waren de elektrocoagulatie-flocculatie-flotatie installatie van NOAH Water Solutions en De FractioMate voor snelle analyse van watermonsters.

De winnaar werd gisteren bekend gemaakt op het Watervisie congres, waar de nominaties werden gepitcht. Publiek en een vakjury kozen Phario als winnaar van de verkiezing waarbij gezocht wordt naar innovaties die het gebruik van (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. 

Phario staat na succesvolle tests aan de vooravond van opschaling. Het Phario-project produceerde tijdens een pilot van tien maanden op de rioolwaterzuivering Bath van Brabantse Delta succesvol polyhydroxyalkanoaten (PHA’s) uit het slib. Deze afbreekbare polyesters kunnen in vele kunststofproducten worden verwerkt. 

Tijdens de pilot bleken de polyesters betere eigenschappen te hebben dan de commercieel verkrijgbare PHA. “Met name de consistente thermische en mechanische eigenschappen maken het materiaal geschikt voor de productie van vezels of voor een hogere kwaliteit polymelkzuur, wat weer een duurzaam alternatief is voor polyetheen.” Toepassingen zijn onder meer mogelijk in plastic films, afbreekbaar worteldoek en ook in alternatieven voor spaanplaat.

De waterschappen bereiden nu verdere opschaling voor zodat afnemers het bioplastic kunnen gaan testen in diverse toepassingen van het materiaal. Andere partners in het project zijn: Stowa, Energie en Grondstoffen fabriek, SNB, HVC en Paques. Onderzoeksinstituut Wetsus en TU Delft dragen bij met onderzoek en ontwikkeling.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.