secundair logo knw 1

De demonstratieinstallatie in Dordrecht

Het project in Dordrecht waar het natuurlijke polymeer PHBV op demonstratieschaal wordt geproduceerd, wordt met een jaar verlengd. Het marktperspectief voor de plasticvervanger is opvallend positief en de kwaliteit van het geproduceerde materiaal is uitstekend, schrijft Brabantse Delta, een van de partners in het samenwerkingsverband PHA2USE dat de proef initieert.

Op het terrein van energie- en afvalbedrijf HVC in Dordrecht is in het najaar 2021 een demonstratie-installatie geplaatst voor de productie van het polymeer PHBV. In de demo-installatie worden vetzuurrijke afvalstromen gebruikt voor de voeding van bacteriën. Deze vreten zich vol met vetzuren en slaan die op als energiereserve, waardoor een PHA-rijke biomassa ontstaat. In een gepatenteerd proces wordt het polymeer in poedervorm uit deze massa gehaald. 

Met deze productie kunnen de initiatiefnemers geïnteresseerde bedrijven van substantiële hoeveelheden voorzien om de plastic vervanger te testen in hun producten.

Het consortium, dat naast Brabantse Delta bestaat uit De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân, kenniscentrum STOWA, technologiebedrijf Paques Biomaterials en HVC, wil het polymeer als natuurlijke plasticvervanger in de markt zetten. Dat gebeurt onder de naam Caleyda. Vorige week zijn de eerste kilo’s overhandigd aan Sjoerd Jansen van Maan Group, een van de marktpartijen waarmee PHA2USE producttoepassingen verkent.

Kweekpotjes
Maan gaat onderzoeken of het met Caleyda zijn kweekpotjes Growcoon kan maken. De potjes zijn al biologisch afbreekbaar, maar Maan wil deze verder verduurzamen. Omdat Caleyda naast biologisch afbreekbaar ook volledig biologisch is gemaakt, lijkt het voor Maan dé biobased oplossing, schrijft Brabantse Delta.

Het waterschap meldt voorts dat de proef in Dordrecht met een jaar wordt verlengd. Het is de bedoeling om na de demonstratiefase op te schalen naar een commerciële toepassing. Het consortium ziet kansen in de landbouw, maar ook in consumentenproducten als textiel en schoenen, zo bleek vorig jaar mei bij de ingebruikname van de demonstratie-installatie.

Toen spraken Leon Korving van waterschap Brabantse Delta en René Rozendal van Paques Biomaterials nog de verwachting uit dat een eventueel besluit over de bouw van een full scale fabriek eind van dit jaar zou worden genomen. Nu besloten is de proef te verlengen zal zo’n beslissing later vallen.

 

LEES OOK
H2O-Actueel: Demofabriek PHA2USE opmaat tot commerciële productie plastic vervanger

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/