secundair logo knw 1

Etteke Wypkema en Leon Korving van Phario | Foto Brabantse Delta

Het initiatief Phario heeft de titel ‘Water Innovator of the Year 2018’ gewonnen. Het bioplastic-project is op poten gezet door de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Scheldestromen, Hollandse Delta en Wetterskip Fryslan.

Phario was één van de drie genomineerden tijdens de Water Innovator of the Year verkiezing. De andere waren de elektrocoagulatie-flocculatie-flotatie installatie van NOAH Water Solutions en De FractioMate voor snelle analyse van watermonsters.

De winnaar werd gisteren bekend gemaakt op het Watervisie congres, waar de nominaties werden gepitcht. Publiek en een vakjury kozen Phario als winnaar van de verkiezing waarbij gezocht wordt naar innovaties die het gebruik van (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. 

Phario staat na succesvolle tests aan de vooravond van opschaling. Het Phario-project produceerde tijdens een pilot van tien maanden op de rioolwaterzuivering Bath van Brabantse Delta succesvol polyhydroxyalkanoaten (PHA’s) uit het slib. Deze afbreekbare polyesters kunnen in vele kunststofproducten worden verwerkt. 

Tijdens de pilot bleken de polyesters betere eigenschappen te hebben dan de commercieel verkrijgbare PHA. “Met name de consistente thermische en mechanische eigenschappen maken het materiaal geschikt voor de productie van vezels of voor een hogere kwaliteit polymelkzuur, wat weer een duurzaam alternatief is voor polyetheen.” Toepassingen zijn onder meer mogelijk in plastic films, afbreekbaar worteldoek en ook in alternatieven voor spaanplaat.

De waterschappen bereiden nu verdere opschaling voor zodat afnemers het bioplastic kunnen gaan testen in diverse toepassingen van het materiaal. Andere partners in het project zijn: Stowa, Energie en Grondstoffen fabriek, SNB, HVC en Paques. Onderzoeksinstituut Wetsus en TU Delft dragen bij met onderzoek en ontwikkeling.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.