secundair logo knw 1

Jan Peter van der Hoek opent de AIWW | Foto Nieke Martens

De Amsterdam International Water Week (AIWW) heeft zich laten inspireren door de Water Action Agenda van de dit jaar gehouden VN-Waterconferentie. Die actieagenda is erop gericht een boost te geven aan maatregelen om SDG6 (verzekerde toegang tot water en sanitatie voor iedereen) en andere watergerelateerde doelen van de VN tóch te halen. Op de AIWW wordt dat ingevuld met het motto 'Accelerate the Action'. De noodzaak daarvan wordt gevoeld en onderschreven, maar hoe krijg je het ook tussen de oren van politici? 

In Amsterdam praten experts uit de hele wereld over de mogelijkheden om te komen tot versnelde actie voor duurzame oplossingen. Na de opening gisteren in het Koninklijk Instituut voor de Tropen met ceo’s van waterbedrijven uit de hele wereld, is het vandaag en morgen de beurt aan de technologen. Ze geven in een uitgebreide reeks van presentaties en workshops inzicht in de nieuwe technologische ontwikkelingen die moeten bijdragen aan wateroplossingen.

Jan Peter van der Hoek, directeur Innovatie van Waternet en hoogleraar drinkwatertechniek aan TU Delft, is wetenschappelijk directeur van de AIWW. Hij trapte met programmadirecteur Jelle Roorda de conferentie af. Beiden hebben een belangrijke inbreng gehad in het thema en het programma van de AIWW. Op dag twee van de conferentie toont Van der Hoek zich in de RAI tevreden over het commitment dat aan de dag wordt gelegd met het thema van de AIWW. 

Oplossen
Jan Peter van der Hoek 180 vk Jan Peter van der HoekVan der Hoek: ”Er komen ontzettend grote veranderingen op ons af. Klimaatverandering, nieuwe wetgeving, noem maar op. En het gaat allemaal veel sneller. Kijk naar de laatste IPCC-rapporten. We proberen daarom hier centraal te stellen: wat kun je doen? We gaan in op de waterkwaliteit, resource recovery, resilience, agro food energy systems. Dat zijn de vier subthema's, maar overal staat centraal: Hoe gaan we dat nou oplossen? En dat leeft hier. En het leuke is dat je hier heel veel jongeren ziet met veel verschillende nationaliteiten. Net nog een sessie met jonge professionals uit Amman. En uit Afrika. Dat is hartstikke goed.”

“Op de Integrated Leaders Forum viel het me op dat er een aantal nieuwe ceo’s van waterbedrijven zijn die een technische achtergrond hebben. Dat is leuk om te zien en ze hebben ook een duidelijk statement gemaakt: we hebben innovatie en technologie nodig om de problemen op te lossen. Natuurlijk heb je betrokkenheid van stakeholders, sociale innovatie, en zo verder, maar het is goed te zien dat er wordt gezegd: we moeten het ook hebben van de technologie. Dat kunnen nature based solutions zijn, het kan high tech zijn, maar het is een deel van de oplossing.”

U roept op tot versnelde actie. Hoe wordt daarop gereageerd?
“Er wordt veel met elkaar over gesproken. Door alle sprekers werd gisteren ook opgeroepen tot samenwerking. Dat gebeurt natuurlijk vaker, maar hier klonk het toch als een soort noodkreet. En je had concrete voorbeelden. Zo had je het bedrijf Verhoeven uit de glastuinbouw dat constateerde dat de samenwerking tussen de watersector en de voedselindustrie maar heel beperkt is. Dat moet, zo werd gezegd, veel meer bij elkaar worden gebracht om oplossingen te bedenken.”

“Maar je had ook een mooi voorbeeld van de ceo van het waterbedrijf uit Phoenix in de VS. Die zei: bij het bedrijf voel je de urgentie, maar het probleem is: hoe krijg je het tussen de oren van de politici? Dus ik denk dat bij de waterindustrie, de waterprofessionals, de managers, het probleem onderkend wordt. Maar hoe breng je dat nou verder ook nog? Dat is nogal lastig.”

Als je kijkt naar de Tweede Kamerverkiezingen die nu gaande zijn, dan moet je vaststellen dat klimaat geen belangrijk thema meer is.
“Ja, klimaat is geen hot topic. Gezondheidszorg, openbaar vervoer, dat soort zaken, daar hebben de mensen morgen mee te maken. De kunst is dat we klimaat hoger op de agenda krijgen, want het zijn zulke grote veranderingen waar we voor staan, ook al duurt het dan nog vijftig jaar.”

Worden er op dit congres ook suggesties gedaan hoe je dat moet aanpakken?
“Dat kwam gisteren wel naar voren: eigenlijk moet je een soort toekomstbeeld, een scenario schetsen. Visualiseren. Ook in de richting van politici. In de zin van: als we niets doen, dan wordt dit de toekomst. En dat kost zoveel. Dát moeten we beter over het voetlicht brengen. Maar het is lastig, je hebt te maken met de waan van de dag.”

Er zijn veel technische sessies. Ziet u daar ontwikkelingen in?
“Je ziet toch wel een combinatie. Aan de ene kant zoeken naar nature-based solutions. Aan de andere kant ook high-tech oplossingen. En daarbij wordt toch wel gekeken wat de milieu-impact daarvan is. Je kunt een prachtige high-tech oplossing hebben, maar wat als daar heel veel chemicaliën voor nodig zijn? Of veel energie kost. Is dat wat we willen? Of moeten we meer naar nature-based gaan? Die afweging zit erin. En die wordt ook meer bewust gemaakt.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.