secundair logo knw 1

Op 1 september ging het nieuwe onderzoeksprogramma 'Contaminants of Emerging Concern' van start. Het programma, opgezet om de kennis over de aanwezigheid, risico’s en verwijdering van chemische stoffen in de waterketen te vergroten, is een samenwerking van de kennisinstellingen NWO-TTW, STOWA, KWR en TKI Watertechnologie.

Wereldwijd worden steeds meer chemische stoffen geproduceerd en gebruikt. Vaak gaat het om lastig uit het water te filteren stoffen als medicijnresten, antibiotica en gewasbeschermingsmiddelen. "Deze zogenaamde opkomende stoffen willen we met dit onderzoek analyseren, monitoren, hun effecten op mens en milieu beoordelen en mogelijke maatregelen voorstellen," vertelt Annemarie van Wezel die via KWR en de Universiteit Utrecht (UU) bij het programma is betrokken.

Het huidige onderzoek naar opkomende stoffen is volgens Van Wezel vaak gericht op de kortere termijn. Het programma ‘Contaminants of Emerging Concern’, waarvoor door de deelnemende instituten drie miljoen euro beschikbaar is gesteld, is daarom breed opgezet. "Het bevat vijf onderzoeksprojecten en zal vier of vijf jaar lopen. Door de komende jaren toegepast wetenschappelijk onderzoek naar opkomende stoffen in het water te doen, willen we de aanwezige kennis een echte boost geven."

KWR voert de kwaliteitsborging van de volledige analytische procedure uit. Van Wezel is, vanuit de UU, betrokken bij een van de onderzoeksprojecten. "Binnen dit project, EMERCHE, willen we nieuwe monitoringtools doorontwikkelen en implementeerbaar maken om de milieu- en gezondheidsrisico’s van CEC’s in de watercyclus te beoordelen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.