secundair logo knw 1

De demonstratieinstallatie in Dordrecht

Het project in Dordrecht waar het natuurlijke polymeer PHBV op demonstratieschaal wordt geproduceerd, wordt met een jaar verlengd. Het marktperspectief voor de plasticvervanger is opvallend positief en de kwaliteit van het geproduceerde materiaal is uitstekend, schrijft Brabantse Delta, een van de partners in het samenwerkingsverband PHA2USE dat de proef initieert.

Op het terrein van energie- en afvalbedrijf HVC in Dordrecht is in het najaar 2021 een demonstratie-installatie geplaatst voor de productie van het polymeer PHBV. In de demo-installatie worden vetzuurrijke afvalstromen gebruikt voor de voeding van bacteriën. Deze vreten zich vol met vetzuren en slaan die op als energiereserve, waardoor een PHA-rijke biomassa ontstaat. In een gepatenteerd proces wordt het polymeer in poedervorm uit deze massa gehaald. 

Met deze productie kunnen de initiatiefnemers geïnteresseerde bedrijven van substantiële hoeveelheden voorzien om de plastic vervanger te testen in hun producten.

Het consortium, dat naast Brabantse Delta bestaat uit De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân, kenniscentrum STOWA, technologiebedrijf Paques Biomaterials en HVC, wil het polymeer als natuurlijke plasticvervanger in de markt zetten. Dat gebeurt onder de naam Caleyda. Vorige week zijn de eerste kilo’s overhandigd aan Sjoerd Jansen van Maan Group, een van de marktpartijen waarmee PHA2USE producttoepassingen verkent.

Kweekpotjes
Maan gaat onderzoeken of het met Caleyda zijn kweekpotjes Growcoon kan maken. De potjes zijn al biologisch afbreekbaar, maar Maan wil deze verder verduurzamen. Omdat Caleyda naast biologisch afbreekbaar ook volledig biologisch is gemaakt, lijkt het voor Maan dé biobased oplossing, schrijft Brabantse Delta.

Het waterschap meldt voorts dat de proef in Dordrecht met een jaar wordt verlengd. Het is de bedoeling om na de demonstratiefase op te schalen naar een commerciële toepassing. Het consortium ziet kansen in de landbouw, maar ook in consumentenproducten als textiel en schoenen, zo bleek vorig jaar mei bij de ingebruikname van de demonstratie-installatie.

Toen spraken Leon Korving van waterschap Brabantse Delta en René Rozendal van Paques Biomaterials nog de verwachting uit dat een eventueel besluit over de bouw van een full scale fabriek eind van dit jaar zou worden genomen. Nu besloten is de proef te verlengen zal zo’n beslissing later vallen.

 

LEES OOK
H2O-Actueel: Demofabriek PHA2USE opmaat tot commerciële productie plastic vervanger

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
Begin eerst maar met het Veluwe meer en de randmeren uit te diepen en baggeren....perfecte opslagbuffer voor overvloed aan water.
@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.
Reintje Paijmans Kriens Waterschapsverkiezingen: apart of niet?
"Kennis van Waterbeheer" en "Provinciaal bestuur"  voor een groot deel van onze bevolking, is naar mijn ervaring heel gering. De situatie  is per provincie ook geheel anders. Of je nu in Zuid-Holland woont of in Drenthe: water aanvoer, afvoer  en tekort zijn niet met elkaar te vergelijken. De grenzen vallen niet samen. 
Ik heb als geograaf ook veel te maken gehad met wat dat voor problemen voor de bevolking, stadsbesturen en waterschappen veroorzaakte. Stadsbesturen hebben, zeker in de huidige tijd, andere, grotere problemen op hun agenda staan. Op welke manier moet, kan betere voorlichting opgelost worden? Ik heb lezingen gegeven, excursies georganiseerd, bestuursleden van de waterschappen daarbij uitgenodigd en wat ik ook erg belangrijk vind, aan het voortgezet onderwijs voorlichting, onderwijs gegeven. Bij excursies vroeg ik aan de ouders van de leerlingen of zij "mee wilden helpen" met vervoer, eten, geld ophalen voor de bijkomende kosten. Vaak meldden meer ouders zich aan dan eigenlijk nodig was, maar dat had voor de waterschappen in velerlei opzicht positieve gevolgen.
"Samenwerking", overleg met de landen waar de rivieren ontstaan en door stromen, afspreken hoeveel water ieder land wil, kan, mag gebruiken, afvoeren, dat zijn problemen, die nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.
Ik hoop dat dit soort onderwerpen net zo belangrijk worden gevonden als problemen met  auto rijden, parkeren en boodschappen doen.
Ik wens Nederland veel succes.