Op 1 september ging het nieuwe onderzoeksprogramma 'Contaminants of Emerging Concern' van start. Het programma, opgezet om de kennis over de aanwezigheid, risico’s en verwijdering van chemische stoffen in de waterketen te vergroten, is een samenwerking van de kennisinstellingen NWO-TTW, STOWA, KWR en TKI Watertechnologie.

Wereldwijd worden steeds meer chemische stoffen geproduceerd en gebruikt. Vaak gaat het om lastig uit het water te filteren stoffen als medicijnresten, antibiotica en gewasbeschermingsmiddelen. "Deze zogenaamde opkomende stoffen willen we met dit onderzoek analyseren, monitoren, hun effecten op mens en milieu beoordelen en mogelijke maatregelen voorstellen," vertelt Annemarie van Wezel die via KWR en de Universiteit Utrecht (UU) bij het programma is betrokken.

Het huidige onderzoek naar opkomende stoffen is volgens Van Wezel vaak gericht op de kortere termijn. Het programma ‘Contaminants of Emerging Concern’, waarvoor door de deelnemende instituten drie miljoen euro beschikbaar is gesteld, is daarom breed opgezet. "Het bevat vijf onderzoeksprojecten en zal vier of vijf jaar lopen. Door de komende jaren toegepast wetenschappelijk onderzoek naar opkomende stoffen in het water te doen, willen we de aanwezige kennis een echte boost geven."

KWR voert de kwaliteitsborging van de volledige analytische procedure uit. Van Wezel is, vanuit de UU, betrokken bij een van de onderzoeksprojecten. "Binnen dit project, EMERCHE, willen we nieuwe monitoringtools doorontwikkelen en implementeerbaar maken om de milieu- en gezondheidsrisico’s van CEC’s in de watercyclus te beoordelen."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.