secundair logo knw 1

Etteke Wypkema en Leon Korving van Phario | Foto Brabantse Delta

Het initiatief Phario heeft de titel ‘Water Innovator of the Year 2018’ gewonnen. Het bioplastic-project is op poten gezet door de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Scheldestromen, Hollandse Delta en Wetterskip Fryslan.

Phario was één van de drie genomineerden tijdens de Water Innovator of the Year verkiezing. De andere waren de elektrocoagulatie-flocculatie-flotatie installatie van NOAH Water Solutions en De FractioMate voor snelle analyse van watermonsters.

De winnaar werd gisteren bekend gemaakt op het Watervisie congres, waar de nominaties werden gepitcht. Publiek en een vakjury kozen Phario als winnaar van de verkiezing waarbij gezocht wordt naar innovaties die het gebruik van (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. 

Phario staat na succesvolle tests aan de vooravond van opschaling. Het Phario-project produceerde tijdens een pilot van tien maanden op de rioolwaterzuivering Bath van Brabantse Delta succesvol polyhydroxyalkanoaten (PHA’s) uit het slib. Deze afbreekbare polyesters kunnen in vele kunststofproducten worden verwerkt. 

Tijdens de pilot bleken de polyesters betere eigenschappen te hebben dan de commercieel verkrijgbare PHA. “Met name de consistente thermische en mechanische eigenschappen maken het materiaal geschikt voor de productie van vezels of voor een hogere kwaliteit polymelkzuur, wat weer een duurzaam alternatief is voor polyetheen.” Toepassingen zijn onder meer mogelijk in plastic films, afbreekbaar worteldoek en ook in alternatieven voor spaanplaat.

De waterschappen bereiden nu verdere opschaling voor zodat afnemers het bioplastic kunnen gaan testen in diverse toepassingen van het materiaal. Andere partners in het project zijn: Stowa, Energie en Grondstoffen fabriek, SNB, HVC en Paques. Onderzoeksinstituut Wetsus en TU Delft dragen bij met onderzoek en ontwikkeling.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.