0
0
0
s2smodern

Op 1 september ging het nieuwe onderzoeksprogramma 'Contaminants of Emerging Concern' van start. Het programma, opgezet om de kennis over de aanwezigheid, risico’s en verwijdering van chemische stoffen in de waterketen te vergroten, is een samenwerking van de kennisinstellingen NWO-TTW, STOWA, KWR en TKI Watertechnologie.

Wereldwijd worden steeds meer chemische stoffen geproduceerd en gebruikt. Vaak gaat het om lastig uit het water te filteren stoffen als medicijnresten, antibiotica en gewasbeschermingsmiddelen. "Deze zogenaamde opkomende stoffen willen we met dit onderzoek analyseren, monitoren, hun effecten op mens en milieu beoordelen en mogelijke maatregelen voorstellen," vertelt Annemarie van Wezel die via KWR en de Universiteit Utrecht (UU) bij het programma is betrokken.

Het huidige onderzoek naar opkomende stoffen is volgens Van Wezel vaak gericht op de kortere termijn. Het programma ‘Contaminants of Emerging Concern’, waarvoor door de deelnemende instituten drie miljoen euro beschikbaar is gesteld, is daarom breed opgezet. "Het bevat vijf onderzoeksprojecten en zal vier of vijf jaar lopen. Door de komende jaren toegepast wetenschappelijk onderzoek naar opkomende stoffen in het water te doen, willen we de aanwezige kennis een echte boost geven."

KWR voert de kwaliteitsborging van de volledige analytische procedure uit. Van Wezel is, vanuit de UU, betrokken bij een van de onderzoeksprojecten. "Binnen dit project, EMERCHE, willen we nieuwe monitoringtools doorontwikkelen en implementeerbaar maken om de milieu- en gezondheidsrisico’s van CEC’s in de watercyclus te beoordelen."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.