secundair logo knw 1

Het is mogelijk om boeren aan de rand van de Waddenzee minder kwetsbaar te maken voor klimaatverandering en bodemdaling door te investeren in de opslag van zoetwater in de grond en slimme drainage. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van onderzoeksbureau Acacia Water, in opdracht van LTO Noord en het Programma naar een Rijke Waddenzee, proefboerderij SPNA en het platform Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.

“Het klimaat verandert, de bodem daalt en het huidige zoetwatermanagement in de regio komt onder druk te staan,” zegt Tineke de Vries van LTO Noord. “Daarom wilden we de mogelijkheden onderzoeken om een klimaatbestendig watersysteem op te zetten in het landbouwgebied rond het Lauwersmeer. In dit gebied hebben we een probleem met de zoetwatertoevoer: het komt alleen uit de lucht. Ons watersysteem is tot nu toe vooral gericht op de afvoer van water, niet op het vasthouden ervan. Terwijl de recente droogte juist liet zien hoe belangrijk het is om over voldoende zoetwater te beschikken.”

Systeemgerichte drainage
Uit het onderzoek blijkt volgens De Vries dat slimme, systeemgerichte drainage een directe bijdrage levert om de zoetwaterlens, die drijft op het zoutere grondwater, te vergroten. Daarnaast noemt ze grootschalige opslag van zoet grondwater in de ondergrond een interessante maatregel om in de toekomst over zoetwater te kunnen beschikken. “Uit het onderzoek komt eigenlijk precies wat we hadden gehoopt, namelijk dat de mogelijkheden aanwezig zijn om met behulp van intelligente en innovatieve methodes het zoetwater vast te houden.”

LTO Noord en de andere initiatiefnemers willen verder onderzoek doen en hopen daarvoor op 3 miljoen euro ondersteuning van de overheid. “Nu moeten we een volgende stap zetten en dit soort projecten breder uitrollen om de locatie voor waterinnovatie op landbouwgebied te worden. Dat is niet alleen belangrijk voor dit gebied, maar voor landbouw en waterbeheer in het hele noordelijke kleigebied. Als eerste willen we nu een efficiënte techniek te ontwikkelen voor slimme drainage en grootschalige spaarwatertechnieken.”

Meer informatie:
Het onderzoek vindt u hier

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.