secundair logo knw 1

Jan Peter van der Hoek opent de AIWW | Foto Nieke Martens

De Amsterdam International Water Week (AIWW) heeft zich laten inspireren door de Water Action Agenda van de dit jaar gehouden VN-Waterconferentie. Die actieagenda is erop gericht een boost te geven aan maatregelen om SDG6 (verzekerde toegang tot water en sanitatie voor iedereen) en andere watergerelateerde doelen van de VN tóch te halen. Op de AIWW wordt dat ingevuld met het motto 'Accelerate the Action'. De noodzaak daarvan wordt gevoeld en onderschreven, maar hoe krijg je het ook tussen de oren van politici? 

In Amsterdam praten experts uit de hele wereld over de mogelijkheden om te komen tot versnelde actie voor duurzame oplossingen. Na de opening gisteren in het Koninklijk Instituut voor de Tropen met ceo’s van waterbedrijven uit de hele wereld, is het vandaag en morgen de beurt aan de technologen. Ze geven in een uitgebreide reeks van presentaties en workshops inzicht in de nieuwe technologische ontwikkelingen die moeten bijdragen aan wateroplossingen.

Jan Peter van der Hoek, directeur Innovatie van Waternet en hoogleraar drinkwatertechniek aan TU Delft, is wetenschappelijk directeur van de AIWW. Hij trapte met programmadirecteur Jelle Roorda de conferentie af. Beiden hebben een belangrijke inbreng gehad in het thema en het programma van de AIWW. Op dag twee van de conferentie toont Van der Hoek zich in de RAI tevreden over het commitment dat aan de dag wordt gelegd met het thema van de AIWW. 

Oplossen
Jan Peter van der Hoek 180 vk Jan Peter van der HoekVan der Hoek: ”Er komen ontzettend grote veranderingen op ons af. Klimaatverandering, nieuwe wetgeving, noem maar op. En het gaat allemaal veel sneller. Kijk naar de laatste IPCC-rapporten. We proberen daarom hier centraal te stellen: wat kun je doen? We gaan in op de waterkwaliteit, resource recovery, resilience, agro food energy systems. Dat zijn de vier subthema's, maar overal staat centraal: Hoe gaan we dat nou oplossen? En dat leeft hier. En het leuke is dat je hier heel veel jongeren ziet met veel verschillende nationaliteiten. Net nog een sessie met jonge professionals uit Amman. En uit Afrika. Dat is hartstikke goed.”

“Op de Integrated Leaders Forum viel het me op dat er een aantal nieuwe ceo’s van waterbedrijven zijn die een technische achtergrond hebben. Dat is leuk om te zien en ze hebben ook een duidelijk statement gemaakt: we hebben innovatie en technologie nodig om de problemen op te lossen. Natuurlijk heb je betrokkenheid van stakeholders, sociale innovatie, en zo verder, maar het is goed te zien dat er wordt gezegd: we moeten het ook hebben van de technologie. Dat kunnen nature based solutions zijn, het kan high tech zijn, maar het is een deel van de oplossing.”

U roept op tot versnelde actie. Hoe wordt daarop gereageerd?
“Er wordt veel met elkaar over gesproken. Door alle sprekers werd gisteren ook opgeroepen tot samenwerking. Dat gebeurt natuurlijk vaker, maar hier klonk het toch als een soort noodkreet. En je had concrete voorbeelden. Zo had je het bedrijf Verhoeven uit de glastuinbouw dat constateerde dat de samenwerking tussen de watersector en de voedselindustrie maar heel beperkt is. Dat moet, zo werd gezegd, veel meer bij elkaar worden gebracht om oplossingen te bedenken.”

“Maar je had ook een mooi voorbeeld van de ceo van het waterbedrijf uit Phoenix in de VS. Die zei: bij het bedrijf voel je de urgentie, maar het probleem is: hoe krijg je het tussen de oren van de politici? Dus ik denk dat bij de waterindustrie, de waterprofessionals, de managers, het probleem onderkend wordt. Maar hoe breng je dat nou verder ook nog? Dat is nogal lastig.”

Als je kijkt naar de Tweede Kamerverkiezingen die nu gaande zijn, dan moet je vaststellen dat klimaat geen belangrijk thema meer is.
“Ja, klimaat is geen hot topic. Gezondheidszorg, openbaar vervoer, dat soort zaken, daar hebben de mensen morgen mee te maken. De kunst is dat we klimaat hoger op de agenda krijgen, want het zijn zulke grote veranderingen waar we voor staan, ook al duurt het dan nog vijftig jaar.”

Worden er op dit congres ook suggesties gedaan hoe je dat moet aanpakken?
“Dat kwam gisteren wel naar voren: eigenlijk moet je een soort toekomstbeeld, een scenario schetsen. Visualiseren. Ook in de richting van politici. In de zin van: als we niets doen, dan wordt dit de toekomst. En dat kost zoveel. Dát moeten we beter over het voetlicht brengen. Maar het is lastig, je hebt te maken met de waan van de dag.”

Er zijn veel technische sessies. Ziet u daar ontwikkelingen in?
“Je ziet toch wel een combinatie. Aan de ene kant zoeken naar nature-based solutions. Aan de andere kant ook high-tech oplossingen. En daarbij wordt toch wel gekeken wat de milieu-impact daarvan is. Je kunt een prachtige high-tech oplossing hebben, maar wat als daar heel veel chemicaliën voor nodig zijn? Of veel energie kost. Is dat wat we willen? Of moeten we meer naar nature-based gaan? Die afweging zit erin. En die wordt ook meer bewust gemaakt.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost