0
0
0
s2smodern

Drie Zeeuwse oud-Statenleden schreven vorige week een brief aan de leden van de nieuwe Tweede Kamer waarin ze de afschaffing van de waterschappen bepleiten. Ze noemen waterschappen "archaïsche, dure bestuursorganen met een overdaad aan boerenbelangenbehartiging."

De drie auteurs, Leen Harpe (GroenLinks), Tom Aalfs (D66) en Frits de Kaart (PvdA) publiceerden hun brief in het blad Binnenlands Bestuur. Ze stellen daarin voor de waterschappen op korte termijn te laten fuseren met provincies of andere overheidsorganisaties. Ze vinden dat de waterschappen, met name door de geborgde zetels, slechts een gebrekkig democratisch gehalte hebben.

Daarnaast schrijven ze dat de waterschappen zich hebben ontwikkeld tot een algemene bestuurslaag, bijvoorbeeld door taken van andere overheden op zich te nemen. Als voorbeeld noemen ze de doorgaande wegen die beheerd worden door het waterschap in Zeeland.

"Als je aan het rekenen slaat, zie je dat er in de Tweede Kamer nu een meerderheid voor afschaffing van de waterschappen is. Daarom wilden mijn twee collega's en ik nog een keer de steen in de vijver gooien," vertelt Leen Harpe. "Nu kan het en ik hoop dat het nieuwe kabinet deze kans grijpt. Alle onderzoeken wijzen uit dat de waterschapstaken prima in een ander verband verricht kunnen worden en dat het opheffen van waterschappen honderden miljoenen euro's per jaar oplevert. Opheffen van de waterschappen kent echt geen enkel nadeel."

De brief is hier te lezen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.